Sari direct la conținut

Premierul Armeniei spune că țara sa nu se mai poate baza pe Rusia pentru apărare

HotNews.ro
Nikol Pasinian si Vladimir Putin, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
Nikol Pasinian si Vladimir Putin, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Premierul armean Nikol Paşinian a afirmat că ţara sa nu mai poate conta pe Rusia ca parteneră principală pentru apărare, deoarece Moscova nu şi-a onorat această responsabilitate de mai multe ori, transmite vineri agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Trebuie să înţelegem cu cine putem într-adevăr să păstrăm relaţii tehnico-militare şi de apărare”, a răspuns el unei întrebări a postului Radio Erevan despre reforma forţelor armate ale Armeniei.

„Înainte, această problemă era simplă deoarece nu exista o astfel de îndoială şi nu era nicio dificultate în crearea unui concept. Înainte, 95-97% din relaţiile noastre de apărare erau cu Federaţia Rusă. Acum nu mai poate fi aşa din motive atât obiective, cât şi subiective”, a spus prim-ministrul armean.

Fosta republică sovietică Armenia, care are frontiere cu Georgia, Azerbaidjanul, Iranul şi Turcia, a contat multă vreme pe Rusia ca aliat de calibrul unei mari puteri. Paşinian a provocat însă iritare la Kremlin, punând la îndoială bazele alianţei bilaterale, observă Reuters.

Rusia a ignorat apelurile Armeniei pentru ajutor militar

Liderul armean a apreciat vineri că trebuie luate în considerare eventuale legături de securitate ale Armeniei cu Statele Unite, Franţa, India şi Georgia. El a amintit că Rusia nu a ajutat Armenia când Azerbaidjanul a lansat o operaţiune militară fulger şi a redobândit controlul asupra enclavei separatiste Nagorno-Karabah, provocând astfel un exod al populaţiei majoritar armene.

Armenia a cerut încă din septembrie 2022 statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Rusia, să intervină, inclusiv cu forțe armate, „pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”. ​​

Armenia a invocat în acest sens articolul din tratatul OTSC care prevede ca atunci când un membru este atacat să se considere că sunt atacați toți. Solicitarea Erevanului a venit după ce noi lupte au erupt la graniță, Armenia acuzând forțele azere că i-au încălcat din nou teritoriul.

În septembrie 2023, la un an după solicitarea transmisă OTSC și după înfrângerea din Nagorno-Karabah, Nikol Pașinian a declarat că țara sa a făcut o „greșeală strategică” prin faptul că s-a bazat doar pe Rusia pentru a-i garanta securitatea.

Armenia va trebui să îl aresteze pe Putin dacă intră pe teritoriul său

Noile sale comentarii de vineri vin la doar o zi după ce Armenia s-a alăturat oficial statelor membre ale Curții Penale Internaționale (CPI), instanța care în martie anul trecut a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin în baza suspiciunilor legate de comiterea unor crime de război în Ucraina.

Decizia Armeniei de a adera la CPI, anunțată încă de anul trecut, a fost criticată vehement de Kremlin. Ea înseamnă că, deși Rusia și Armenia sunt formal țări aliate, Erevanul va fi obligat să îl aresteze pe Putin dacă pășește pe teritoriul armean.

„Aceste decizii sunt extrem de ostile pentru noi (…) Sperăm desigur ca aceste decizii să nu aibă un impact negativ asupra relaţiilor noastre bilaterale”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în data de 28 septembrie a anului trecut. El a amintit totodată că Rusia „nu recunoaşte” CPI şi nu se numără printre ţările care i-au ratificat statutul.

Rusia susţine în schimb că Paşinian este vinovat de înfrângerea suferită de armeni în 2023, deoarece nu a reuşit să gestioneze rivalităţile complexe din sudul Caucazului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro