Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 701: Rusia acuză că avionul rusesc a fost doborât de o rachetă ucraineană Zenit / Ucraina spune că rușii au dus la morgă doar cinci trupuri, care ar aparține membrilor echipajului / Kievul organizează o vizită a lui Viktor Orban

HotNews.ro
Dronă din razboiul declansat de Rusia in Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Dronă din razboiul declansat de Rusia in Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

​Un avion militar de transport rusesc s-a prăbușit în regiunea de frontieră Belgorod, potrivit Ministerului rus al Apărării, provocând moartea tuturor celor 74 de persoane aflate la bord. Ministerul a precizat că aeronava transporta 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați. Kievul nu a confirmat și nici nu a negat că a lovit avionul, dar a declarat că Moscova a creat o „amenințare deliberată la adresa vieții și siguranței” prizonierilor săi de război, întrucât nu a avertizat să asigure securitatea spațiului aerian înainte de schimb. Potrivit unor surse militare citate de Ukrainska Pravda, armata ucraineană a doborât avionul, însă informația a fost retractată.

07:32Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 701 – LIVE pe HotNews.ro:

23:35 Rusia a anunţat joi seară că difuzează primele imagini cu presupusul loc al prăbuşirii avion militar rusesc Il-76 lângă graniţa cu Ucraina, cu, potrivit Moscovei, 65 de prizonieri ucraineni la bord.

22:25Jurnalişti de investigaţie din Ucraina au fost vizaţi de operaţiuni de „intimidare” potenţial legate de anchetele pe care le desfăşoară cu privire la corupţia din ţară, a deplâns joi organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), care a denunţat „înmulţirea presiunilor asupra media” ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„În ultimele săptămâni au apărut mai multe cazuri îngrijorătoare de intimidare şi sperăm că nu este o tendinţă care se va prelungi”, a declarat pentru AFP Pauline Maufrais, responsabilă de misiunea pentru Ucraina a organizaţiei.

RSF enumeră trei cazuri ieşite la iveală într-o singură săptămână şi pentru clarificarea cărora cere anchete „aprofundate, transparente şi independente”: jurnalistul de investigaţie Iuri Nikolov, de la centrul media anticorupţie Nashi Hroshi (Banii noştri) a fost vizitat pe 14 ianuarie de indivizi mascaţi, pe 19 ianuarie colega sa din Odesa Irina Hrib a descoperit în maşina sa un dispozitiv de înregistrare, iar centrul de investigaţii jurnalistice Bihus.info a fost vizat pe 16 ianuarie, când „mai mulţi jurnalişti ai săi au constatat că au fost difuzate înregistrări video privind viaţa lor privată, cu scopul de a-i discredita”.

21:16Rusia ar fi putut folosi prizonierii de război ucraineni ca scut uman pentru a transporta muniție și arme pentru sistemele de rachete, a sugerat purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, Andrii Iusov, pe 25 ianuarie, comentând prăbușirea aeronavei Il-76 despre care Moscova susține că ar fi avut prizonieri ucraineni la bord, relatează Kyiv Independent.

Agenția de informații militare a Ucrainei nu a confirmat dacă prizonierii se aflau în avion și nici nu a comentat ce ar fi putut cauza accidentul, dar a spus că pentru acea zi a fost planificat un schimb de prizonieri.

20:51Scholz despre garanțiile de securitate pentru Ucraina: „Presupun că le vom finaliza în curând”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în cadrul conferinței de presă miercuri, că se așteaptă ca Kievul și Berlinul să convină „în curând” asupra garanțiilor de securitate, potrivit Kyiv Independent.

Grupul celor șapte țări (G7) și alți câțiva parteneri s-au angajat să ofere garanții de securitate Ucrainei prin intermediul unor tratate bilaterale. Marea Britanie a fost prima care a finalizat un astfel de acord în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev, la 12 ianuarie.

20:02Comisia Europeană și Lituania alocă 15,5 milioane de euro pentru a construi adăposturi antiaeriene pentru școlile ucrainene, potrivit Agenției Centrale de Management a Proiectelor din Lituania (CPVA), responsabilă de implementarea proiectului, relatează Kyiv Independent.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a distrus sau a deteriorat una din șapte școli din Ucraina și a forțat 1,6 milioane de școlari să părăsească educația. Aproximativ 900.000 de copii ucraineni studiază de la distanță, deoarece numai școlile echipate cu adăposturi anti-bombe au permisiunea de a funcționa offline.

Cea mai mare parte a sumei, 15 milioane de euro, va fi alocată de Comisia Europeană, în timp ce Lituania contribuie cu jumătate de milion de euro.

Rusia acuză că avionul rusesc a fost doborât de o rachetă ucraineană Zenit

19:11Comisia de anchetă a Rusiei, care se ocupă de infracțiuni grave, a declarat joi că avionul de transport militar Il-76 doborât miercuri în regiunea Belgorod a fost lovit de o rachetă sol-aer fabricată de Ucraina, relatează Reuters.

Într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram, anchetatorii au spus că concluzia sa „preliminară” a fost că Il-76 a fost lovit de o rachetă antiaeriană din familia de rachete Zenit și că a deschis o anchetă penală în legătură cu acest atac.

19:06Ucraina lucrează pentru a organiza o vizită a premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi vicepremierul ucrainean Olga Stefanishina, relatează Reuters.

18:50Doi adolescenți ucraineni deportați anterior în Rusia din zona ocupată a regiunii Herson s-au întors la familiile lor din Ucraina, a informat guvernatorul regional Herson, Oleksandr Prokudin, pe 25 ianuarie, relatează Kyiv Independent.

Din februarie 2022, aproape 20.000 de copii ucraineni au fost identificați ca răpiți din teritoriile ocupate de ruși și trimiși în alte zone controlate de ruși în Ucraina sau în Rusia, potrivit unei baze de date naționale ucrainene. Ucraina a reușit să aducă înapoi doar aproximativ 400 de copii.

Rusia ar putea minți când spune că la bordul avionului prăbușit se aflau prizonieri ucraineni

17:40Lista prizonierilor ucraineni de război care s-ar fi aflat la bordul avionului prăbușit cuprinde inclusiv numele unor soldați eliberați deja

Lista publicată în presa rusă a prizonierilor de război ucraineni despre care se spune că-ar fi aflat la bordul avionului prăbușit are discrepanțe, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului pentru Reuters.

„Da, am găsit în listă cetățeni ucraineni care au fost deja schimbați anterior”, a spus Dmitro Lubineț.

16:58 Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să fie la bordul aeronavei Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod pe 24 ianuarie, dar Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu le-a permis să se îmbarce în „ultimul moment”, a spus Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militare din Ucraina, pentru RFE/RL, relatează Kyiv Independent.Potrivit acestuia, doar cinci cadavre au fost trimise la morga locală din Belgorod și nu sunt vizibile rămășițe umane în videoclipurile de la locul accidentului.

16:22Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a anunțat pe rețelele de socializare că a sosit la Kiev pe 25 ianuarie.

„M-am întors în capitala celor mai inspirați europeni pe care i-am întâlnit vreodată, să aflu cum poate Lituania ajuta și mai mult”, a postat Landsbergis pe X.

15:55Compania petrolieră rusă Rosneft intenționează să își extindă prezența în India și să construiască o rafinărie de petrol în această țară, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Putin a declarat că Rosneft a investit deja 23 de miliarde de dolari în achiziționarea unei rețele de benzinării și a unui port în India.

14:4527 de ani de închisoare pentru uciderea unui blogger pro-Kremlin

Justiția rusă a anunțat joi că a condamnat-o pe Daria Trepova, o femeie de 26 de ani, la 27 de ani de închisoare pentru asasinarea cu explozibil, în aprilie 2023, a unui blogger naționalist rus specializat în atacul împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

Daria „Trepova a fost condamnată la 27 de ani de închisoare într-o colonie penală”, a precizat într-un comunicat un tribunal militar din Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), unde a avut loc procesul.

14:42 VIDEO O nouă înregistrare video distribuită publicată de forțele armate ucrainene a surprins un carnagiu teribil suferit de un pluton rus de asalt ce a încercat să atace la nord-vest de orașul Avdiivka din regiunea Donețk, noul obiectiv al trupelor Moscovei.

14:19 Deputatul rus Andrei Kartapolov a declarat că serviciile secrete militare ucrainene au primit un avertisment cu 15 minute înainte ca avionul militar rus care transporta prizonieri de război ucraineni să intre în zona în care a fost doborât miercuri, transmite Reuters.

Igor Ghirkin, condamnat la patru ani de închisoare pentru „incitare la extremism”

14:14Susținători ai naționalistului rus Ghirkin, arestați în fața tribunalului care l-a condamnat

Trei susținători ai opozantului naționalist rus Igor Ghirkin, condamnat joi la patru ani de închisoare, au fost arestați de poliție în fața tribunalului după pronunțarea verdictului, au constatat la fața locului jurnaliștii AFP.

Unul dintre cei arestați ținea în mână o pancartă pe care scria „Libertate pentru Strelkov” (numele de război al lui Igor Ghirkin, n.r.). Acesta, ca și ceilalți doi arestați, era membru al partidului „Cealaltă Rusie”, fondat de scriitorul naționalist Eduard Limonov.

13:35Vladimir Putin a ajuns la Kaliningrad, a anunțat joi presa de stat, în cadrul unei călătorii de lucru planificate în enclava rusă care se învecinează cu Polonia și Lituania, țări membre NATO, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „declarațiile militare” din partea țărilor baltice reprezintă un risc pentru regiunea Kaliningrad, a relatat RIA Novosti.

13:12Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și un cunoscut naționalist rus pro-război, a fost condamnat joi de către o instanță din Moscova la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism”.

13:01Oficiali ruși au confirmat că drone lansate de Ucraina au lovit în cursul nopții de miercuri spre joi o rafinărie a Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, din regiunea Krasnodar de pe coasta de est a Mării Negre – VIDEO

Ucraina vrea să construiască patru noi reactoare nucleare

12:43Kievul plănuiește să înceapă construcția a patru noi reactoare nucleare în această vară sau toamnă, a declarat joi ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko, transmite Reuters, în timp ce Ucraina încearcă să compenseze capacitatea energetică pierdută după ce rușii au pus mâna pe centrala de la Zaporojie, la începutul lunii martie 2022.

11:53 Președintele parlamentului ungar a declarat joi că nu există nicio urgență în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO, după ce Ungaria a rămas singura țară din alianță care nu a făcut acest lucru.

11:30Ucraina a lovit o rafinărie petrolieră Tuapse din regiunea Krasnodar cu ajutorul unor drone operate de serviciul de securitate SBU, a declarat joi o sursă ucraineană pentru Reuters.

Conform sursei citate, Kievul va continua să atace instalațiile care furnizează combustibil pentru armata rusă.

„SBU lovește adânc în Federația Rusă și continuă atacurile asupra instalațiilor care nu sunt doar importante pentru economia rusă, ci și furnizează combustibil pentru trupele inamice”, a declarat sursaSBU.

11:02Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, a acuzat joi Moscova că încearcă să discrediteze Kievul folosindu-se de cazul prăbușirii avionului militar rusesc în regiunea Belgorod, transmite The Kyiv Independent.

„În timpul zilei de 24 ianuarie 2024, propaganda masivă a Rusiei a vizat publicul extern cu un flux de știri false în încercarea de a discredita Ucraina în fața comunității internaționale”, a scris Oleșciuk pe canalul său de Telegram.

Comandantul Forțelor Aeriene a spus că Rusia încearcă să minimizeze astfel sprijinul internațional pentru Ucraina. El a mai spus că, indiferent de situație, Forțele Aeriene vor continua să apere civilii ucraineni de atacurile rusești.

„O mulțime de avioane rusești cu echipajele lor nu vor mai teroriza niciodată poporul nostru. Ele vor fi distruse! Primim din ce în ce mai multe instrumente și oportunități de a lovi inamicul (Rusia) în locuri la care nu se așteaptă”, a declarat Mikola Oleșciuk.

Șeful armatei britanice avertizează populația din Regatul Unit să se pregătească de război

10:11Șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele într-un război împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică. Ministerul Apărării de la Londra a fost nevoit să intervină şi să precizeze că nu are planuri de recrutare, relatează The Guardian.

09:30Ucraina susține că Rusia a pierdut de la începutul războiului 379.610 de soldați. Doar în ultima zi, armata Moscovei ar fi pierdut 950 de militari.

08:14Exerciţiul militar „Steadfast Defender”, cea mai mare simulare de război organizată de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la sfârşitul Războiului Rece, a început miercuri la Norfolk, în Virginia, Statele Unite, odată cu plecarea USS Gunston Hall, o navă americană de transport şi debarcare, care a părăsit portul pentru o traversare a Atlanticului către Europa, a anunţat alianţa militară într-un comunicat citat de News.ro.

08:02Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc prăbușit care, potrivit Moscovei, transporta 65 de prizonieri ucraineni în drum spre un schimb cu Rusia, transmite AFP.

07:45Ucraina afirmă că a doborât 11 din cele 14 drone rusești. Rusia a lansat 14 drone de atac și cinci rachete asupra Ucrainei în cursul nopții, au declarat joi forțele aeriene ucrainene, sistemele de apărare aeriană distrugând 11 dintre drone.

Forțele aeriene au declarat pe canalul de Telegram că Rusia a vizat în principal sudul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a declarat pe Telegram că două persoane au fost rănite în timpul atacului asupra orașului-port de la Marea Neagră.

„În ciuda activității eficiente și fructuoase a apărării aeriene pentru a respinge atacurile inamice, din păcate, o instalație industrială a fost lovită în Odesa, iar clădirile rezidențiale și infrastructura civilă au fost avariate”, a declarat Kiper.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro