Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 1011: Kievul cere țărilor NATO să fie invitată în Alianță săptămâna viitoare / CERN a oprit oficial colaborarea cu Rusia / Reluarea testelor cu armament nuclear rămâne o chestiune deschisă, spune Moscova

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 1011: Kievul cere țărilor NATO să fie invitată în Alianță săptămâna viitoare / CERN a oprit oficial colaborarea cu Rusia / Reluarea testelor cu armament nuclear rămâne o chestiune deschisă, spune Moscova
Soldat ucrainean pregătind de tragere un mortier pe frontul din Torețk, regiunea Donețk. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga, a îndemnat țările NATO să adreseze Kievului, în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare de la Bruxelles, o invitație de a se alătura alianței militare, potrivit unei scrisori văzute vineri de Reuters. Informația vine după ce, tot vineri, Volodrimir Zelenski a declarat că a i se oferi Ucrainei șansa de a adera la NATO, permițând în același timp Rusiei să păstreze pentru moment teritoriile pe care le-a cucerit, ar putea fi o soluție pentru a pune capăt „etapei fierbinți” a războiului.

Evenimentele de sâmbătă, ziua 1011 a războiului din Ucraina, LIVE:

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a încetat formal cooperarea cu institutele de cercetare din Rusia și Belarus de sâmbătă, 30 noiembrie, a informat portalul elvețian de știri Swissinfo.

„Decizia țărilor membre ale organizației de a opri cooperarea cu Minsk și Moscova va afecta, în primul rând, cooperarea cu institutele științifice ruse, dar în același timp și relațiile cu oamenii de știință ruși care lucrează în cadrul altor acorduri cu CERN”, transmite sursa citată.

„Așa cum a indicat CERN, absența oamenilor de știință din Rusia va fi vizibilă, dar CERN va putea compensa această pierdere. Mai mult, Rusia nu a fost niciodată o țară membră a centrului, având un statut special de stat observator (…) Numărul oamenilor de știință din Belarus a fost în mod tradițional mic aici”, mai transmite sursa citată.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal a reiterat că, din cauza situației de securitate, în prezent este imposibilă deschiderea parțială a spațiului aerian al Ucrainei, motiv pentru care este importantă dezvoltarea rutelor alternative pentru livrarea mărfurilor și transportul pasagerilor.

„Am efectuat o evaluare a riscurilor și am constatat necesitatea unor forțe și mijloace de apărare aeriană pentru deschiderea parțială a spațiului aerian. Problemele de securitate și situația militară rămân cheie pentru această decizie. De aceea este important pentru noi să dezvoltăm rute alternative pentru livrarea mărfurilor și circulația pasagerilor. Vorbim despre frontiera terestră, transportul rutier și feroviar”, a spus șeful guvernului de la Kiev în marja Forumului Internațional pentru Transport.

Țările baltice se vor deconecta de la sistemul energetic unificat din Belarus, Rusia, Estonia, Letonia și Lituania pe 8 februarie, a precizat într-o declarație Elering, operatorul național al rețelei electrice din Estonia.

„În prezent, Estonia, Letonia și Lituania operează un sistem IPS/UPS, în care frecvența curentului electric este controlată central în Rusia. Sincronizarea cu sistemul Europei continentale va permite țărilor baltice să exercite un control independent, stabil și de încredere, și creșterea securității energetice a regiunii. Până pe 8 februarie 2025, țările baltice vor întrerupte alimentarea cu sistemul IPS/UPS, iar testarea comună a funcționării sistemelor lor de alimentare va începe în regim de insulă energetică. Sincronizarea sistemelor electrice ale țărilor baltice cu sistemul Europei continentale va avea loc pe 9 februarie 2025”, se arată în comunicat.

O posibilă reluare a testelor cu arme nucleare de către Moscova rămâne o „întrebare deschisă” în contextul „politicilor ostile” ale Statelor Unite, a declarat sâmbătă dimineața un diplomat rus de rang înalt.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, au discutat vineri în Coreea de Nord despre modalităţile de a consolida mai mult legăturile militare dintre Phenian şi Moscova, care s-au strâns de la invadarea Ucrainei.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1740 soldați, 5 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 23 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 72 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, au discutat despre modalitățile de a consolida în continuare legăturile militare dintre Phenian și Moscova, a relatat sâmbătă agenția oficială de presă KCNA.

Discuțiile, care au avut loc vineri, s-au axat pe aprofundarea parteneriatului strategic Moscova- Phenian, în special în „sectorul apărării, al apărării suveranității și al securității”, potrivit agenției oficiale de presă nord-coreene, care a transmis că acest dialog s-a soldat cu un „consens satisfăcător”.

Kim Jong Un a declarat că vizita lui Belousov va încuraja „cooperarea prietenească și reciprocă, precum și dezvoltarea relațiilor dintre cele două armate”, potrivit KCNA.

Rusia și Coreea de Nord sunt legate de un tratat de apărare reciprocă, semnat în iunie și ratificat în noiembrie. (AFP)

O posibilă reluare a testelor cu armament nuclear de către Moscova rămâne o chestiune deschisă, având în vedere politicile ostile ale SUA, a declarat sâmbătă dimineață un diplomat rus de rang înalt.

„Aceasta este o chestiune actuală”, a declarat ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, pentru agenția de presă TASS, întrebat dacă Moscova ia în considerare o reluare a testelor.

„Și fără să anticipez nimic, permiteți-mi să spun pur și simplu că situația este destul de dificilă. Ea este analizată în mod constant în toate componentele și în toate aspectele sale”, a adăugat el.

În septembrie, Ryabkov a menționat că președintele Vladimir Putin a spus că Rusia nu va efectua un test atâta timp cât Statele Unite se abțin de la efectuarea unuia. Moscova nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea prăbușirii Uniunii Sovietice. (Reuters)

Kievul spune că acceptă faptul că nu poate adera la NATO până când războiul nu se termină, dar primirea unei invitații acum i-ar arăta lui Vladimir Putin că nu și-a putut atinge unul dintre principalele obiective – împiedicarea Ucrainei să devină membru al Alianței.

„Invitația (de aderare la NATO) nu ar trebui să fie văzută ca o escaladare”, a spus ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga, într-o scrisoare către țările NATO, consultată de Reuters.

„Dimpotrivă, cu o înțelegere clară a faptului că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă, Rusia va pierde unul dintre principalele sale argumente pentru continuarea acestui război nejustificat”, a scris el.

„Vă îndemn să aprobați decizia de a invita Ucraina să adere la Alianță ca unul dintre rezultatele reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie 2024”, a spus Sîbiga în scrisoare.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  •  Zelenski a sugerat că un acord de încetare a focului ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean pe care îl controlează Kievul ar putea fi luat „sub umbrela NATO” – ceea ce i-ar permite să negocieze ulterior returnarea restului teritoriului „pe cale diplomatică”.
  • Ucraina a trimis o scrisoare către membrii NATO în care cere să i se ofere săptămâna viitoare invitaţia de aderare.
  • Șeful MI6: Marea Britanie a descoperit o campanie rusească de sabotaje „șocant de nesăbuită”
  • Zelenski numește un nou comandant al forțelor terestre ucrainene
  • Volodimir Zelenski l-a înlocuit vineri pe comandantul forţelor terestre, numindu-l în acest post pe generalul maior Mihailo Drapatîi, în timp ce trupele ruse continuă să cucerească teritoriu în estul Ucrainei.
  • Costul războiului: Fiecare ucrainean va plăti de la 1 decembrie o taxă de 3 ori mai mare pentru susținerea armatei.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri o „logică a escaladării inacceptabilă” a Rusiei în Ucraina şi a insistat că Franţa va continua să ajute Kievul „intens şi pentru o perioadă lungă de timp” cât este necesar.
  • Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a anunțat vineri că va întări forțele de pe frontul de est cu rezerve, muniție și echipamente.
  • Armata ucraineană a afirmat vineri că a lovit în cursul nopții anterioare depozitul petrolier Atlas din regiunea Rostov din Rusia, provocând un incendiu.
  • Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, care a efectuat vineri o vizită surpriză în Coreea de Nord, a salutat consolidarea „pe toate planurile” a legăturilor cu Phenianul.
  • Rusia pierdut joi 2030 de soldați, cel mai mare bilanț de la începutul războiului, potrivit estimării de vineri a armatei ucrainene.

Informațiile de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro