Sari direct la conținut

„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a munițiilor": Jens Stoltenberg a anunțat că NATO cumpără o cantitate enormă de obuze

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia
Jens Stoltenberg, Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

NATO a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru obuze de artilerie de 155 mm, a anunțat marți Alianța, o parte din proiectile urmând să fie furnizate Ucrainei, după ce aceasta s-a plâns că lipsa de muniție îi împiedică eforturile de război, transmite Reuters.

„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a munițiilor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o ceremonie de semnare la sediul Alianței din Bruxelles.

NATO a încheiat acest acord în numele mai multor aliați care fie vor transmite obuzele Ucrainei, fie le vor folosi pentru a-și reface propriile stocuri epuizate.

Cumpărarea angro asigură prețuri mai mici pentru cumpărători.

Contractul va aduce probabil aproximativ 220.000 de obuze de artilerie, primele livrări fiind așteptate la sfârșitul anului 2025, a declarat un oficial NATO pentru Reuters.

Muniția va fi furnizată de producătorul francez de armament Nexter și de cel german Junghans, potrivit unei surse din industrie.

Stoltenberg: Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei contra unei țări NATO

De asemenea, Stoltenberg a declarat marți că nu vede nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei la adresa vreunui membru al Alianței, dar aceasta își menține disuasiunea cu cel mai mare exercițiu din ultimele decenii, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni.

„Facem toate acestea pentru a ne asigura că avem … forțele necesare pentru a elimina orice loc pentru erori de calcul sau neînțelegeri la Moscova cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO și, atâta timp cât facem acest lucru, nu va exista niciun atac împotriva teritoriului NATO”, a declarat secretarul general al NATO la Bruxelles.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro