Sari direct la conținut

Cum justifică Marcel Ciolacu demiterea secretarului de stat care i-a respins cererea de a fi declarat revoluționar / Raportul Corpului de Control după „acțiunea de documentare” la Secretariatul de Stat pentru Revoluționari

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Corpul de Control al premierului a transmis că a efectuat o „acțiune de documentare” la Secretariatul de Stat pentru Revoluționari în urma căreia i-a propus lui Marcel Ciolacu demiterea lui Mihai Iulian Dodu.

Dodu a fost demis săptămâna aceasta de premier, în contextul în care Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţia din decembrie 1989.

Corpul de control trimis la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 („SSRML”) spune, într-un comunicat transmis vineri , că a descoperit mai multe probleme în instituție.

Printre acestea ar fi unele legate de anularea certificatelor de Luptător pentru 65 de persoane, dar și unele privind furnizarea către presă a datelor dintr-un dosar administrativ de revoluționar.

Amintim că Recorder a spus, în investigația publicată în 14 decembrie, că „rolul determinant pe care și-l atribuie Ciolacu în declarații nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante”, precum și că „una dintre semnăturile care l-au făcut revoluționar cu acte în regulă e suspectă de fals.

„Premierul oferă informații contradictorii cu privire la locul său de muncă din 1989, de unde susține că și-a început acțiunile îndreptate împotriva puterii comuniste: în dosarul său de revoluționar sugerează că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica București”, mai arată investigația Recorder.

„Corpul de control mi-a cerut sa îl schimb din funcție pe Mihai Dodu, după ce au fost descoperite nereguli la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor”, a motivat, joi, pentru Libertatea, premierul Marcel Ciolacu decizia de a-l da afară miercuri seara pe Mihai Dodu, din funcția de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Mihai Dodu acuză că demiterea sa de către Ciolacu este una „politică”

Fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Mihai Dodu a declarat că a fost surprins de decizia liderului PSD de a-l demite și crede că miza înlăturării sale este mai mare decât supărarea prim-ministrului României după anularea certificatului de revoluționar.

Dodu a declarat că hotărârea este una politică, iar „graba” cu care a fost luată „trădează nişte sentimente”, care sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie.

„Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic. Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluţionar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce priveşte rămânerea mea în funcţie”, a declarat pentru PRESSHub, Mihai Dodu.

Fostul secretar de stat a mai spus că demiterea lui s-a desfășurat cu o vitează uluitorare.

„Nici consilierii nu mi-au zis ceva, mi-au spus că nu s-a pus în discuție. Totul a fost acum, în viteză, ca un fel de restaurație. Un blitzkrieg. Nimeni nu se aștepta. Aseară târziu s-a luat decizia, publicată direct în Monitorul Oficial. Eram secretar de stat la ora 5.00 și la ora 7:00 nu mai eram, cu tot cu publicare în monitor”, a spus Dodu.

Întrebat dacă prin numirea unui nou şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, s-ar putea opri dosarul de la Tribunalul Buzău, prin care premierul Marcel Ciolacu contestă decizia de retragere a certificatului, Dodu a afirmat că se aşteaptă la „şicane” ale Serviciului Juridic al SSR, „să nu semneze delegaţiile de plecare la Buzău pentru juristul instituţiei”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro