Sari direct la conținut

VIDEO Confruntări între protestatari pro-palestinieni și poliție la Londra / Manifestanții au blocat străzile de lângă Palatul Parlamentului

HotNews.ro
Manifestanti pro-Palestina blocheaza Podul Westminster si strazi din jurul Parlamentului britanic din Londra, Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia
Manifestanti pro-Palestina blocheaza Podul Westminster si strazi din jurul Parlamentului britanic din Londra, Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Protestatarii pro-palestinieni au blocat sâmbătă drumurile de lângă Parlamentul britanic din Londra, cerând o încetare imediată a focului în conflictul Israel-Hamas. Între manifestanți și poliție s-au iscat confruntări tensionate după ce forțele de ordine i-au împiedicat pe protestatari să treacă peste Podul Westminster, relatează Reuters.

În Londra, ca și în alte orașe occidentale, au avut loc demonstrații regulate și uneori mari, care cer ca Israelul să oprească bombardarea Gazei declanșată după un atac surpriză din 7 octombrie al militanților Hamas despre care oficialii israelieni spun că a ucis peste 1.200 de oameni. Oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii spun că 22.722 de persoane au fost ucise până acum de bombardamentele conduse de Israel în Gaza.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat că poliția blochează accesul protestatarilor pe pod, iar un reporter Reuters a spus că au avut loc câteva mici încăierări. În imposibilitatea de a accesa complet podul, unde plănuiseră să desfășoare bannere, protestatarii au ocupat în schimb străzile din jur.

Poliția a spus că a impus un ordin care limitează locurile în care se poate protesta și că până la ora 15:00. (15:00 GMT) oamenii începuseră să se împrăștie. Cei care au refuzat să respecte ordinul de a părăsi zona ar putea fi arestați, a spus poliția.

Acțiunea de sâmbătă a fost mai mică decât marșurile în masă anterioare, dar are loc cu două zile înainte ca parlamentul britanic să revină în activitate după vacanța de Crăciun. Protestul a fost conceput pentru a-i convinge pe politicieni să adopte o poziție mai dură față de Israel.

Până acum, Marea Britanie nu a cerut încetarea imediată a focului, ministrul de externe David Cameron argumentând că orice astfel de acord ar putea fi nesustenabil și ar putea agrava violența fără un plan de pace pe termen mai lung.

Majoritatea protestelor anterioare din Londra au fost coordonate cu poliția și au rămas în mare parte pașnice, dar poliția a spus că organizatorii protestelor de sâmbătă au refuzat să împărtășească detaliile planurilor lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro