Scandalul indexării pensiilor militare: Ciolacu promite „o soluție” prin OUG pe care o va discuta cu Ilie Bolojan: Trebuie rezolvate inechitățile
Premierul Marcel Ciolacu, care și-a înaintat demisia de la conducerea PSD după eșecul de a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, a anunțat marți că nu va pleca din fruntea Guvernului până nu va da o Ordonanță de Urgență pentru „a rezolva inechitățile din pensiile militare”. Ciolacu a spus că va fi o soluție pe care o va discuta și cu Ilie Bolojan, care a preluat interimar conducerea PNL, partid aflat la guvernare alături de PSD. Impactul bugetar, aspect pentru care proiectul de lege este contestat la Curtea Constituțională, va rămâne în sarcina viitorului guvern.
Marcel Ciolacu a spus, la sediul PSD, că vrea să dea această ordonanță pe tema pensiilor militare pentru a „închide un drept al unor oameni care au slujit țara”.
Mai mulți bani pentru pensionarii militari. Ciolacu: „Vom închide inechitățile și în zona aceasta”
„Eu cred că este de datoria mea să nu plec din funcția de prim-ministru până nu voi da o Ordonanță de Urgență (OUG) ca să clarific acest lucru care a ajuns, în acest moment, democratic, la CCR (n.a Curtea Constituțională). O soluție pe care să o discutăm, o discut normal și cu dl Bolojan pentru că este un guvern de Coaliție, să venim să dăm o Ordonanță în guvern și să închidem un drept al unor oameni care au slujit țara”, a declarat Ciolacu.
Ciolacu a susținut că subiectul pensiilor militare a fost incorect perceput public.
„A fost o temă a campaniei electorale care s-a dus incorect ca percepție publică. Și eu totuși, până la urmă reprezint Guvernul României, fiind prim-ministru, și va trebui să am o atitudine”, a spus acesta.
Întrebat dacă Ordonanța va însemna o recalculare a pensiilor și mai mulți bani pentru pensionarii militari, liderul PSD a confirmat.
„Categoric, asta înseamnă. Noi am venit în legea pensiilor și am închis inechitățile, nu în zona personalului militar. Și acum vom veni și vom închide inechitățile și în zona aceasta”, a precizat Ciolacu.
Ciolacu spune că se va consulta cu Ilie Bolojan
OUG nu va fi adoptată însă în ședința de guvern din această săptămână, deoarece vor avea loc disuții inclusiv cu Ilie Bolojan, noul președinte interimar al PNL, după ce toată conducerea liberală, în frunte cu Nicolae Ciucă, a demisionat în urma eșecului la alegerile prezidențiale.
„Săptămâna aceasta nu se poate pentru că trebuie să vorbim cu reprezentanții lor, pe urmă trebuie să o vorbim politic, să vorbesc cu domnul Bolojan și nu în ultimul rând acum voi vorbi cu miniștri de resort și cu ministrul de Finante, cum este și normal”, a spus Ciolacu.
Întrebat de când se va aplica viitoarea ordonanță de urgență, premierul a spus: „Ordonanța e ordonanță și va fi prinsă în bugetul următor, că nu avem bugetul făcut”.
Care sunt modificările aduse legii pensiilor militare
Senatul, for decizional, a adoptat, luni, 4 noiembrie, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede că pensiile aflate în plată se indexează în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie.
Actul normativ prevede:
„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”.
Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, nici celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.
Actul normativ, inițiat de un grup de parlamentari PNL, a fost trimis la promulgare către președinte, dar între timp a fost atacat la Curtea Constituțională.
Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de Avocatul Poporului, care a invocat că încalcă mai multe prevederi constituţionale, între care aprobarea cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare şi nerespectarea egalităţii în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcţii în Executiv.
„Porivit noilor dispoziții, legiuitorul primar stabilește că actualizarea cuantumului pensiilor militare aflate în plată se realizează ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al persoanelor vizate (…) Este adevărat că legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege, însă astfel de modificări trebuie să fie în acord cu principiile constituționale”, arată Avocatul Poporului.