Sari direct la conținut

Șeful Fiscului italian și-a dat demisia, acuzându-i pe politicieni că au făcut ceva nemaiîntâlnit înainte

HotNews.ro
Șeful Fiscului italian și-a dat demisia, acuzându-i pe politicieni că au făcut ceva nemaiîntâlnit înainte
Ernesto Maria Ruffini a condus Agenția de Venituri a Italiei din 2020, FOTO: Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia Images

Șeful Fiscului din Italia, a treia țară din Uniunea Europeană ca dimensiune a PIB-ului, a anunțat vineri că demisionează, plângându-se că politicienii au „demonizat” lupta împotriva evaziunii și fraudei fiscale, relatează Reuters.

Ernesto Maria Ruffini a condus Agenția Națională de Venituri din Italia din 2020 și mai avea un an până la încheierea mandatului, dar a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că s-a săturat ca munca să îi fie denigrată.

„Nu am văzut niciodată înainte ca funcționari publici să fie acuzați că fac parte dintr-o rețea de extorcare de stat sau că Agenția de Venituri ține familiile ostatice, ca și cum ar fi un răpitor”, a spus el.

„Se pare că lupta împotriva evaziunii fiscale este percepută ca o afiliere politică și chiar ca un motiv de rușine”, a adăugat el. „Personal, am crezut mereu că evazioniștii sunt cei care le fac rău cetățenilor cinstiți”, a mai spus oficialul.

Ruffini nu a numit pe nimeni direct, dar declarațiile sale par îndreptate către premierul Giorgia Meloni și vicepremierul Matteo Salvini, care amândoi au acuzat agenția condusă de Ruffini că îi prejudiciază pe italienii de rând.

Salvini a declarat anul trecut că vrea să elibereze „milioane de italieni care au fost ținuți ostatici prea mulți ani de Agenția de Venituri”, în timp ce Meloni a comparat inspecțiile fiscale asupra micilor afaceri cu extorcarea practicată de mafie.

Nici Meloni, nici Salvini nu au făcut vreun comentariu imediat în legătură cu plecarea lui Ruffini.

Italia a pierdut 80 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale în ultimul an pentru care există date

În ultimele zile susținători ai guvernului l-au acuzat pe Ruffini că plănuiește să intre în politică, lucru pe care acesta l-a negat vineri.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, una care a costat statul peste 80 de miliarde de euro în 2021, conform celor mai recente date ale Ministerului de Finanțe de la Roma.

Totuși, cifra a depășit 100 de miliarde de euro în 2019, ceea ce sugerează că Agenția de Venituri a făcut progrese în lupta împotriva evaziunii și fraudei fiscale.

Ruffini a declarat că agenția dispune acum de tehnologia necesară pentru a identifica mai ușor evazioniștii, iar decizia privind utilizarea acestor noi instrumente aparține guvernului.

Meloni a criticat planurile referitoare la ceea ce ea a numit măsuri „invazive” împotriva evaziunii fiscale, care ar permite autorităților să verifice discrepanțele între veniturile declarate ale unei persoane și stilul său de viață.

INTERVIURILE HotNews.ro