Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1010: Zelenski sugerează cum ar putea funcționa o încetare a focului / Nou comandant la conducerea forțelor terestre ucrainene / Incendiu la un depozit petrolier din Rostov după un atac al ucrainenilor

Război în Ucraina, ziua 1010: Zelenski sugerează cum ar putea funcționa o încetare a focului / Nou comandant la conducerea forțelor terestre ucrainene / Incendiu la un depozit petrolier din Rostov după un atac al ucrainenilor
Soldați ucraineni din Brigada separată 112. Foto: Yevhen Vasyliev / Zuma Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de o „escaladare josnică” după ce aceasta a desfășurat joi al doilea mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din această lună, provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară. În cadrul discursului său video nocturn, Zelenski a declarat că a discutat cu lideri occidentali, inclusiv cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz, pentru a elabora un răspuns la „încercarea Rusiei de a face situația și mai insuportabilă și de a prelungi războiul”. Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat atacul rus drept „scandalos”, afirmând că este „o nouă reamintire a urgenței și importanței sprijinirii poporului ucrainean în apărarea sa împotriva agresiunii ruse”.

Evenimentele de vineri, ziua 1010 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ambasadorul la Kiev, omagiu adus românilor din Ucraina: „Mulți dintre ei luptă pentru ca noi să fim liberi și în siguranță”

Ambasadorul României la Kiev, Victor Micula, a omagiat etnicii români din Ucraina care luptă pe front, afirmând că aceștia își riscă viețile pentru ca „noi să fim liberi și în siguranță”.

Volodimir Zelenski dă de înțeles că e pregătit pentru o încetare a focului în Ucraina în schimbul aderării la NATO. Dar care e condiția

Președintele ucrainean sugerează, într-un interviu acordat postului Sky News, că un acord de încetare a focului în Ucraina ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean pe care îl controlează Kievul ar putea fi luat „sub umbrela NATO” – ceea ce i-ar permite să negocieze ulterior returnarea restului teritoriului „pe cale diplomatică”.

Ucraina a trimis o scrisoare către membrii NATO în care cere să i se ofere săptămâna viitoare invitaţia de aderare

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a trimis o scrisoare către omologii săi din NATO, în care îi îndeamnă să adreseze Kievului invitaţia de a se alătura alianţei militare occidentale cu ocazia reuniunii ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, potrivit textului văzut vineri de agenția Reuters.

Zelenski numește un nou comandant al forțelor terestre ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit vineri pe comandantul forţelor terestre, numindu-l în acest post pe generalul maior Mihailo Drapatîi, în timp ce trupele ruse continuă să cucerească teritoriu în estul Ucrainei şi armata ucraineană se confruntă cu o criză de efective.

Sunt necesare „schimbări interne”, a subliniat Zelenski în declaraţia prin care a anunţat că generalul Mihailo Drapatîi, în vârstă de 42 de ani, îi va lua locul la comanda forţelor terestre generalului Oleksandr Pavliuk, numit în acest post în februarie anul acesta în urma unor schimbări majore ale comandamentului armatei.

Convorbire telefonică Macron – Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri o „logică a escaladării inacceptabilă” a Rusiei în Ucraina şi a insistat că Franţa va continua să ajute Kievul „intens şi pentru o perioadă lungă de timp” cât este necesar, indiferent de ameninţările ruseşti, potrivit Palatului Elysée.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şeful statului francez „a condamnat cu cea mai mare fermitate loviturile fără discernământ ale Rusiei care continuă să se intensifice împotriva oraşelor, împotriva civililor şi împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei”, a indicat preşedinţia franceză, potrivit AFP.

„Aceste lovituri, cooperarea crescută cu Coreea de Nord şi retorica iresponsabilă care le însoţeşte fac parte dintr-o logică a escaladării inacceptabilă din partea Rusiei, care continuă să urmărească un plan revizionist, brutal şi imperialist, încălcând drepturile suverane ale Ucrainei şi Carta Naţiunilor Unite”, a adăugat Macron.

Costul războiului: Fiecare ucrainean va plăti de la 1 decembrie o taxă de 3 ori mai mare pentru susținerea armatei

Salariul mediu brut în Ucraina este de aproximativ 560 de euro, iar din acești bani ucrainenii trebuie să plătească o taxă de război, echivalentul a 28 de euro, și un impozit pe venit de aproximativ 100 de euro. Taxa militară se aplică tuturor veniturilor cetățenilor. În primul rând, aceasta vizează salariile, care reprezintă aproximativ 60% din veniturile cetățenilor ucraineni, potrivit datelor oficiale.

Autoritățile ucrainene au anunțat vineri că Rusia a predat trupurile a 502 soldați uciși în război, fără a preciza însă dacă este vorba despre un schimb.

„Corpurile a 502 apărători căzuți au fost repatriate pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean”, a precizat autoritatea de coordonare pentru prizonierii de război.

Aceasta este a doua astfel de repatriere din această lună, Kievul recuperând trupurile a 563 de soldați la începutul lunii noiembrie. Cadavrele „vor fi identificate cât mai curând posibil”, a precizat autoritateade coordonare. (AFP)

Comandantul armatei ucrainene a inspectat trupele din Doneţk

Polonia a desfăşurat tancuri de luptă Leopard 2 în Letonia pentru a întări brigada NATO în această ţară baltică, membră a UE şi Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA și Agerpres.

Vehiculele blindate au fost mutate cu trenul la baza militară Adazi după sosirea lor, a precizat vineri armata letonă.

Acestea urmează să înlocuiască tancurile de luptă PT-91, o dezvoltare poloneză a tancului sovietic T-72, care au fost staţionate acolo până acum. Nu au fost furnizate informaţii cu privire la numărul exact.

Brigada multinaţională este condusă de Canada. „Sosirea tancurilor poloneze Leopard 2PL în Letonia marchează o îmbunătăţire semnificativă a puterii noastre de foc”, a declarat comandantul canadian al brigăzii, col. Cedric Aspirault, citat într-un comunicat.

„Am convenit cu Volodimir (Zelenski) să rămânem în legătură – de asemenea cu o perspectivă către o posibilă cale spre o pace justă”, a spus Olaf Scholz după o convorbire telefonică cu președintele ucrainean.

„Vom continua sprijinul nostru militar pentru Ucraina în strânsă coordonare cu partenerii noștri europeni și internaționali”, a spus cancelarul german într-un mesaj pe rețeaua socială X.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că discuția a fost „constructivă” și că Zelenski a mulțumit guvernului german pentru sprijinul său militar, în special pentru apărarea aeriană.

Aceasta este prima convorbire oficială dintre Zelenski și Scholz de când liderul german a avut o convorbire de o oră cu Putin pe 15 noiembrie, despre care liderul ucrainean a spus că a deschis o „cutie a Pandorei” care a subminat eforturile de a-l izola pe Putin și de a pune capăt războiului din Ucraina printr-o „pace corectă”.

Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a anunțat vineri că va întări forțele de pe frontul de est cu rezerve, muniție și echipamente, declarația venind după ce a vizita Pokrovsk şi Kurahove din regiunea Donețk.

Sîrskîi a mai spus și că trupele ucrainene contnuă să respingă atacurile ucrainene în estul țării, potrivit Reuters.

Rușii revendică capturarea a două noi așezări

Șeful MI6: Marea Britanie a descoperit o campanie rusească de sabotaje „șocant de nesăbuită”

Serviciile de securitate britanice au descoperit o „campanie șocant de nesăbuită” de sabotaje rusești în Europa, care are loc în timp ce Rusia recurge și la amenințări nucleare pentru a descuraja țările care ajută Ucraina, a declarat vineri șeful spionajului extern al Regatului Unit.

Forțele ruse au preluat controlul asupra a două așezări, Verkhokamianka și Rozdolne, din estul regiunii Donețk, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

De asemenea, afirmă sursa citată, Rusia a doborât 10 rachete balistice ATACMS de fabricație americană lansate de Ucraina în ultima săptămână. (Reuters)

Armata ucraineană a afirmat vineri că a lovit în cursul nopții depozitul petrolier Atlas din regiunea Rostov din Rusia, provocând un incendiu.

„Atlas face parte din complexul militar-industrial rus care furnizează produse petroliere armatei ruse”, se spune într-un comunicat postat pe Telegram.

Ucraina a lovit, de asemenea, o stație radar pentru un sistem rusesc de apărare aeriană Buk în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, se mai spune în comunicat.

Ministrul apărării al Rusiei, „vizită surpriză” în Coreea de Nord

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, care a efectuat vineri o vizită surpriză în Coreea de Nord, a salutat consolidarea „pe toate planurile” a legăturilor cu Phenianul, care este legat de Moscova printr-un tratat de apărare reciprocă.

„Astăzi, legăturile de prietenie dintre Rusia și Coreea de Nord sunt consolidate în mod activ pe toate planurile, inclusiv în domeniul cooperării militare”, a declarat Belousov în timpul unei întâlniri cu omologul său nord-coreean No Kwang Chol, potrivit ministerului rus al Apărării

El s-a declarat „convins” că aceste discuții de la Phenian „vor servi la consolidarea în continuare a parteneriatului strategic ruso-coreean în domeniul apărării”.

La rândul său, No Kwang Chol a dat asigurări că armata nord-coreeană este hotărâtă să „consolideze și să dezvolte neîncetat” cooperarea cu armata rusă. (AFP)

Rusia a atacat peste noapte cu 132 de drone Shahed și de alte tipuri, au spus forțele aeriene ucrainene, adăugând că până la ora 09.00, 88 dintre acestea au fost doborâte în 10 regiuni din Ucraina.

De asemenea, „41 de drone s-au pierdut la nivel local, probabil din cauza contramăsurilor active ale războiului electronic al forțelor de apărare, iar una s-a întors în Rusia”, potrivit unui mesaj de pe Telegram.

Ca urmare a atacului rusesc, în mai multe regiuni din Ucraina au fost avariate elemente de infrastructură, autoturisme, clădiri private, iar victimele primesc asistență, a mai transmis sursa citată.

Rusia pierdut ieri 2030 de soldați, cel mai mare bilanț de la începutul războiului, potrivit estimării armatei ucrainene.

În ce privește tehnica militară, ucrainenii spun că rușii au pierdut ieri 8 tancuri, 33 de alte blindate de luptă, 34 de tunuri, un sistem antiaerian, 86 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

Precedentul record a fost stabilit tot luna aceasta, pe 11 noiembrie, când armata lui Vladimir Putin a pierdut 1950 de soldați, conform estimării Kievului.

Incendiu la un depozit petrolier din Rostov după un atac cu drone

Armata rusă a afirmat că a doborât peste noapte 47 de drone ucrainene, vizând în principal regiunea Rostov de la frontiera cu Ucraina, unde a izbucnit un incendiu de proporții la o unitate industrială.

„Sistemele ruse de apărare antiaeriană au distrus 47 de drone aeriene ucrainene”, inclusiv 29 de aparate deasupra regiunii Rostov, unde se află cartierul general al operațiunii ruse în Ucraina, a precizat armata într-un comunicat.

În regiunea Rostov, un incendiu major a izbucnit pe „un sit industrial” din districtul Kamenski și au fost trimiși peste o sută de pompieri, potrivit guvernatorului local Iuri Sliosuar, care a raportat pe Telegram că un „atac masiv cu drone” a vizat regiunea sa.

Potrivit presei locale, atacul a provocat un incendiu la un depozit de petrol de lângă Kamensk-Chakhtinski. Imagini neconfirmate apărute pe rețelele de socializare arată un incendiu masiv în zonă.

Armatele chineză și rusă au organizat și desfășurat vineri cea de-a noua patrulă aeriană strategică comună în „spațiul aerian relevant” deasupra Mării Japoniei, a anunțat televiziunea de stat chineză CCTV.

Patrula aeriană face parte dintr-un plan anual de cooperare între cele două țări.

În iulie, ambele armate au organizat o patrulă aeriană comună folosind bombardiere strategice cu capacități nucleare în apropierea statului american Alaska în Pacificul de Nord și Arctica, determinând Statele Unite și Canada să ridice avioane de luptă. (Reuters)

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a sosit vineri în Coreea de Nord, au anunțat agențiile de presă ruse, citând un comunicat al armatei Moscovei.

În cursul acestei „vizite oficiale” la Phenian, aliat al Moscovei și legat de aceasta printr-un tratat de apărare reciprocă, Belousov va purta discuții cu mai mulți „oficiali militari și politico-militari” nord-coreeni, se arată în comunicatul care nu oferă alte detalii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Uniunea Europeană a confirmat joi angajamentul său de a acorda Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde euro, în cadrul unui împrumut acordat de țările G7, ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate.
  • Rusia selectează ținte în Ucraina care ar putea include „centre decizionale” la Kiev, ca răspuns la loviturile ucrainene cu rachete ATACMS cu rază lungă pe teritoriul rus, a declarat, joi, Vladimir Putin.
  • Zelenski le-a cerut aliaţilor săi să ofere un „răspuns ferm” la „şantajul” lui Putin, care a ameninţat că va lovi Kievul cu noua sa rachetă strategică Oreşnik.
  • Germania s-a oferit să redesfăşoare lansatoare antiaeriene Patriot în Polonia la începutul anului viitor, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Berlin.
  • Un recrut rus are o speranță de viață de doar o lună după ce semnează contractul pentru a lupta în războiul din Ucraina, susține un analist.
  • Ucraina este gata să găzduiască „în viitorul apropiat” un al doilea summit mondial vizând să se pună capăt invaziei Rusiei, a afirmat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.
  • Zelenski a promulgat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de miliarde de euro, reprezentând 60% din cheltuieli, vor fi consacrate apărării şi securităţii.
  • Ucraina avertizează că are nevoie de noi arme mai rapid decât are nevoie de noi soldați: „Nu se poate aștepta ca Ucraina să compenseze întârzierile în logistică sau ezitările în sprijin prin sacrificarea bărbaților noștri tineri pe linia frontului”.
  • Putin l-a lăudat joi pe președintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind un politician experimentat și inteligent, dar a spus că nu crede că Trump este în siguranță după tentativele de asasinat la adresa sa.
  • Atacul la scară largă al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene de joi „a dat o lovitură dură” și a întrerupt alimentarea cu energie electrică a cel puțin 1 milion de persoane în trei regiuni din vestul țării.
  • Cum își elimină Putin contestatarii: agenți FSB se dau drept ucraineni și-i abordează pe internet pe rușii anti-război.
  • Ajutor militar în valoare de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, pregătit de Joe Biden, înainte să plece de la Casa Albă.

Informațiile de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro


INTERVIURILE HotNews.ro