Sari direct la conținut

Rusia se laudă că va produce anual peste 32.000 de drone până în 2030

HotNews.ro
Drona rusească Shahed / Geran, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Drona rusească Shahed / Geran, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Rusia intenționează să producă peste 32.000 de drone în fiecare an până în 2030 și ca producătorii interni să reprezinte 70% din piață, a declarat sâmbătă prim-vicepremierul Andrei Belousov, potrivit TASS.

Dronele au fost utilizate pe scară largă de Moscova și Kiev de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și ambele tabere își sporesc puternic producția militară pe măsură ce războiul se prelungește, precizează Reuters.

„Volumul anual de producție de vehicule aeriene fără pilot – cu excepția celor educaționale – este planificat la 32.500 de unități”, a declarat Belousov pentru TASS. „Acest lucru este de aproape trei ori mai mare decât volumul actual de producție”.

„În același timp, se planifică ca ponderea dronelor rusești să reprezinte 70% din piață”, a mai spus oficialul.

Moscova a folosit tot mai des dronele Shahed, de fabricație iraniană, cunoscute în Ucraina pentru motoarele lor zgomotoase pe benzină, în atacuri aeriene asupra infrastructurii aflate mult în spatele liniilor de front, din estul și sudul țării.

Rusia va finanța proiectul național privind dronele cu 696 de miliarde de ruble (7,66 miliarde de dolari) până în 2030, a declarat Belousov, care va publica mai multe detalii în această lună.

Anul trecut, președintele Vladimir Putin a declarat că dronele ar putea fi folosite în aproape toate industriile, nu doar în cea militară.

Inițial, dronele rusești au derutat apărarea aeriană ucraineană, deoarece erau mai greu de detectat decât rachetele, în timp ce doborârea dronelor fabricate ieftin cu rachete scumpe de apărare aeriană nu era cea mai rentabilă strategie.

Între timp, Ucraina a folosit intensiv drone FPV – drone mici destinate inițial uzului civil, dar modificate pentru câmpul de luptă – ca o opțiune ieftină, dar eficientă pentru recunoaștere și atacuri, o tactică pe care Rusia a copiat-o.

Ucraina a declarat în decembrie că intenționează să producă peste 11.000 de drone de atac cu rază medie și lungă de acțiune în 2024, precum și un milion de drone FPV (first-person-view), foarte solicitate pe linia frontului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro