Cum se amestecă Ciolacu în lupta pentru putere din PNL. Un nume surpriză pentru premier și două nume de prezidențiabili, agreate de ambele partide mari
Blocajul negocierilor PSD-PNL pentru formarea noului guvern a fost marcat de nu puține subiecte aprinse: diferența majoră de viziune a PSD cu echipa lui Bolojan în privința tăierii costurilor la stat, ce poziție va ocupa Marcel Ciolacu, cine anunță înghețarea salariilor, de ce apare numele lui Marian Neacșu ca potențial premier și cine îi propune pe Crin Antonescu și Emil Hurezeanu pentru Palatul Cotroceni.
- Între PSD și „PNL aripa Bolojan-Ciucu” a apărut în discuții o diferență de politică publică: în timp ce liberalii cred că bugetul trebuie echilibrat repede, social-democrații consideră că revenirea la o politică de austeritate ”ca pe vremea lui Traian Băsescu” este nu doar dureroasă, ci și lipsită de sens economic.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, și-a anunțat joi seară colegii de partid că PSD va reveni la masa negocierilor pentru formarea noului guvern. Asta, după ce Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan s-au întâlnit, joi seară, înainte de ședințele PSD și PNL. Ziua începuse prost pentru ideea de coaliție.
Ciolacu a anunțat, joi dimineață, pe Facebook, că partidul său se retrage din negocierile pentru formarea noului guvern. Motivul invocat: declarațiile agresive ale prim-vicepreședintelui Ciprian Ciucu la Euronews și ale lui Ilie Bolojan pentru HotNews.
Între timp, Klaus Iohannis intervenise de la Bruxelles. A avut discuții telefonice cu liderii PSD și PNL pentru a-i convinge să ajungă la un acord pentru viitorul guvern.
Rivalitate între tabăra Bolojan și Hellvig. Ciucu nu mai participă la negocierile cu PSD
Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, a fost ținta directă a PSD, susțin mai multe surse din tabăra liberală. Apărut recent în structura de conducere a PNL, după ce Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Rareș Bogdan și-au dat demisia, Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6, este perceput ca fiind apropiat de Ilie Bolojan. Cei doi au participat în aceste zile la negocierile pentru formarea noului guvern din partea PNL.
Discuții aprinse au fost și în ședința liberalilor, relatează mai mulți participanți la ședința din Modrogan.
„Ciucu a fost criticat și în ședința PNL de către Hubert Thuma (n.r. – vicepreședinte PNL, membru influent al grupării din sud), care i-a reproșat că nu știe să negocieze cu PSD și că este userist. I-a spus să nu mai participe la negocieri. În partid există o rivalitate între Thuma și Bolojan, deoarece Thuma vrea să-l impună ca prim-vicepreședinte pe George Tuță, actualul primar de la Sectorul 1, în locul lui Ciucu (n.r. – primarul sectorului 6). Tuță este fostul consilier al lui Eduard Hellvig (n.r. – fost șef al SRI)”, au declarat surse din conducerea PNL pentru HotNews.ro.
Eduard Hellvig a revenit în PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale și s-a înscris în organizația condusă de Tuță.
Ilie Bolojan a intervenit în discuție și i-a cerut lui Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL, să nu răspundă atacurilor venite din partea lui Thuma, precizează sursele citate.
Pentru a nu vulnerabiliza viitoarele discuții despre formarea Guvernului, Ciucu a spus, potrivit surselor din PNL, că este de acord să nu participe la următoarele întâlniri.
Aripa Bolojan, incomodă pentru PSD
„Miza PSD este slăbirea echipei lui Bolojan. Există o luptă de putere și în PNL, chiar dacă nu se vede în prezent, iar Bolojan nu este pe placul PSD. Există riscul ca Bolojan să plece din fruntea PNL dacă vede că nu îi sunt acceptate reformele și viziunea”, a declarat un vicepreședinte PNL pentru HotNews.ro.
Mai mulți membri ai conducerii PSD au declarat pentru HotNews că reluarea dialogului cu PNL este posibilă după ultimele evoluții.
„Nu ne vom vedea vineri cu PNL”, a declarat un important membru al conducerii PSD.
Cu toate acestea, mai mulți șefi de organizații au cerut partidului să existe un dialog cu PNL pentru formarea guvernului.
„Marcel Ciolacu a vrut să îi sperie pe cei de la PNL. Să simtă că nu le aparține totul și să existe un echilibru în negocieri”, a afirmat un lider PSD participant la negocierile de la Palatul Victoria.
O întrebare de 60 de miliarde de lei: cine își asumă să anunțe înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor?
Ilie Bolojan și Ciprian Ciucu au insistat ca premierul Ciolacu să își asume „Ordonanța trenuleț”, o măsură impopulară, prin care vor fi înghețate salariile bugetarilor în 2025, dar și indexarea pensiilor de la 1 ianuarie.
Economia ar fi de aproape 60 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 3% din PIB.
PSD a respins această variantă, iar de vineri Guvernul nu mai poate da ordonanțe de urgență. Misiunea va reveni viitorului guvern, dacă va fi învestit până la 1 ianuarie 2025.
Ciprian Ciucu chiar a postat pe Facebook, marți, că măsura este absolut necesară.
„Trebuie acționat pe două paliere: (1) până la sfârșitul acestui an, guvernul actual (cum ar fi corect) sau noul guvern (dacă va avea timp) trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor – măsură foarte impopulară (!!) și, (2) în următoarele luni trebuie să taie cheltuielile statului, astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europeană de cca. 7%”, a fost mesajul lui Ciucu.
Victoria Stoiciu a spus că un plan de austeritate va lovi economia
Conflictul de la negocieri și de viziune a fost dezvăluit chiar de un vicepreședinte PSD, Victoria Stoiciu. Noua deputată de Vaslui a fost aleasă în echipa lui Marcel Ciolacu la ultimul congres de la Romexpo i-a dat replica lui Ciucu, explicând poziția tranșantă a PSD.
„Este imposibil să guvernezi cu partide si cu oameni politici care vor reîntoarcerea la austeritatea de pe vremea lui Traian Băsescu. Înghețarea pensiilor și salariilor nu e doar o măsură anti-socială, ci și anti-economică. Câștigurile bugetare pe termen scurt rezultate din astfel de măsuri se transformă rapid în vulnerabilități economice care gripează motorul economiei și duc la recesiune”, a fost poziția reprezentantei PSD, postată vineri seara.
Comunicatorii PSD au primit directive să transmită că social-democrații se opun acestor măsuri.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, s-a ferit să transmită public că România va avea mari probleme cu deficitul în 2025, dacă nu ia aceste măsuri. În ședințele Coaliției, Boloș a avertizat PSD și PNL că România va „avea probleme majore să se împrumute în 2025 la dobânzi rezonabile”.
România va termina anul 2024 cu un deficit bugetar de peste 8%, deși se angajase să nu depășească pragul de 7%.
Ciucu a fost criticat și în ședința PNL pentru că a vorbit deschis despre măsurile de austeritate din 2025. Cel care i-a reproșat postarea de pe Facebook a fost vicepreședintele PNL, Gigel Știrbu.
Profilul lui Neacșu, variantă de premier. Lupta pentru putere din PSD
Marcel Ciolacu a reușit să-și mențină funcția în PSD după ce a pierdut alegerile prezidențiale, deși inițial a anunțat că demisionează din funcția de președinte. Poziția sa nu este însă una de neatins în partid, susțin mai multe surse social-democrate.
„Ciolacu este conștient că are probleme de imagine, că e nevoie de un timp în care să fie mai puțin expus, și a propus ca Sorin Grindeanu să preia funcția de premier. Ciolacu ar urma să preia șefia Camerei Deputaților. Până acum Sorin a respins ideea. Toți știu că următorul Guvern și premier sunt de sacrificiu. O variantă apărută este ca Marian Neacșu, vicepremier, să fie propus ca premier. Este luat în calcul, dacă PSD va da premierul”, a declarat un membru al conducerii PSD pentru Hotnews.ro.
Cine este Marian Neacșu
Varianta Neacșu a fost confirmată de mai mulți lideri PSD ca una de lucru în perioada următoare. Neacșu este puțin cunoscut în spațiul public, fiind un personaj discret, dar foarte influent.
El este vicepremier în guvernul Ciolacu și responsabil pe zona economică. În guvernul Ciucă a fost secretar general al Guvernului, adică toate documentele care intrau în ședințele de la Palatul Victoria treceau pe la el.
Marian Neacșu a fost condamnat în 2016, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru că și-a angajat fata la cabinetul parlamentar. El a fost reabilitat între timp.
„Neacșu a fost adevăratul premier sau premierul din umbră în această perioadă. Este un tip competent”, îl descriu colegii din partid.
Fost secretar general al PSD în epoca Dragnea, el a fost exclus din partid din cauza puciului încercat în 2018. Plecat la Pro România cu Victor Ponta, el a fost readus în partid de Marcel Ciolacu.
„Un personaj de genul Neacșu poate conduce Guvernul în 2025. Are experiență, nu poate fi bănuit că intenționează să pună mâna pe PSD, știe ce măsuri trebuie luate, își poate asuma o guvernare de sacrificiu. Este genul de premier căutat în perioada următoare”, a subliniat un alt lider PSD pentru Hotnews.ro.
Crin Antonescu sau Emil Hurezeanu. Un prezidențiabil care să unească PSD, PNL și UDMR
Un alt motiv de ruptură între PSD și PNL a fost declarația făcută de Ilie Bolojan la Hotspot, podcastul Hotnews.ro, privind posibila susținere la prezidențiale pentru Nicușor Dan. Primarul Capitalei a anunțat că intenționează să candideze independent la prezidențiale și a cerut sprijinul partidelor pro-europene.
Social-democrații au fost deranjați că în negocierile purtate de partidele pro-europene s-a discutat varianta unui candidat unic, iar liderul PNL a ieșit cu varianta Nicușor Dan, în condițiile în care știa că nu va fi susținut de PSD.
„Nu putem să vorbim una, iar apoi să mergem la interviuri și să anunțăm alta. E dovada de neseriozitate, chiar dacă unii spun că Bolojan e serios. PNL trebuie să se hotărască: vrea guvern cu PSD și atunci avem candidat unic sau face guvern cu USR și îl susține pe Nicușor Dan sau o susține pe Elena Lasconi”, a spus un lider PSD participant la discuțiile pentru formarea viitorului guvern.
Chiar și în interiorul PNL, lucrurile nu sunt clare. Vicepreședintele Hubert Thuma a venit cu două variante de prezidențiabil: Crin Antonescu sau Emil Hurezeanu.
„Hubert Thuma a venit cu cele două nume. Ilie Bolojan nu a respins ideea să fie Crin Antonescu candidat la prezidențiale. Crin poate să fie o soluție agreată și de PSD, este apropiat și de Hellvig, are o notorietate la nivel național”, au spus surse din PNL după ședința de joi seara.
Nu este pentru prima dată când numele lui Emil Hurezeanu apare în discuțiile purtate de PSD și PNL pentru un candidat comun. Varianta a fost avansată și în vara lui 2024, după alegerile europarlamentare, când Coaliția negocia un candidat comun pentru Palatul Cotroceni.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, l-a indicat și el pe Crin Antonescu drept un posibil candidat unic al PSD-PNL-UDMR pentru Palatul Cotroceni.