Hotelierii vor înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern. Plus reducerea impozitului pe veniturile angajaților
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR) cere un minister pentru Turism ȋn viitorul Guvern al României. Printre cerințele hotelierilor se mai numără reducerea impozitelor pe veniturile angajaților din HoReCa, menținerea TVA la 9% pentru mâncare și păstrarea tichetelor de vacanță, arată un comunicat transmis miercuri HotNews.ro.
,,Industria ospitalității este un stâlp de rezistență al economiei românești. Vorbim despre o industrie cu 2% mai mare decât agricultura, de exemplu, care are un Minister reprezentativ. Deși ospitalitatea este o industrie nouă comparativ cu celelalte, asistăm la o dezvoltare accelerată a acesteia, motiv pentru care este vitală reprezentativitatea în Guvern. Vorbim despre o industrie care creează sute de mii de locuri de muncă, care însumează peste 16 miliarde de euro în prezent și care are un potențial extraordinar de creștere. Cred că, peste doi ani, vom reprezenta 7% din PIB”, declară Valentin Șoneriu, președintele FPIOR.
România a înregistrat 11,15 milioane de sosiri în structurile de cazare turistică, ȋn perioada ianuarie-septembrie 2024, în creștere cu 4,2% față de 2023, arată ultimele date INS. Dintre aceștia, 83,5% au fost români, iar 16,5% au fost străini, majoritatea venind din state precum Germania, Italia și Israel. Și numărul de ȋnnoptări a crescut față de anul precedent, cu 3,3%, ajungând la 24,099 milioane.
„Cerem cu fermitate un Minister al Turismului, un minister dedicat care să lucreze ȋndeaproape cu reprezentanții industriei și care poate asigura stabilirea și implementarea unei Strategii naționale a Turismului românesc și un plan de marketing și de promovare eficient pentru destinația România”, completează Corina Martin, vicepreședinte FPIOR.
Printre cerințele FPIOR față de viitorul Guvern al României se mai numără reducerea impozitelor pe salarii și venituri ale angajaților din HoReCa, menținerea TVA la 9% pentru mâncare și păstrarea tichetelor de vacanță.
Trendul de creștere al industriei este unul global. Ȋn septembrie, Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) a publicat un raport care arată că, în 2024, contribuţia industriei călătoriilor la PIB-ul mondial va ajunge până la 11.100 miliarde de dolari și că sectorul va fi responsabil pentru 10% din PIB-ul global. Specialiștii estimează că sectorul va susține aproape 348 de milioane de locuri de muncă în 2024, cu 13,6 milioane mai multe decât în 2019.
Industria Ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie: industria s-a triplat în ultimii cinci ani, iar anul acesta reprezintă aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1000 de companii.