Un producător de cipuri puțin cunoscut a devenit a 9-a cea mai valoroasă companie din lume, cu o valoare de peste un trilion de dolari
Ascensiunea tehnologiilor legate de inteligența artificială (A.I.) și puterea de calcul necesară pentru aceasta aduc în prim-plan tot felul de companii care până acum treceau neobservate. Săptămâna aceasta, este vorba despre compania americană Broadcom, după cum relatează Business Insider.
Prețul acțiunilor Broadcom a crescut vertiginos de la sfârșitul săptămânii trecute, propulsând-o în clubul companiilor cu o capitalizare de piață de 1 trilion de dolari. Impulsul puternic a venit în urma unui raport financiar spectaculos, care a arătat că veniturile Broadcom din vânzările de cipuri personalizate pentru A.I. au crescut cu 220% față de anul trecut.
Pe lângă faptul că vinde numeroase componente și piese pentru centre de date, Broadcom proiectează și comercializează circuite integrate specifice aplicațiilor – adică cipuri personalizate, mai simplu spus.
Banca de investiții Morgan Stanley notează la rândul ei că proiectanții de cipuri personalizate pentru A.I., printre care se numără Broadcom și Marvell, intră într-o fază de creștere.
Cei mai mari jucători din domeniul inteligenței artificiale cumpără o mulțime de cipuri de la Nvidia, gigantul cu o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari și o cotă estimată de 90% din piața cipurilor avansate pentru A.I.
Însă dependența excesivă de un singur furnizor nu este o poziție confortabilă pentru nicio companie, iar mulți dintre clienții mari ai Nvidia își dezvoltă propriile cipuri. Cu toate acestea, majoritatea companiilor tehnologice nu dispun de echipe mari de experți în siliciu și hardware și, dintre companiile la care s-ar putea apela pentru un cip personalizat, Broadcom este liderul.
Producătorul de cipuri personalizate are 40.000 de angajați
Broadcom Inc. este o companie multinațională americană specializată în proiectarea, dezvoltarea și furnizarea de produse semiconductoare și soluții software de infrastructură. Fondată inițial în 1961 sub denumirea de HP Associates, compania a trecut prin mai multe transformări și redenumiri, devenind Broadcom Inc. în 2018.
Sediul central al Broadcom se află în Palo Alto, California, în cadrul Stanford Research Park. Compania este condusă de Hock Tan, care ocupă funcția de președinte și CEO. În ceea ce privește forța de muncă, Broadcom avea aproximativ 40.000 de angajați în iunie 2024.
În noiembrie 2023, Broadcom a finalizat achiziția VMware, o tranzacție evaluată la 69 de miliarde de dolari, extinzându-și astfel portofoliul de soluții software de infrastructură.
În 2023, aproximativ 79% din veniturile companiei au provenit din vânzarea de cipuri, iar 21% din soluții software de infrastructură.
Care sunt cele mai valoroase companii din lume în decembrie 2024
Conform datelor de pe CompaniesMarketCap.com, clasamentul celor mai valoroase 10 companii din lume în funcție de capitalizarea lor bursieră arată în felul următor:
- Apple: $3.749 trilioane
- Microsoft: $3.251 trilioane
- NVIDIA: $3.157 trilioane
- Amazon: $2.318 trilioane
- Alphabet (Google): $2.315 trilioane
- Saudi Aramco: $1.845 trilioane
- Meta Platforms (Facebook): $1.507 trilioane
- Tesla: $1.412 trilioane
- Broadcom: $1.044 trilioane
- TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company): $1.014 trilioane
Capitalizarea totală de piață a celor mai valoroase 10 companii din lume depășește 21 de trilioane de dolari.
FOTO articol: Broadcom © G0d4ather | Dreamstime.com.