Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu a făcut apel la sprijin pentru Moldova la întâlnirea cu americanii Lloyd Austin și Antony Blinken / Gafa premierului: Federația Română în loc de Federația Rusă

HotNews.ro
Marcel Ciolacu s-a intalnit cu secretarul american de stat Antony Blinken, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Marcel Ciolacu s-a intalnit cu secretarul american de stat Antony Blinken, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Premierul României Marcel Ciolacu a făcut apel la sprijin pentru Republica Moldova la întâlnirea sa cu secretarul american de stat Antony Blinken și a promis, totodată, că România va fi alături de Ucraina până când aceasta va câștiga războiul. Cu toate acestea, a doua zi a vizitei premierului în SUA nu a trecut fără gafă: șeful guvernului a spus că „România o să fie alături de Ucraina până la victoria împotriva Federatiei Române”, după care s-a corectat repede și a spus „Federației Ruse”.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, cu secretarul de stat american Antony Blinken, unde șeful guvernului a spus că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Rusiei, subliniind că poporul român cunoaște sistemul de agresiune al Moscovei. Totodată, Ciolacu a făcut apel la SUA pentru o atenție sporită pentru Republica Moldova, atenționând că este într-o poziție vulnerabilă în contextul războiului din Ucraina.

„România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Române… Federației Ruse. România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune, de aceea, o să vă rugăm ca în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România să avem tot timpul în vedere și Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă țară în acest moment, în Europa, după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”.

Gafa poate fi auzită la min. 03.00.

Șeful guvernului i-a mulţumit, totodată, secretarului de stat american pentru ”implicarea în Orientul Mijlociu” şi pentru ”ajutorul acordat pentru a putea recupera românii din Fâşia Gaza”.

Premierul s-a întâlnit și cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, şeful Guvernului afirmând că avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic.

„Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone”, a declarat şeful Executivului de la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, atât secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, cât și premierul Ciolacu au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federaţia Rusă.

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a afirmat la rândul lui că a avut o vizită plăcută la Bucureşti în anul 2021, iar vizita premierului Ciolacu arată relaţia dintre cele două state, parteneriatul strategic SUA-România, care după 26 ani nu a fost niciodată mai puternic decât în prezent.

Marcel Ciolacu a arătat, într-un mesaj pe reţeaua X, că apreciază foarte mult angajamentul secretarului Apărării Lloyd J. Austin de a încuraja colaborarea româno-americană în domeniul apărării în regiunea Mării Negre.

”Până de curând, România a fost Flancul estic al Europei şi al NATO. Acum, România, oamenii săi şi industria stau în prima linie a democraţiei şi libertăţii”, a afirmat premierul.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

Aceasta este a doua zi a vizitei pe care premierul o efectuează în SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro