Guvernul a adoptat proiectul de lege care va permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării
Guvernul a aprobat joi un proiect de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, astfel încât aparatele de zbor fără pilot la bord (dronele) vor beneficia „de atenţia şi de rigorile” care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Punctez şi două proiecte din domeniul apărării naţionale, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spaţiului aerian naţional, plecând de la sfera extinsă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, a integrităţii spaţiului aerian naţional şi a siguranţei aeronautice, a vieţii şi sănătăţii persoanelor şi a patrimoniului. Actul normativ va extinde şi reglementa măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord şi pentru alte vehicule aeriene”, a spus Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după ședința de guvern, potrivit Agerpres.
„Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare şi de coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei”, a adăugat el.
„Pe scurt, este vorba de următorul lucru: aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenţia şi de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară”, a subliniat reprezentantul Executivului.
El a adăugat că, de asemenea, Guvernul a aprobat şi un proiect de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.
„Acesta urmăreşte crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea şi desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor pe timp de pace pe teritoriul naţional de către forţele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului”, a precizat Mihai Constantin.
Proiectele de lege trebuie votate de Parlament și promulgate de președinte până să intre în vigoare
Pentru a intra în vigoare, cele două proiecte de lege trebuie dezbătute și votate de Parlament, iar apoi promulgate de către președinte.
La finalul lunii octombrie, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a pus în transparenţă proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării.
Proiectul prevede că vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.
Forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune, potrivit proiectului, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este parte sau potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprocă de garanţii de securitate.
Conform proiectului MApN, împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:
- stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia,
- transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul aeronavei, în vederea utilizării autorizat a spaţiului aerian national,
- interceptarea aeronavei care continua să utilizeze neautorizat spaţiul aerian national al României,
- executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare,
- executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare,
- executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.
Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, explica, în luna februarie, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi. „Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie”, a spus, la acel moment, şeful Armatei.