Sari direct la conținut

Scandal major în Turcia: Șeful băncii centrale demisionează, invocând nevoia de a-și proteja familia

HotNews.ro
Hafize Gaye Erkan, guvernatoarea Băncii Turciei, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Hafize Gaye Erkan, guvernatoarea Băncii Turciei, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, a demisionat vineri, invocând necesitatea de a-și proteja familia în contextul unui „asasinat al reputației”, ridicând întrebări în legătură cu înăsprirea agresivă a politicii pe care a susținut-o în cele opt luni de când ocupă această funcție, potrivit Reuters.

Erkan, prima femeie care a condus banca centrală, este al cincilea guvernator care părăsește postul în tot atâția ani, după ce președintele Tayyip Erdogan i-a concediat pe ultimii patru, erodând independența acesteia.

Liderii cabinetului au declarat rapid că programul economic va continua și după plecarea ei.

Ea a fost numită de Erdogan în iunie pentru a executa o pivotare de 180 de grade de la politica dusă ani de zi, cu rate scăzute care au dus la o creștere fulminantă a inflației și la fuga investitorilor străini.

Din iunie, banca centrală a majorat dobânda cheie de la 8,5% la 45%. Săptămâna trecută, după o nouă majorare de 250 de puncte de bază, a declarat că a înăsprit-o suficient pentru a obține dezinflația, semnalizând o oprire.

Erkan, un fost director de bancă din SUA, a declarat că „programul nostru economic a început să dea roade”, citând creșterea rezervelor valutare și așteptările ca inflația să dea înapoi la jumătatea anului.

„În pofida tuturor acestor evoluții pozitive, după cum este cunoscut publicului, o campanie majoră de distrugere a reputației a fost organizată recent împotriva mea”, a adăugat ea pe platforma de socializare X.

„Pentru a împiedica ca familia mea și copilul meu nevinovat, care nu are nici măcar un an și jumătate, să fie afectați și mai mult de acest lucru, i-am cerut președintelui nostru să mă elibereze de datorie.”, a scris ea.

Ministrul de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat că demisia lui Erkan a fost o decizie personală a acesteia, iar programul economic va continua neîntrerupt. Vicepreședintele turc Cevdet Yilmaz este, de asemenea, adeptul politicii actuale.

Nu a fost clar pe cine va numi Erdogan în locul ei. El a numit în iulie trei viceguvernatori adjuncți pe care analiștii îi consideră succesori capabili. Biroul președintelui și banca centrală nu au comentat imediat pe această temă.

Luna trecută, ziarul de opoziție Sozcu a publicat un articol despre o angajată a băncii centrale care a declarat că a fost concediată pe nedrept din bancă de către tatăl lui Erkan.

Ca răspuns la momentul respectiv, Erkan a declarat că o știre „nefondată” care o vizează pe ea, familia sa și banca este „inacceptabilă” și a promis că își va exercita drepturile legale împotriva celor responsabili.

Inflația s-a apropiat de 65% luna trecută și se așteaptă să înceapă să scadă în jurul lunii iunie. Investitorii străini, inclusiv unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume, au început să cumpere datorie locală turcă la sfârșitul anului trecut, ca un semnal de încredere în program.

foto: DreamsTime / Francisco Javier Zea Lara

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro