Sari direct la conținut

Israelul vrea să-şi dubleze populaţia pe teritoriul ocupat din Înălţimile Golan. Ce invocă

HotNews.ro
Israelul vrea să-şi dubleze populaţia pe teritoriul ocupat din Înălţimile Golan. Ce invocă
Satul Majdal Shams, locuit de arabi druzi, din zona Înălţimilor Golan ocupate de Israel, la granița cu Siria. Credit foto: Jalaa Marey / AFP / Profimedia

Guvernul israelian a aprobat duminică un plan de a investi peste 10 milioane de dolari în partea din Înălţimile Golan siriene ocupată şi anexată de Israel, scopul proiectului premierului Benjamin Netanyahu fiind dublarea populaţiei din regiune, relatează agențiile DPA şi AFP, citate de Agerpres.

„Guvernul a aprobat în unanimitate planul premierului Netanyahu pentru dezvoltarea demografică a localităţilor din Golan (…). În lumina războiului şi a noului front din Siria (după căderea preşedintelui Bashar al-Assad) şi a dorinţei de a dubla populaţia din Golan (…), aceasta este o decizie care întăreşte localităţile din Golan şi statul Israel”, se arată într-un comunicat al executivului israelian.

În prezent, peste 50.000 de oameni trăiesc pe acest platou stâncos, puţin peste jumătate dintre ei fiind evrei israelieni, iar restul din minorităţile religioase ale druzilor şi alawiţilor.

Israelul a desfăşurat trupe într-o zonă tampon de pe partea siriană a graniţei după căderea regimului lui Bashar al-Assad.

Zona se află sub supravegherea ONU în conformitate cu un acord de încetare a focului din 1974 între cele două ţări.

Israelul invocă ameninţări din partea Siriei

„Întărirea Înălţimilor Golan înseamnă întărirea Israelului, iar asta este deosebit de important în acest moment”, a spus Netanyahu. Zona va fi „păstrată, făcută să înflorească şi colonizată”, a adăugat el.

„Riscurile imediate pentru ţară nu au dispărut, iar ultimele evoluţii din Siria sporesc puterea ameninţării – în ciuda imaginii moderate pe care liderii rebeli pretind că o prezintă”, a declarat la rândul său ministrul apărării, Israel Katz, în faţa oficialilor care examinează bugetul de apărare al Israelului, potrivit unui comunicat.

Înălţimile Golan au fost cucerite de Israel în 1967 şi anexate în 1981. Conform dreptului internaţional, zonele sunt considerate a fi teritoriu sirian ocupat de Israel.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a recunoscut oficial Înălţimile Golan ca teritoriu israelian în timpul primului său mandat, în 2019, marcând o schimbare în politica externă americană.

Aproximativ 31.000 de israelieni s-au stabilit acolo, a declarat analistul Avraham Levine de la Alma Research and Education Center, specializat în provocările de securitate ale Israelului la frontiera sa de nord. Mulţi lucrează în agricultură, inclusiv în viticultură, şi în turism, scrie News.ro citând agenția Reuters.

În Golan locuiesc 24.000 de druzi, o minoritate arabă care practică o ramură a islamului, potrivit lui Levine. Majoritatea se identifică ca fiind sirieni.

Liderul de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, a declarat sâmbătă că Israelul foloseşte pretexte false pentru a-şi justifica atacurile asupra Siriei, dar că nu este interesat să se angajeze în noi conflicte în timp ce ţara sa se concentrează pe reconstrucţie. El a mai spus că soluţiile diplomatice sunt singura modalitate de a asigura securitatea şi stabilitatea şi că „aventurile militare necalculate” nu sunt dorite.

INTERVIURILE HotNews.ro