SUA face presiuni pentru eliminarea influenței Iranului în Irak. Ar fi un alt eșec major pentru Teheran după căderea lui Bashar al-Assad
Secretarul de Stat american Antony Blinken a cerut autorităților irakiene să reprime grupările armate pro-iraniene, evocând oportunitatea prezentată de căderea președintelui sirian Bashar al-Assad, care a slăbit influența Iranului în regiunea, a declarat un oficial american, citat de AFP.
În timpul vizitei făcute vineri la Bagdad, în cadrul unui turneu regional, Blinken s-a întâlnit cu premierul Mohammed Shia al-Sudani, după ofensiva rapidă a rebelilor din Siria care a pus capăt domniei de jumătate de secol a clanului Assad, un aliat important pentru Iran.
Responsabilul american a relatat, sub protecția anonimatului, că Blinken i-a spus lui Sudani că Iranul este mai slab ca niciodată, iar Irakul are acum ocazia să-i reducă influența.
Mai exact, Blinken a cerut neutralizarea grupărilor armate șiite irakiene susținute de către Iran care, de mai mulți ani, atacă periodic forțele americane din Irak, țară vecină cu Siria.
De asemenea, șeful diplomației americane a solicitat lui Sudani să prevină transferul de arme iraniene prin teritoriul irakian către orice grupare pro-iraniană din Siria.
Influența Iranului a crescut considerabil în Irak după invazia americană din 2003, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein. La Damasc, regimul Assad a fost susținut multă vreme de către Iranul și aliatul Hezbollah din Liban, organizație care a ieșit și ea slăbită din războiul cu Israelul de la finele lunii noiembrie.
Responsabilul american nu a precizat cum a reacționat primul-ministru irakian la cererile lui Blinken, în afară de faptul că și-a exprimat speranța că Irak va reuși să evite implicarea în orice conflict.
Antony Blinken a promis că SUA vor colabora cu Irak pentru a împiedica resurgența grupării jihadiste Statul Islamic, care a ocupat teritorii vaste în Irak și Siria în urmă cu zece ani, înainte de a fi înfrânt.
Guvernul irakian a convenit cu administrația lui Joe Biden asupra reducerii prezenței militare americane în Irak, o solicitare mai veche a milițiilor aliate cu Iran.