Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 640: Rusia a lansat un atac major cu drone asupra Kievului / Moscova vopsește dronele în negru pentru a fi detectate mai greu / Comisia Europeană va oferi 50 de milioane de euro pentru reparația infrastructurii portuare

HotNews.ro
Războiul din Ucraina, la periferia Kievului, Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images
Războiul din Ucraina, la periferia Kievului, Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

În a 640-a zi de la începutul conflictului în Ucraina, Moscova s-a dezlănțuit atacând masiv cu drone. Forțele aeriene ucrainene afirmă că este „cel mai mare atac” de la începutul războiului.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 640, LIVETEXT:

23:30Soldatul ucrainean neînarmat care a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că a spus „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de ruși a fost omagiat de Ucraina înălțându-i o statuie în orașul său natal, relatează Reuters. De asemenea, Ucraina i-a acordat postum o medalie.

21:30Comisia Europeană va oferi 50 de milioane de euro pentru reparații și modernizări ale infrastructurii portuare a Ucrainei deteriorate în atacurile rusești, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, pe 25 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

„De-a lungul timpului, investiția noastră ar trebui să permită porturilor Ucrainei să revină la cantități de export care erau în vigoare înainte de război”, a declarat von der Leyen.

20:50Rusia a atacat districtul Semenivka din regiunea Cernihiv, pe 25 noiembrie, rănind o femeie, a declarat departamentul regional de poliție, relatează Kyiv Independent.

Se pare că victima făcea treburile casnice în curtea ei, în momentul atacului rusesc.

19:40Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația de la granița polonezo-ucraineană, unde transportatorii polonezi blochează mai multe puncte de trecere, este legată de „deciziile politice ale vecinilor noștri”, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Cred că trebuie să fim foarte măsurați în răspunsul nostru. Trebuie să acționăm în conformitate cu un plan. Avem planul. Prim-ministrul, viceprim-ministrul Stefanișîna și oficialii din Ministerul de Externe și Ministerul Infrastructurii lucrează pe această problemă. (…) Sunt convins că suntem capabili să [rezolvăm problema]”, a declarat Zelenski.
  • „Cred că trebuie să le dăm un pic de timp vecinilor noștri. Se va îmbunătăți”, a mai spus Zelenski.

18:32Președintele elvețian Alain Berset a promis sprijin pe termen lung pentru Ucraina, sâmbătă, într-o întâlnire cu omologul său ucrainean la Kiev, unde a participat și la un summit internațional privind securitatea alimentară, a declarat guvernul elvețian, relatează Reuters.

Ucraina găzduiește un summit internațional pentru a-și promova eforturile de a exporta cereale, în ciuda blocadei ruse de la Marea Neagră, principala rută de export.

„În discuțiile cu președintele Volodimir Zelenski, președintele Berset a subliniat că Elveția este solidară cu Ucraina pe termen lung, chiar și în vremuri de crize multiple concomitente”, a spus guvernul elvețian. Zelenski a spus la X că s-au discutat și despre eliminarea minelor, propunerile de pace și utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate.

18:03Ucraina a convenit cu partenerii săi să primească nave de război pentru a asigura siguranța navelor care folosesc coridorul cerealelor din Marea Neagră, relatează Ukrainska Pravda.

„Am convenit cu partenerii noștri și vom însoți navele în mare pentru a le asigura siguranța. Avem deja acorduri specifice pentru primirea navelor. Aceasta este o chestiune de viitor apropiat”, a spus Zelenski.

17:33Primul ministru Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, în intervenţia avută online la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială, că peste 60% din totalul exporturilor de cereale din Ucraina către pieţele internaţionale au fost realizate prin coridoarele de transport din România, iar în perioada următoare este vizată o creştere a capacităţii de transport, cu sprijinul direct al partenerilor internaţionali şi al celor din cadrul Uniunii Europene, conform News.ro.

Rușii încearcă să păcălească apărarea antiaeriană ucraineană vopsind dronele în negru

17:11Rușii acoperă dronele kamikaze Shahed cu materiale bazate pe carbon sau le vopsesc cu negru pentru a îngreuna detectarea și doborârea lor de către apărarea aeriană ucraineană, a spus Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

17:05Ucraina a primit o mașină de deminare mecanizată Revival P din Azerbaidjan, a declarat ambasadorul Ucrainei în Azerbaidjan Vladislav Kanevskîi pe 25 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Mașina îi va ajuta pe geniștii ucraineni să efectueze deminare în teritoriile eliberate.

Vehiculul face parte dintr-un pachet de ajutor pentru Ucraina promis de Azerbaidjan în timpul unei întâlniri din 10 august între ministrul adjunct de interne al Ucrainei Bohdan Drapiatîi și ambasadorul Azerbaidjanului în Ucraina, Seymour Mardaliev.

Potrivit lui Drapiatîi, o zi de lucru a unei astfel de mașini echivalează cu 100 de zile de muncă a geniștilor.

16:37Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, se afla la Kiev când raidul cu drone de aseară a lovit orașul. El a postat pe rețeaua de socializare X o poză cu el însuși într-un adăpost antiaerian.

Rinkēvičs s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal. Într-o altă postare pentru X, el a spus că au discutat despre integrarea Ucrainei în UE.

16:00Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că 17.000 de persoane au rămas fără curent în regiunea Kiev ca urmare a atacului cu drone, menționând că patru linii electrice au fost avariate. Alimentarea a fost restabilită mai târziu în cursul zilei.

15:02Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva a lăudat victoria liderului olandez de extremă-dreapta Geert Wilders la alegerile din Țările de Jos, spunând că victoria este în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Moscow Times

14:42 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei, informează sâmbătă dpa.

14:18Cinci persoane au fost rănite după ce Kievul a suferit sâmbătă ceea ce oficialii au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone al războiului. Atacul a lovit diferite districte din Kiev, iar avertizarea de raid aerian a durat șase ore.

Forțele aeriene ucrainene au declarat inițial că 71 dintre cele 75 de drone au fost doborâte, dar ulterior au revizuit numărul de aeronave doborâte la 74.

Forțele ucrainene mențin liniile de apărare pe axa Avdiivka

14:12Forțele rusești au redus numărul de lovituri aeriene împotriva Ucrainei, dar activitatea infanteriei rămâne ridicată, a declarat sâmbătă generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria care luptă pe linia frontului din sud-estul țării, transmite The Kyiv Independent.

Rusia a efectuat patru lovituri aeriene pe linia frontului din sud-estul țării în ultima zi, ofițerului de rang înalt.

De asemenea, armata a înregistrat 50 de ciocniri între forțele ucrainene și cele rusești, iar trupele rusești au lansat 912 baraje de artilerie în zonă.

Forțele ruse au pierdut 502 soldați în ultima zi, a precizat generalul, fără a specifica dacă aceștia au fost uciși sau răniți în luptă.

Tarnavskyi a mai spus că trei soldați ruși „au ales viața” și s-au predat forțelor ucrainene.

Între timp, forțele ucrainene mențin liniile de apărare pe axa Avdiivka, în timp ce desfășoară o ofensivă în direcția Melitopol.

13:19Bild: SUA şi Germania ar încerca să împingă Ucraina către negocieri cu Rusia prin livrări „ţintite” de armament.

Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz nu plănuiesc să exercite presiuni în mod direct asupra preşedintelui Volodimir Zelenski să negocieze, mai scrie tabloidul Bild.

  • SUA și Germania sunt practic cel mai importanți donatori militari ai Kievului și ar plănui să livreze exact atât armament – calitativ şi cantitativ – cât Ucraina să ţină linia frontului şi să aibă o poziţie de negociere puternică – dar nu cât să elibereze teritoriul cucerit de ruşi, scrie tabloidul german.

12:26Președintele elvețian Alain Berset a sosit sâmbătă la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski și pentru a participa la Summitul internațional privind securitatea alimentară programat sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.

„Accentul este pus pe impactul războiului de agresiune al Rusiei asupra securității alimentare mondiale și pe sprijinul pe termen lung al Elveției pentru Ucraina”, a declarat Berset.

11:47Imagini cu tancuri Leopard 1A5 furnizate Ucrainei, undeva pe linia frontului în regiunea Harkov.

Rusia a pierdut aproape 900 de soldați în ultima zi

11:16Pierderile rusaești, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

– 323.760 de militari (+860 în ultima zi)

– 5.502 tancuri (+6)

– 10.263 blindate de luptă (+7)

– 7.851 sisteme de artilerie (+18)

– 905 sisteme lansatoare multiple de rachete (+1)

– 596 sisteme antiaeriene (+1)

– 5.808 drone (+8)

– 323 avioane

– 324 elicoptere

– 22 nave/ambarcațiuni

– 1 submarin

10:00David Arahamia, liderul partidului „Slujitorul poporului” şi cel care a condus delegaţia ucraineană la negocierile de „pace” cu ruşii din Belarus şi Turcia în 2022, a declarat că delegaţia rusă a promis pace Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO, dar ucrainenii nu i-au crezut, scrie Ukrainska Pravda, citată de News.ro.

09:37Fost militar de carieră, expertul ucrainean Mykhailo Samus vorbește, într-un interviu pentru HotNews.ro, despre atacurile hibride ale Rusiei, despre așa-zisele neînțelegeri dintre Zelenski și comandantul armatei, Valeri Zalujnîi, precum și despre ajutorul occidental pentru Ucraina, în contextul apariției unui nou conflict, cel în care este implicat Israelul.

09:18 Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia a lansat peste 70 de drone Shahed asupra Ucrainei în timpul nopții, majoritatea fiind doborâte, relatează Reuters.

Zelenski a declarat că atacul, care a avut loc la primele ore ale zilei în care Ucraina comemorează Holodomor, marea foamete provocată de Stalin în 1932-1933, care a ucis câteva milioane de ucraineni, a fost un act „terorist”.

09:04 Aproximativ 650.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au părăsit Ucraina de la începutul războiului, conform BBC Ucraina.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, peste o jumătate de milion de bărbați refugiați locuiesc în prezent în cele 27 de state membre ale UE, și în Elveția, Liechtenstein și Norvegia, mulți dintre ei fără documente.

100.000 de persoane neînregistrate locuiesc în Germania, în timp ce în Austria cel puțin 14.000 de ucraineni au sosit utilizând documente false sau servicii ale unor traficanți.

În conformitate cu legea marțială, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece ar putea fi chemați la serviciul militar.

Statisticile nu oferă detalii cu privire la numărul bărbaților care au plecat legal ca tați a trei copii, persoane cu handicap sau alte categorii eligibile pentru a călători în afara Ucrainei. Statisticile nu precizează nici numărul de bărbați care ar fi putut călători în Europa din teritoriile ocupate temporar de Rusia.

Aproape 20.000 de bărbați au reușit să se sustragă de la recrutare, găsind diverse căi pentru a părăsi țara, potrivit The Kyiv Indepedent.

08:28Un atac în masă cu drone a lovit sâmbătă diferite cartiere din Kiev, a declarat un martor ocular, iar primarul Vitali Klitschko a declarat că fragmente din dronele doborâte au lovit locuințe și alte clădiri, rănind două persoane, conform Reuters.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Rusia declară că decizia Moldovei de a se alătura sancțiunilor UE împotriva distrugerii unui ostil care vizează legăturile cu Moscova și va riposta, a anunțat vineri Ministerul rus de Externe, relatează Reuters.
  • Robert Fico, premierul populist al Slovaciei, declară că războiul dintre Ucraina și Rusia este un conflict înghețat care nu poate fi rezolvat prin trimiterea de arme în Ucraina, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.
  • Guvernul olandez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul sprijinului Olandei pentru Ucraina în contextul victoriei lui Geert Wilders și a Partidului său pentru Libertate (PVV) în alegerile din Olanda cu două zile înainte.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina trebuie să obțină trei „victorii” cheie în străinătate, inclusiv aprobarea unor pachete majore de ajutor din partea Congresului SUA și a Uniunii Europene și începerea oficială a discuțiilor de aderare pentru a adera la blocul european.
  • Ucraina elaborează reforme asupra programului său de mobilizare a soldaților, în timp ce războiul cu Rusia continuă, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.
  • Fost prim-ministru rus și acum critic al Kremlinului, Mihail Kasianov a fost adăugat într-un registru al agenților străini, a anunțat vineri seara Ministerul Justiției din Rusia.
  • Guvernul ucrainean va aloca 4,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea de obuze și rachete ca parte a bugetului de apărare al țării pentru 2024, a declarat ministrul adjunct al Apărării Iuri Djihir pe 24 noiembrie.

––––––

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro