Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 649: Rușii lansează atacuri cu drone în mai multe regiuni din Ucraina / Cresc tensiunile între Zelenski și Zalujnîi / Exercițiu de imagine pentru Putin la expoziția a realizărilor rusești / Polonia va cere UE reinstituirea permiselor pentru transportatorii ucraineni

HotNews.ro
Soldați ucraineni din Zaporojie care încarcă un lansator de rachete „Mini Grad”, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni din Zaporojie care încarcă un lansator de rachete „Mini Grad”, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În a 649-a zi a războiului, activitatea infanteriei rusești este în creștere pe linia frontului din sud-estul ţării, susține șeful comandamentului militar ucrainean „Tavria”. Moscova a continuat atacurile asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană a doborât 18 din 23 de drone și o rachetă.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 649, LIVETEXT:

01:24Putin susține că nu vrea o „represiune masivă” ca în URSS

„Când vorbim despre victimele represiunilor politice, vorbim despre oameni foarte diferiți. Există cei care au fost într-adevăr opozanți ai sistemului sovietic și cei care au fost susținători și au ajuns în spatele gratiilor din diverse motive de politică internă”, a spus el.

00:27Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca summitul liderilor Uniunii Europene de săptămâna viitoare să evite orice decizie cu privire la obiectivul râvnit al Ucrainei de a obține undă verde pentru discuțiile de aderare, în timp ce țara luptă împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters.

Orban, care a menținut legăturile cu Moscova chiar dacă UE a impus sancțiuni ample împotriva Rusiei din cauza războiului său din Ucraina, spune că Kievul nu este pregătit să înceapă negocierile de aderare la UE.

Poziția sa este în contradicție cu punctul de vedere al Comisiei Europene, organismul executiv al UE, care a recomandat luna trecută liderilor blocului să acorde Kievului aprobarea pentru a începe discuțiile de îndată ce va îndeplini anumite condiții finale.

00:04 Forțele ruse au lansat drone de atac pentru a doua oară în această seară. După ce mai devreme rușii au atacat Hargov, forțele aeriene au raportat o amenințare cu atacuri cu drone în sudul Ucrainei.

„În jurul orei 23:11, Forțele Aeriene au raportat că dronele iraniene Shahed se îndreptau spre vest de-a lungul graniței dintre regiunile Odesa și Nicolaev . Un grup de UAV-uri de atac au fost înregistrate anterior în Ochakiv, regiunea Nicolaev, îndreptându-se spre regiunea Odesa”, au anunțat Forțele Aeriene, potrivit Ukrainska Pravda.

23:24Rușii au lansat mai multe grupuri de drone Shahed în regiunea Harkov în seara zilei de 4 decembrie, au spus Forțele Aeriene Ucrainene pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

„La ora 21:18, armata a raportat despre un grup de UAV-uri de atac în apropierea așezării Ciuhuiiv din regiunea Harkiv. Anterior, au existat și rapoarte despre pericolul pentru districtele Shevchenkove și Balakliia din regiunea Harkov”.

Mai târziu, Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a raportat despre atacuri în regiunea Harkov.

23:06Producătorul german de arme Rheinmetall a câștigat un contract de 142 de milioane de euro de la o țară NATO pentru a produce obuze de artilerie pentru Ucraina, a anunțat compania pe 4 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Comanda implică zeci de mii de obuze standard NATO de 155 mm și este de așteptat să fie livrată în 2025. Va fi produsă de Rheinmetall Expal Munitions, o subsidiară spaniolă.

Rheinmetall a anunțat anterior pe 10 octombrie că guvernul german a plasat o comandă pentru 150.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina.

Rusia a început să-și reînnoiască capacitățile de luptă, spune comandantul Corpului Multinațional NATO de Nord-Est

22:24Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, a anunțat NATO pe 4 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Odată cu începutul iernii despre care„se așteaptă să complice luptele”, Umerov și Stoltenberg au discutat „cele mai recente evoluții pe câmpul de luptă și nevoile militare urgente ale Ucrainei”, a spus NATO.

Stoltenburg „a subliniat că Aliații s-au hotărât să intensifice sprijinul politic și practic pentru Ucraina, în timp ce aceasta se apără împotriva invaziei Rusiei”.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre eforturile de reformă din Ucraina, precum și despre interoperabilitatea forțelor Ucrainei în cadrul NATO.

Umerov a scris pe X că asigurarea interoperabilității forțelor ucrainene în cadrul NATO a fost un „pas practic” la care lucrează Ministerul Apărării pentru „apropierea țării noastre de apartenența la NATO”.

21:49 Serviciile ruse de informații au planificat o serie de activități perturbatoare pentru a încerca să împiedice, sau cel puțin să îngreuneze, aderarea Suediei și Finlandei la NATO, a informat publicația finlandeză YLE pe 4 decembrie, citând documente de informații rusești scurse, relatează Kyiv Independent.

Documentele au fost obținute inițial de proiectul independent rus anti-corupție Dossier Center, a spus YLE.

Activitățile planificate, despre care YLE a spus că nu par să fi avut loc în Finlanda, au urmărit să crească discordia între Turcia și alte țări NATO, în special Suedia, pe măsură ce cele două țări nordice au început procesul de aderare la alianță.

21:16General-locotenentul Juergen-Joachim von Sandrart, comandantul Corpului Multinațional NATO de Nord-Est, consideră că, în ciuda războiului de cucerire din Ucraina, Rusia a început să-și reînnoiască capacitățile de luptă, ceea ce reprezintă o amenințare pentru regiunea baltică, scrie European Pravda, citând un interviul al lui Sandrart LRT.

„În prezent, Rusia este în mod semnificativ angajată în războiul său ilegal împotriva Ucrainei, dar a început deja și va continua să-și reconstituie capacitățile separat de războiul din Ucraina și asta impune o amenințare sporită pentru regiunea Mării Baltice”.

În acest sens, el a fost de acord cu Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, care spune că Rusia își mobilizează resursele împotriva NATO.

„Dar trebuie să fim foarte atenți ce concluzii tragem din asta. Consider că concluziile care s-au tradus în acțiuni privind achizițiile și îmbunătățirea capacităților Forțelor Armate Lituaniene sunt foarte înțelepte și îndreptate în direcția bună”, a spus general-locotenentul.

Cresc tensiunile între Zelenski și Zalijnîi

20:22 Președintele Volodimir Zelenski l-ar „ocoli” pe comandantul Valerii Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, complicând capacitatea acestora din urmă de a comanda pe deplin Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa ucraineană, citând surse anonime.

20:00Putin deplânge legăturile dintre Rusia și Occident în fața ambasadorilor: „Timp de zeci de ani, țara noastră a furnizat Germaniei gaze, petrol”

Vladimir Putin a deplâns luni deteriorarea relațiilor diplomatice dintre Moscova și Occident, care a urmat atacului rusesc asupra Ucrainei și introducerii sancțiunilor împotriva Moscovei, în timp ce a întâmpinat la Kremlin mai mulți ambasadori europeni noi, potrivit AFP.

În cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare de către ambasadorii străini recent numiți, el i-a salutat, printre alții, pe noii reprezentanți ai Germaniei, Suediei, Regatului Unit, Greciei și Sloveniei.

19:23Preşedintele socialist al Bulgarei, Rumen Radev, acuzat adesea că ar fi prorus, a respins prin veto o lege care prevede furnizarea către Ucraina de transportoare blindate şi a retrimis textul către parlament pentru o nouă discuţie, invocând interesele securităţii naţionale, relatează Novinite.com, potrivit News.ro.

19:15 Reprezentanții celor 27 de țări membre ale UE se vor întâlni marți pentru a începe dezbaterea cu privire la lansarea discuțiilor de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, au declarat oficiali și diplomați, lucru pe care Ungaria a amenințat că îl va bloca, iar alții vor impune mai multe condiți, relatează Reuters.

Întâlnirea marchează începutul pregătirilor în rândul celor 27 pentru un summit din 14-15 decembrie al liderilor Uniunii Europene, care urmează să decidă perspectivele de integrare pentru Ucraina, Moldova, Georgia și Bosnia.

Comisia Europeană, executivul UE, a propus ca summitul să fie de acord să înceapă negocierile cu Ucraina – posibil în martie sau odată ce Kievul îndeplinește condițiile finale – un premiu râvnit pentru o fostă republică sovietică care se chinuie să respingă invazia armatei ruse.

Mai exact, reuniunea de marți va discuta un proiect de acord al summit-ului, care se așteaptă, de asemenea, să decidă asupra unei propuneri aferente de extindere a sprijinului bugetar pentru Kiev până în 2027.

Nu sunt așteptate decizii finale marți, dar schimbul inițial dintre statele membre va da o idee despre cât de probabil este sau nu ca summitul să dea undă verde Ucrainei.

18:43Președintelui Vladimir Putin i s-a arătat o simulare a „butonului nuclear”, dar a refuzat să îl apese luni, în timp ce a vizitat o vastă expoziție a realizărilor rusești, în ceea ce părea a fi o pregătire a campaniei pentru de realegerea sa în cadrul alegerilor prezidențiale, relatează Reuters.

Rușii care au executat doi soldați ucraineni în apropiere de Avdiivka au fost uciși

17:35 Membrii forțelor ruse implicați în „execuția” a doi soldați ucraineni, care au ieșit din tranșee din apropierea orașului Avdiivka și au fost împușcați în timp ce se predau, au fost uciși, relatează The Guardian.

Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Tavria, a confirmat că „grupul de ocupanți ruși care au comis această crimă a încetat să mai existe”. The Kyiv Independent a spus că, deși Ștupun a vorbit duminică despre informații cu privire la uciderea grupului de soldați ruși, el a confirmat astăzi informația.

16:25 Polonia va cere cu fermitate ca Uniunea Europeană să restabilească permisele care limitează tranzitul pentru transportatorii ucraineni, a declarat luni prim-ministrul Mateusz Morawiecki, în timp ce camionagiii polonezi și slovaci blochează mai multe puncte de trecere a frontierei către Ucraina, relatează Reuters.

Șoferii polonezi au blocat punctele de trecere din 6 noiembrie, cerând ca UE să reintroducă un sistem prin care companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera în bloc și la fel și pentru transportatorii europeni pentru a intra în Ucraina.

Permisele au fost abolite după invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

„Vom cere foarte ferm și fără echivoc restabilirea permiselor de transport pentru șoferii ucraineni”, a spus Morawiecki.

Asta, în timp ce primele 30 de camioane goale au trecut prin noul punct de trecere Uhrîniv-Dolhobyciuv de la graniţa ucraineano-poloneză, în speranţa că astfel se vor debloca principalele coridoare terestre, pe fondul protestelor şoferilor polonezi, a anunţat luni serviciul de frontieră ucrainean.

„Începând cu dimineaţa zilei de 4 decembrie, poliţiştii de frontieră au autorizat 30 de vehicule grele cu o greutate totală permisă de peste 7,5 tone pentru a pleca din Ucraina pe la punctul de control Uhrîniv”, a declarat serviciul ucrainean de frontieră pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Punctul de trecere a fost deschis luni, la ora 1.00 (miezul nopţii GMT), pentru camioanele goale.

Ucraina spune că își schimbă tactica de război

16:14Ucraina își schimbă tactica de război, trecând la apărare în unele zone și continuând operațiunile ofensive în altele, a declarat luni consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

15:00Salvatorii au recuperat luni cadavrul unei fetițe în vârstă de 8 ani, la cinci zile după un atac cu rachete rusești asupra orașului Novohrodivka, în estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene, ridicând la trei numărul total al morților, informează Reuters.

Pe 29 noiembrie, Rusia a tras șase rachete asupra a trei localități din estul regiunii Donețk, rănind zece persoane, potrivit autorităților. În Novohrodivka, o rachetă a avariat o clădire rezidențială, provocând moartea a două persoane, au precizat oficiali ucraineni.

Autoritățile au declarat că încă îi caută pe părinții fetei.

„Părinții copilei, care probabil se află încă sub dărâmături, nu au fost găsiți”, a declarat Oleksandr Shevchenko, șeful administrației locale, pe canalul de Telegram.

13:50Generalul Vladimir Zavadski, adjunct al comandantului Corpului 14 de Armată al Rusiei, a fost ucis în Ucraina, a anunţat luni un oficial local rus citat de Reuters.

Un ucrainean care a spionat pentru Rusia, reținut de SBU

13:27Un bărbat din Kiev, suspectat că a ajutat Rusia cu diverse informații critice despre apărarea capitalei Ucrainei, care a fost ținta unui atac masiv în ultima zi a anului 2022, a fost reținut de SBU.

12:16Două panouri comemorative vor fi amplasate în centrul municipiului Arad în memoria tânărului arădean în vârstă de 27 de ani care a plecat voluntar să lupte în Ucraina şi a fost ucis pe front în 22 octombrie, iniţiativa aparţinând comunităţii ucrainene din oraş.

Panourile vor fi amplasate de Asociaţia Aradul Civic, care şi-a dorit astfel să răspundă dorinţei ucrainenilor din oraş de a-i aduce un omagiu tânărului ucis, Rudolf Wittman, scrie Agerpres.

12:12Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, informează Reuters.

11:32Generalul-maior Vladimir Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 al Armatei Federației Ruse, a fost ucis în Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii ruse Voronej, Alexander Gusev, pe canalul său Telegram, informează Reuters.

Detalii despre moartea lui Zavadski nu au fost făcute publice.

Moartea lui Zavadski a fost raportată pentru prima dată pe 28 noiembrie pe rețeaua de socializare Vkontakte de o organizație de absolvenți ai unei școli militare din Moscova. Ulterior, informația a fost preluată de un site rusesc de știri.

Zavadski ar fi fost aruncat în aer de o mină în spatele liniei frontului. Ancheta asupra morții sale are în vedere teoria conform căreia el a declanșat o mină care fusese pusă de o unitate rusă din apropiere pentru a contracara grupurile ucrainene de recunoaștere și sabotaj. În același timp, se încearcă atribuirea morții lui Zavadski unei lovituri de artilerie a forțelor armate ucrainene.

Putin va vizita o expoziție majoră care celebrează realizările Rusiei

11:05 Președintele rus Vladimir Putin va vizita luni o expoziție majoră care celebrează realizările Rusiei, a anunțat Kremlinul, informează Reuters.

Putin este așteptat să anunțe luna aceasta că va candida în martie anul viitor la alegerile prezidențiale pentru a obține un nou mandat de șase ani.

10:25China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, principalul aliat al Rusiei, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping după convorbirile sale de luni de la Beijing cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, au consemnat Xinhua şi Reuters.

10:06Forțele ucrainene au atacat noaptea trecută un depozit de petrol din Lugansk, controlat de Rusia, folosind drone, a relatat luni agenția rusă de presă RIA Novosti, citând autoritățile instalate de Rusia în regiunea ucraineană, informează Reuters.

Un incendiu care a izbucnit după atac a fost stins și nu au existat informații despre victime, a precizat RIA.

09:31332.810 soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului, susține Ucraina.

În ultima zi, 770 de soldați au murit pe câmpul de luptă, a anunțat luni dimineață Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

08:00 Rusia a lansat 23 de drone și o rachetă de croazieră în cursul nopții asupra Ucrainei, au anunțat luni forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus racheta și 18 dintre drone înainte ca acestea să ajungă la ținte, informează Reuters.

Apărarea antiaeriană a fost desfășurată în cel puțin 9 regiuni din Ucraina, au precizat forțele aeriene pe Telegram.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Forțele aeriene nu au oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost distruse sau dacă au existat pagube în urma atacului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski afirmă în mesajul său de duminică seară că toată lumea ar trebui să îşi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijn în fiecare zi.
  • Activitatea infanteriei rusești e în creștere pe frontul din sud-est, spune un comandant ucrainean.
  • Președintele belarus Alexandr Lukașenko a ajuns duminică seară la Beijing, unde se întâlnește cu liderul chinez Xi Jinping. Este cea de-a doua deplasare în China a lui Lukașenko din acest an.
  • Slăbirea ofensivei asupra Avdiivka arată că rușii „rămân fără vlagă”, spune primarul orașului.
  • Armata ucraineană a distribuit imagini care, potrivit acesteia, arată militarii săi din Regimentul 14 distrugând vehicule blindate rusești și o bază de reparații pentru tancuri.
  • Generalul Oleksandr Pavliuk, prim-adjunct al ministrului ucrainean al apărării, susține că Rusia a pierdut 7.210 soldați în ultima săptămână. Într-o postare pe Telegram, el mai spune că rușii au pierdut săptămâna aceasta 534 de unităţi de armament și echipamente militare.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro