Sari direct la conținut

„Operațiuni de asalt rusești eșuate” în Herson în timp ce trupele ucrainene încearcă să „lărgească" capul de pod de pe malul ocupat al Niprului

HotNews.ro
Soldați ruși în regiunea Herson, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși în regiunea Herson, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Armata ucraineană a declarat luni că încearcă să „lărgească” capul de pod de pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de armata rusă în sudul țării, în pofida atacurilor intense ale inamicului, potrivit AFP.

„Forțele de apărare ucrainene își continuă eforturile de extindere a capului lor de pod pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson”, a indicat Statul Major al armatei ucrainene în raportul său de dimineață.

„În ciuda pierderilor grele, inamicul continuă să încerce să scoată unitățile noastre de pe pozițiile lor”, a adăugat acesta, raportând „opt operațiuni de asalt rusești eșuate” în cursul zilei precedente.

Forțele ucrainene, inclusiv două brigăzi de infanterie marină, încearcă de luni de zile să câștige teren pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, în timp ce întregul front a fost în mare parte înghețat de la sfârșitul anului 2022, iar rușii sunt în ofensivă în mai multe zone din est.

Forțele ucrainene au reușit să stabilească poziții în apropiere de satul Krînkî și le-au păstrat cel puțin din octombrie anul trecut. Potrivit analiștilor, scopul este de a se pregăti pentru operațiuni mai ample în viitor.

Institutul pentru Studiul Războiului a afimat vineri că sunt lupte în apropiere de Krînkî, dar a remarcat absența unor „schimbări confirmate” în acest sector al frontului.

În est, Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că a capturat satul Tabaievka de lângă Kupiansk, în regiunea Harkov.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Volodimir Fitio, a negat la televiziune că acest cătun ar fi fost cucerit, afirmând că luptele continuă.

Trupele Moscovei au ocupat o parte considerabilă din regiunea de frontieră Harkov la începutul invaziei lor în Ucraina, la începutul anului 2022. În toamna aceluiași an, armata rusă a fost forțată să se retragă umilitor din zonă de o contraofensivă ucraineană fulgerătoare.

Într-o nouă serie de lovituri aeriene duminică seara, Rusia a lansat opt drone kamikaze, o rachetă balistică Iskander și trei rachete S-300 asupra Ucrainei, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Cele opt drone au fost doborâte la sute de kilometri de linia frontului, potrivit sursei citate.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro