Armata ucraineană, prima operațiune militară pe front exclusiv cu sisteme robotizate
Armata ucraineană a desfășurat pentru prima dată o operațiune militară în care au fost utilizate sisteme terestre robotizate în locul infanteriei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de publicația rusă independentă The Moscow Times.
Potrivit ISW, unitățile ucrainene au atacat pozițiile trupelor ruse în apropierea satului Liptsy, situat la nord de Harkov. În operațiune au fost folosiți roboți, inclusiv dispozitive terestre fără pilot echipate cu mitraliere și drone pentru a detecta și curăța zonele.
„Forțele ucrainene ar fi efectuat primul lor atac folosind exclusiv vehicule terestre fără pilot (UGV) și drone FPV, subliniind eforturile continue ale Ucrainei de a valorifica inovațiile tehnologice în cadrul operațiunilor terestre”, notează ISW în analiza privind conflictul care se îndreptă spre trei ani.
Analiștii ISW se referă la declarațiile făcute vineri de purtătorul de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care operează în direcția Harkov. Aceasta a susținut că au fost distruse cu succes poziții rusești în timpul atacului.
Oficialii ucraineni au subliniat în mod repetat eforturile Kievului de a utiliza inovațiile tehnologice și capacitățile de atac asimetrice pentru a compensa lipsa de personal, în contrast cu disponibilitatea Rusiei de a accepta pierderi mari în rândul armatei pentru câștiguri teritoriale mici.
Ucraina continuă să dezvolte și să îmbunătățească activ producția de drone, mai notează Institutul pentru Studiul Războiului. Statul Major General ucrainean a anunțat că oficialii ucraineni au finalizat testele unei drone atașate la cabluri de fibră optică, care va fi mai rezistentă la interferențele războiului electronic.
Forțele ruse au desfășurat recent astfel de drone în regiunea Kursk și în Ucraina. O companie ucraineană de drone a declarat că a asamblat recent un prototip al primei drone FPV realizată exclusiv din componente fabricate în Ucraina.
Adjunctul ministrului britanic al apărării, Luke Pollard, a declarat anterior că, începând din 2025, țările care sunt membre ale „coaliției dronelor” și ale „coaliției maritime” vor începe să furnizeze Ucrainei „zeci de mii” de sisteme fără pilot de diferite tipuri, potrivit The Moscow Times.
Pollard a mai spus că noul pachet de ajutor militar pentru Kiev, care a devenit cunoscut la 19 decembrie, va include, printre altele, sisteme de apărare aeriană și componente ale acestora, drone de recunoaștere avansate, vehicule de suprafață fără pilot de ultimă generație, drone de deminare și muniții.