Sari direct la conținut

Liderul Hezbollah despre atacul Hamas din octombrie: „A provocat prăbușirea capacității de descurajare a Israelului” / „Vom lupta cu toată puterea”

HotNews.ro
Susținători Hezbollah ascultă discursul liderului Sayyed Hassan Nasrallah, Foto: Hassan Ammar / AP - The Associated Press / Profimedia
Susținători Hezbollah ascultă discursul liderului Sayyed Hassan Nasrallah, Foto: Hassan Ammar / AP - The Associated Press / Profimedia

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile asupra sudului Israelului de către luptătorii Hamas în 7 octombrie „au dat o lovitură dură eforturilor de normalizare” care au avut loc între diverse guverne arabe și Israel în ultimii ani, potrivit Reuters și The Guardian.

Ultima țară care s-a apropiat de normalizarea relațiilor cu Israelul înainte de atacurile Hamas a fost un uriaș dușman tradițional al statului evreu, Arabia Saudită, sub auspiciile Statelor Unite, condusă acum de Joe Biden într-o administrație democrată, dar accelerată de predecesorul său republican (și rival pentru președinție din nou în 2024, Donald Trump).

Începând din 2020, în acordurile intermediate de administrația Trump, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Marocul și Sudanul au acceptat să normalizeze relațiile în pofida ocupației continue a teritoriilor palestiniene.

În discursul său care este încă în curs de desfășurare la Beirut, Nasrallah a declarat că atacurile Hamas, la care s-a referit prin denumirea preferată de forțele militante islamiste, Operation Al Aqsa Flood, nu a fost doar o lovitură împotriva acestei normalizări, ci a provocat și prăbușirea capacității de descurajare a Israelului.

„Obiectivul israelului este destul de clar”

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, acuză Israelul că are ca „obiectivul real” alungarea tuturor palestinienilor din Gaza.

Nasrallah a subliniat „oamenii forțați să își părăsească locuințele din Gaza și Cisiordania, ba chiar și din sudul Libanului într-o anumită măsură”, a continuat lideurl Hezbollah

„Am văzut marile pericole… dar, în același timp, am văzut rezistența și sfidarea… refuzul de a se preda” și pleca din Gaza, a spus el.

Vom lupta „fără limite” dacă Israelul va declara război Libanului

Liderul puternicului Hezbollah pro-iranian a avertizat miercuri că gruparea sa va lupta „fără limite” dacă Israelul va declara război Libanului, a doua zi după eliminarea numărului doi al grupării palestiniene Hamas în apropiere de Beirut, potrivit AFP.

„Pentru moment, luptăm pe linia frontului într-o manieră calculată (…), dar dacă inamicul se gândește să lanseze un război împotriva Libanului, vom lupta fără limite, fără restricții, fără frontiere (…)”, a declarat Hassan Nasrallah într-un discurs transmis în direct la televiziune.

„Nu ne este frică de război”, a insistat el.

Nasrallah acuză SUA că „împiedică încheierea războiului din Gaza”

De asemenea, el a declarat că „americanii sunt cei care împiedică sfârșitul războiului din Gaza”, prin sprijinul guvernamental total acordat Israelului în represaliile sale provocate de atacurile Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, inclusiv prin luarea de ostatici, mulți dintre ei fiind încă reținuți în Gaza.

Israelul a ucis peste 22.000 de persoane în Gaza, majoritatea civili palestinieni, și a rănit peste 60.000 de persoane, potrivit liderilor Hamas care guvernează Fâșia Gaza asediată.

Anterior, Nasrallah a strigat cu pasiune: „De la râu până la mare, pământul Palestinei este pentru palestinieni și numai pentru poporul palestinian”.

Expresia „de la râu până la mare” este interpretată de mulți ca un îndemn antisemit și antisionist la distrugerea statului Israel, dar de alții ca o simplă pledoarie pentru eliberarea poporului palestinian și crearea unui stat palestinian recunoscut universal.

O crimă periculoasă

Hassan Nasrallah a declarat că asasinarea liderului Hamas, aliatul său, este „o crimă periculoasă” și a dat asigurări că „nu va rămâne nepedepsită”, repetând termenii unui comunicat al Hezbollah publicat după atentatul de marți seara.

Numărul doi al grupării Hamas, Saleh al-Arouri, care trăia în exil în Liban, a fost ucis într-un atac cu dronă lansat marți într-o suburbie din Beirut, capitala Libanului, și atribuit Israelului.

Arouri, comandantul exilat al forțelor Hamas din Cisiordania ocupată și lider veteran al Hamas, care a petrecut 17 ani în închisorile israeliene, era adjunctul liderului grupării islamiste, Ismail Haniyeh. Până acum, Israelul nu a transmis nicio informație oficială legată de uciderea lui Saleh al-Arouri, în atacul în care au murit șase persoane.

Este prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza – război aflat în ziua 88 – când armata israeliană lansează un atac în capitala libaneză, notează Reuters și AFP. Confruntările dintre armata israeliană şi Hezbollah-ul libanez, grupare aliată Hamasului palestinian, s-au limitat până acum la zonele de graniţă din sudul Libanului.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro