Sari direct la conținut

Autorități: La pelerinajul de la Peștera Sf. Andrei au luat parte în jur de 300 de oameni, jumătate fiind preoți

HotNews.ro
Autorități: La pelerinajul de la Peștera Sf. Andrei au luat parte în jur de 300 de oameni, jumătate fiind preoți

Slujba de la Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin din județul Constanța, oficiată de un sobor de preoți condus de IPS Teodosie, care a cerut insistent anularea restricțiilor, s-a desfășurat cu participarea mai multor persoane din alte localități, deși nu aveau voie, potrivit Digi 24. Prefectul județului Constanța a precizat că puțin peste 100 de persoane nu au respectat regulile. Conform autorităților, la slujba religioasă ar fi participat aproximativ 150 de membri ai clerului bisericesc, circa 120 de credincioşi sosiţi individual, 20 de voluntari prezenţi pentru serviciile de catering şi membri ai unei delegaţii creştine sosiţi cu opt microbuze de câte opt locuri.

Aproximativ 300 de persoane, au participat luni, fără incidente, la slujba religioasă oficiată de arhiepiscopul Teodosie, alături de soborul de preoţi şi călugări invitaţi, cu ocazia celebrării praznicului Sfântului Apostol Andrei, la mănăstirea din localitatea Ion Corvin, conform informaţiilor furnizate Agerpres de către prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa.

Potrivit sursei citate, ceremonia a decurs fără incidente, cu participarea a aproximativ 300 de persoane, pe tot parcursul evenimentului.

”Din informaţiile transmise de către coordonatorul dispozitivului de ordine publică, slujba organizată sub auspiciile Arhiepiscopiei Tomisului la mănăstirea Sfântul Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, s-a desfăşurat fără incidente, la eveniment fiind prezenţi permanent, în dinamică, circa 300 de persoane”, a declarat prefectul Coşa.

Conform datelor centralizate de forţele de ordine, la slujba religioasă ar fi participat aproximativ 150 de membri ai clerului bisericesc, circa 120 de credincioşi sosiţi individual, 20 de voluntari prezenţi pentru serviciile de catering şi membri ai unei delegaţii creştine sosiţi cu opt microbuze de câte opt locuri, a mai menţionat prefectul judeţului Constanţa.

Într-o intervenție la Digi 24, prefectul a spus că numărul celor care nu au respectat prevederile legale în acest sens e puțin peste 100. „La momentul de față, având în vedere câți oameni mai sunt acolo, nici nu cred că mai poate fi numit pelerinaj. La momentul de față (…) vă pot garanta că nu a existat absolut niciun risc de contaminare”, a mai declarat prefectul Constanței.

Peste 130 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi la manifestările religioase organizate la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin.

Conform sursei citate, în colaborare cu reprezentanţii mănăstirii şi ai DSP Constanţa, au fost stabilite trasee interioare de deplasare a pelerinilor către racla cu sfintele moaşte, altar şi lumânărar, au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mănăstire, precum şi pentru participanţii la slujba religioasă, astfel încât să se respecte distanţarea fizică.

„Pentru desfăşurarea fără incidente şi în siguranţă a evenimentului, solicităm tuturor participanţilor să respecte aceste marcaje, să nu staţioneze excesiv în zona raclei şi să nu forţeze accesul prin alte puncte decât cele marcate”, a transmis Jandarmeria Constanţa.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, este interzisă participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Arhiepiscopia Tomisului a solicitat în instanţă suspendarea acestei decizii, cererea fiind respinsă de judecători. Respinsă de instanţă a fost şi cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea pe 29 şi 30 noiembrie a pelerinajului la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro