Anchetă în Germania după ce partidul de extremă dreapta AfD a distribuit pliante care seamănă cu bilete de avion, adresate „imigranților ilegali”
Autoritățile din Germania au început o anchetă după ce partidul de extremă dreapta Alternativa Dreaptă (AfD) a distribuit pliante care seamănă cu bilete de avion pentru deportare, adresate „imigranților ilegali”, ca parte a campaniei pentru alegerile de luna viitoare, scrie The Guardian.
Persoane din comunitățile de imigranți din orașul Karlsruhe, situat în sud-vestul Germaniei, au găsit pliantele în cutiile poștale. Poliția din oraș a declarat, marți, într-un comunicat, că a deschis o investigație „împotriva unor persoane necunoscute, sub suspiciunea de incitare la ură rasială”.
O plângere a fost depusă pentru o postare pe rețelele sociale despre pliant, care avea sigla AfD, un cod QR ce conducea la site-ul filialei locale a partidului și destinația pretinsă către o „țară de origine sigură”. Sub aceasta, apărea sloganul: „Doar remigrarea mai poate salva Germania”, a transmis un purtător de cuvânt al poliției locale.
Kartellparteien drehen durch wegen "Abschiebeticket"
— Marc Bernhard, MdB (@MarcBernhardAfD) January 13, 2025
Die Durchsetzung geltenden Rechts bringt einige Vertreter der Altparteien offenbar völlig aus der Fassung:https://t.co/xZfsfcLUZd
Baden-TV hat über die "große Empörung" der Linken berichtet:https://t.co/v8FQ4QaBRs pic.twitter.com/jbb8SlSa3d
Potrivit The Guardian, pliantele seamănă cu biletele de avion distribuite de partidul neo-nazist NPD (Partidul Național Democrat) în 2013, într-o încercare rasistă de a descuraja candidații imigranți să candideze pentru parlament.
Primarul din Karlsruhe, Frank Mentrup, membru al Partidului Social-Democrat, a acuzat AfD că alimentează „frica” în comunități care deja se simt în pericol din cauza valului de extremă dreapta în creștere din Germania.
Deputatul AfD Marc Bernhard a declarat, citat de The Guardian, că au fost tipărite 30.000 de pliante și că au fost distribuite la standurile de campanie electorală, precum și în cutiile poștale. El a negat că persoanele cu „nume străine” ar fi fost vizate, precum și orice legătură cu campania NPD de acum un deceniu.
Co-președintele asociației de stat din zonă a AfD, Markus Frohnmaier, a declarat că sprijină „acțiunea creativă a filialelor locale”. Obiectivul partidului, a spus el, este de a vedea cei aproape 1 milion de sirieni din Germania întorcându-se acasă după căderea fostului președinte sirian Bashar al-Assad, numind acest lucru „punerea în aplicare a legii existente”.
AfD se află pe locul al doilea în sondaje, cu un procent de aproximativ 21%, după creștin-democrații de centru-dreapta. Toate partidele democratice au exclus formarea unei coaliții guvernamentale cu extrema dreaptă.