Sari direct la conținut

Ucraina se teme că războiul se va extinde din nou dincolo de est și sud. „Este un război al resurselor” – comandantul Forțelor Comune

HotNews.ro
Serhii Naiev, Foto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Serhii Naiev, Foto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Generalul locotenent Serhii Naiev, comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-ar putea extinde din nou dincolo de estul și sudul țării, mai ales dacă Rusia continuă să intensifice producția de arme și să îmbunătățească tehnologiile disponibile cu ajutorul aliaților săi sau dacă aliații Ucrainei reduc cantitatea de ajutor pe care o acordă Kievului, relatează Ukrainska Pravda.

„Înțelegem că în prezent se desfășoară un război al resurselor. Federația Rusă își obține resursele cu ajutorul Axei Răului – este Coreea de Nord, este Iranul. Și noi, cu ajutorul partenerilor noștri, primim echipamentele de apărare aeriană de la ei, ne opunem Federației Ruse cu resursele lor. Trebuie înțeles că reducerea ajutorului va afecta cu adevărat capacitățile noastre de apărare. Dar ne vom lupta cu ceea ce avem”, a declarat Naiev într-un interviu pentru ABC News.

Naiev a avertizat că, dacă Rusia continuă să mărească producția de arme și să își îmbunătățească tehnologia cu ajutorul aliaților săi, războiul s-ar putea extinde din nou dincolo de estul și sudul Ucrainei.

„Ne pregătim pentru asta”, a spus el. „Construim apărări, punem mine și ne antrenăm forțele.”

ABC News a raportat că Forțele Aeriene Ucrainene și Serviciile de Informații pentru Apărare estimează că Rusia a tras peste 800 de drone asupra Ucrainei în ultimele două luni, „după ce a păstrat în stoc aproximativ 870 de rachete de croazieră și balistice pentru atacuri majore împotriva infrastructurii energetice a țării”.

SUA ar fi redus cu 30% livrările de obuze de la începutul războiului din Gaza

ABC News scria la începutul săptămânii, citând un oficial ucrainean, că SUA au redus livrările de muniție standard NATO către Ucraina cu 30% de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza luna trecută, potrivit Ukrainska Pravda. În acest context

Speranțele că aliații europeni ai Ucrainei ar putea să umple golurile privind obuzele s-au dovedit, de asemenea, prea optimiste, deoarece Bloomberg a raportat pe 10 noiembrie că angajamentul UE de a livra Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024 este cu mult în urmă.

În același timp, Rusia și-a mărit dramatic dimensiunea bugetului său militar pentru 2024 și se pare că a primit peste un milion de obuze din Coreea de Nord.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina trebuie să obțină trei „victorii” cheie în străinătate, inclusiv aprobarea unor pachete majore de ajutor din partea Congresului SUA și a Uniunii Europene și începerea oficială a discuțiilor de aderare pentru a adera la blocul european, relatează Reuters.

La douăzeci de luni de la invazia pe scară largă a Rusiei, oboseala s-a strecurat în relațiile Occidentului cu Kiev, care se bazează foarte mult pe aliații săi pentru ajutor militar, economic și umanitar pentru a lupta împotriva trupelor Kremlinului.

„Avem nevoie de trei victorii. Prima este victoria cu Congresul SUA. Este o provocare, nu este ușor, dar Ucraina face totul”, a declarat Zelenski la o conferință de presă la Kiev.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro