Ucrainenii au atacat două zile la rând cu rachete occidentale niște ținte anume din Rusia. Iar efectul s-a văzut rapid
Loviturile ucrainene împotriva aerodromurilor militare din Rusia și a sistemelor antiaeriene inamice din zonele imediate de ariergardă par să fi provocat o scădere a operațiunilor ruseși și a numărului de lovituri cu „bombe cu planare” asupra Ucrainei.
Acestea din urmă, au devenit, începând cu acest an, o armă teribilă din dotarea armatei ruse. Aceasta a folosit acest tip de muniție relativ ieftină și ușor de fabricat – o bombă cu o cantitate mare de explozibil, dotată cu aripi ce îi permit să zboare cât mai departe și ghidare prin satelit – pentru a lovi pozițiile ucrainene și orașele din spatele liniei frontului.
Forțele Moscovei au lansat în total 431 de bombe cu planare în primele 12 zile ale lunii decembrie 2024, conform datelor Statului Major ucrainean, după ce ar fi lansat 1.472 de astfel de bombe în primele 12 zile ale lunii noiembrie 2024 și peste 3.300 de bombe cu planare în total pe parcursul lunii noiembrie 2024, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Astfel, forțele ruse suntpe cale să atace în această lună cu doar o treime din numărul total de bombe cu planare pe care forțele ruse le-au lansat în noiembrie 2024.
Ucrainenii au lovit două zile la rând, efectele s-au văzut rapid
Publicația rusă de opoziție Agentstvo a observat că atacurile cu bombe cu planare au scăzut semnificativ după ce Ucraina a efectuat primele lovituri în Rusia folosind sisteme de arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident la mijlocul lunii noiembrie 2024.
Forțele ucrainene au desfășurat lovituri cu rachete americane ATACMS pe teritoriul Rusiei în noaptea de 18 spre 19 noiembrie și lovituri cu rachete franco-britanice Storm Shadow, tot pe teritoriul inamic, în noaptea următoare.
Iar datele de la Statul Major ucrainean arată faptul că forțele rusești au început să lanseze în mod constant mai puțin de 100 de bombe cu planare pe zi începând cu 22 noiembrie.
Efectul de descurajare al rachetelor occidentale
Amenințarea atacurilor ucrainene împotriva aerodromurilor rusești aflate în raza de acțiune a ATACMS și Storm Shadow ar putea forța armata rusă să își țină aeronavele pe aerodromuri aflate mai departe și să-i complice capacitatea de a efectua atacuri cu bombe cu planare asupra Ucrainei.
Forțele ucrainene au întreprins, de asemenea, începând cu sfârșitul lunii octombrie, o campanie concertată de lovire a radarelor și sistemelor de apărare aeriană rusești din Ucraina ocupată și în apropierea zonelor de ariergardă.
Această campanie ar putea degrada „umbrela” de apărare aeriană a Rusiei, în special deasupra Ucrainei ocupate, până în punctul în care piloții ruși sunt din ce în ce mai puțin dispuși să zboare și să efectueze lovituri cu bombe cu planare în zonele de lupte și asupra orașelor din spatele liniei de front.