Sari direct la conținut

VIDEO Cât a plătit statul român pentru a aduce în România condamnați fugari din Brazilia, Republica Dominicană sau Costa Rica, refugiul Elenei Udrea și al Alinei Bica

HotNews.ro
Costa Rica, Foto: Alexey Stiop | Dreamstime.com
Costa Rica, Foto: Alexey Stiop | Dreamstime.com

Statul român a plătit sume uriașe pentru a aduce în România condamnați fugari în Brazilia, Republica Dominicană sau Costa Rica, țară unde, pentru o perioadă, se refugiaseră pentru a scăpa de închisoare și fostul ministru Elena Udrea și fosta șefă a DIICOT Alina Bica. În total, România a plătit, doar în 2023, aproximativ două milioane de euro pentru a aduce în țară o parte din condamnații fugari.

Datele au fost prezentate, vineri, de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la Ședința solemnă a Consiliului Baroului Timiș, unde le-a spus avocatilor că una dintre prioritățile Ministerului Justiției este combaterea fenomenului fugarilor, „o moștenire grea”, și le-a cerut ajutorul pentru ca această problemă să fie rezolvată.

  • „Lucrăm acum la foc continuu la combaterea fenomenului fugarilor – sunt acele persoane care se sustrag executării pedepselor în România şi sigur că sunt o moştenire grea, cu care nu ne mândrim, dar pe care va trebui să o rezolvăm.
  • Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect legislativ care este deja în dezbatere publică, prin care fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale în ţară, pentru că justiţia în România trebuie să fie înfăptuită până la capăt.
  • Ca specialişti ai Dreptului, vă invit să vă uitaţi peste acest proiect, să îmi sesizaţi, vă rog, dacă credeţi că trebuie făcute îmbunătăţiri”, le-a spus Gorghiu avocaților.

Aproape 11.000 de euro cheltuiți de statul român pentru a aduce în țară un condamnat fugar în Costa Rica

Ea a dat și mai multe exemple pentru a ilustra „amploarea poverii pe care o duce statul” cu aducerea în țară a condamnaților fugari:

  • Pentru a aduce din Brazilia, din Rio de Janeiro, două persoane condamnate – Ana Maria Bunduc și Livia Bunduc – ca să îşi execute pedeapsa cu închisoarea statul român a cheltuit aproape 82.000 de lei (16.400 de euro).
  • Pentru a aduce din Republica Dominicană, din Santo Domingo, un fugar condamnat în urmă cu zece ani pentru fraude cu carduri bancare – Cristian Baicu – statul român a scos din buget 57.173 de lei (peste 11.400 de euro).
  • Pentru aducerea în România a altui fugar – Octavian Mitroi -, statul român a plătit 54.300 de lei (aproape 11.000 de euro). Acesta a fost adus din Costa Rica, țară unde, pentru o perioadă, se refugiaseră pentru a scăpa de închisoare și fostul ministru Elena Udrea și fosta șefă a DIICOT Alina Bica.

Două milioane de euro, suma plătită în 2023 de România pentru recuperarea unor fugari

Statul român a plătit, doar anul trecut, aproximativ două milioane de euro pentru a aduce în țară o parte din condamnații fugari, costurile fiind calculate pentru mai puțin de 600 de misiuni organizate în 2023 de Ministerul de Interne pentru aducerea în România a fugarilor.

Pentru predarea/preluarea acestor persoane, doar în anul 2023 au fost organizate 587 de misiuni ale Ministerului Afacerilor Interne, instituția competentă pentru aducerea în tară a persoanelor care fug pentru a scăpa de închisoare.

Fugarii sunt aduși în tară pe cale aeriană sau terestră și doar în anul 2023 a fost cheltuită, de la bugetul de stat al României, o sumă aproximativă de 10.025.000 de lei, adică în jur de două milioane de euro, conform expunerii de motive a proiectului cu care Ministerul Justiției speră să combată acest fenomen.

Într-o astfel de misiune aeriană sunt implicați cel puțin 2 ofițeri de poliție din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Ministerului Afacerilor Interne, iar aceste costuri reprezintă: biletele de avion (spre exemplu, pentru o misiune simplă sunt achiziționate un număr de 3 bilete de avion), diurna legală aferentă, cazarea cadrelor de poliție învestite cu preluarea persoanei căutate și transportul de la aeroport la locul de cazare, mai spun inițiatorii proiectului.

Conform acestora, sunt situații în care statul străin cere Ministerului Justiției informații suplimentare pentru predarea/preluarea acestor persoane căutate: „Pentru îndeplinirea cu celeritate a acestor solicitări, sunt realizate traduceri pentru livrarea cu celeritate a acestor date și informații. Astfel, toate aceste cheltuieli grevează/solicită bugetul de stat al României cu cheltuieli suplimentare, care sunt prevăzute în arhitectura construirii fiecărui buget anual, fie al Ministerului Afacerilor Interne, fie al Ministerului Justiției, de către ordonatorii de credite”.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică marți proiectul de act normativ pentru completarea Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală prin care fugarii să fie obligați să își achite costurile cu aducerea lor în România.Ce prevede proiectul de lege:

La articolul 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 411 din 27 mai 2019, cu modificările si completările ulterioare, după alineatul (5) se introduc două alineate, alin. (6)-(7), cu următorul cuprins:

  • „(6): Cheltuielile care revin statului român în cazul în care persoana solicitată s-a sustras urmăririi penale sau judecății vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

(7): Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în tară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”.

Ce amploare a luat fenomenul fugarilor

În expunerea de motive a proiectului de lege se precizează că fenomenul „fugarilor” este în creştere în ultimii ani, aşa cum rezultă din următoarele date:

  • în anul 2020 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.260 de persoane;
  • în anul 2021 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.420 de persoane;
  • în anul 2022 a fost dispusă urmărirea internatțională pentru 1.574 de persoane;
  • în anul 2023 a fost dispusă urmărirea internatțională pentru 1.530 de persoane. Astfel, se poate observa o continuă creştere a acestui fenomen.

Potrivit legii, „cheltuielile privind procedura de extrādare pe teritoriul României se suportă de statul român, prin bugetele autorităților instituțiilor implicate, în funcție de atribuțiile conferite fiecăreia”.

Mario Iorgulescu, Alina Bica, Paul de România, Sorin Oprescu sau Dragoș Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista fugarilor care după ce au fost condamnați și-au găsit refugiul în alte țări, mulți în Italia și Grecia, iar pe unii dintre ei România nu reușește de ani de zile să îi aducă în țară.

Printre ultimii adăugați pe listă se numără fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș, care a reușit să fugă din țară cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. La acest moment, Cătălin Chereches este încarcerat într-un penitenciar din Germania, așteptând procedurile de extrădare. El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, iar avocații acestuia încearcă să împiedice, prin căi extraordinare de atac, aducerea în țară a fostului primar. (Sursa foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro