Sari direct la conținut

Oficiali americani au intrat în „contact direct” cu rebelii victorioși din Siria, deși se află pe lista organizațiilor teroriste

HotNews.ro
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

SUA au intrat în „contact direct” cu rebelii Hayat Tahrir al-Sham- HTS, care acum controlează Siria după răsturnarea regimul Assad , a declarat secretarul de stat Antony Blinken, citat de BBC

Este prima recunoaștere a contactului direct american cu HTS, pe care SUA o cataloghează drept organizație teroristă.

Blinken a vorbit în Iordania după discuții cu reprezentanți din mai multe țări arabe, Turcia și Europa pentru a discuta despre viitorul Siriei.

Oficialii au fost de acord să susțină un proces pașnic de tranziție în țară, ministrul de externe al Iordaniei afirmând că puterile regionale nu vor să vadă Siria„coborând în haos”.

Un comunicat comun a cerut un guvern sirian care să respecte drepturile minorităților și să nu ofere o bază pentru „grupările teroriste”.

Discuțiile atât în ​​interiorul, cât și în afara Siriei, după evenimentele tumultoase din ultimele săptămâni, sunt de importanță vitală în stabilirea unei noi guvernări care să-i reprezinte toți sirienii.

Liderul grupării, Abu Mohammed Jolani, a fost desemnat terorist în urmă cu un deceniu și are o recompensă de 10 milioane de dolari pusă de SUA pe capul său. Jolani a renunțat la legăturile sale cu Al-Qaeda în 2016 și a încercat să se redea drept lider islamist mai moderat.

SUA și alte puteri occidentale au aplicat, de asemenea, sancțiuni împotriva statului sirian, care a trecut prin 13 ani de război civil și de decenii de guvernare coruptă și represivă.

Țările occidentale și alte țări din regiune s-au străduit să răspundă rapid evenimentelor care se desfășoară în Siria, după ce HTS a condus o ofensivă fulgeră care a dus la sfârșitul guvernării dinastice de cinci decenii a familiei Assad în mai puțin de două săptămâni. .

După ce a avansat în Damasc weekendul trecut împreună cu alte facțiuni rebele, HTS a numit un prim-ministru interimar care va conduce până în martie. S-a angajat în repetate rânduri să protejeze minoritățile.

Căderea lui Assad, care a fugit în Rusia, a declanșat scene de bucurie în toată Siria, dar și incertitudine cu privire la ce urmează.

Blinken a spus că SUA apreciază „unele dintre cuvintele pozitive pe care le-am auzit în ultimele zile, dar ceea ce contează cu adevărat este acțiunea „susținută”.

Provocările cu care se confruntă Siria sunt uriașe, economia fiind într-o stare de colaps, iar conflictul civil a forțat milioane de oameni să plece din casele lor și i-a lăsat pe mulți alții în nevoie disperată de asistență umanitară.

Este, de asemenea, o națiune cu un amestec divers de religii și secte și mai multe facțiuni armate.

Blinken a spus că există o lipsă de combustibil și grâu, adăugând că SUA și partenerii săi se vor concentra pe „nevoile pe termen scurt”.

INTERVIURILE HotNews.ro