Sari direct la conținut

Strategia Ankarei pentru a sparge blocada israeliană: „1000 de nave vor pleca din Turcia spre Gaza cu escală în Cipru”

HotNews.ro
Bodrum, Turcia, Foto: Osman Uras / AFP / Profimedia
Bodrum, Turcia, Foto: Osman Uras / AFP / Profimedia

Aproximativ 1.000 de ambarcațiuni urmau să se adune miercuri în portul Bodrum din Turcia pentru a porni în direcția Gaza, într-o încercare de a sparge blocada israeliană și de a perturba operațiunile comerciale maritime spre porturile israeliene în contextul războiului cu Hamas, potrivit ziarului cipriot Sigma Live, citat de Rador Radio România.

Într-un interviu acordat site-ului turc de știri Haber7, Volkan Okçu, unul dintre organizatorii protestului, a precizat că ambarcațiunile vor transporta 4.500 de persoane din 40 de țări, „inclusiv evrei antisioniști”.

Printre cele 1.000 de nave se vor afla 313 ambarcațiuni cu provizii rusești și 104 cu provizii spaniole, a precizat el. Doar 12 vase turcești se vor alătura convoiului, a declarat el pentru Haber7. Însă Okçu a declarat într-un tweet ulterior că se așteaptă ca numărul de nave turcești să fie mult mai mare, cel puțin 1.000, și a insistat că inițiativa nu este are legătură cu guvernul turc.

Escală în Cipru

Activistul a precizat pentru Haber7 că flota este programată să părăsească țărmul turcesc joi. Convoiul maritim ar urma să facă o primă oprire în Cipru (harta arată convoiul trecând prin dreptul orașului cipriot Paphos, dar nu este clar dacă ambarcațiunile vor și ancora în vreun port din partea de nord a Ciprului, ocupată de Turcia) înainte de a-și continua drumul spre portul israelian Ashdod.

Se pare că unii dintre participanții la convoi își vor aduce pe nave și soțiile și copiii.

Okçu a declarat că principalul obiectiv al operațiunii ar fi acela de a perturba, în apele internaționale din largul coastelor israeliene, operațiunile comerciale maritime în direcția portului Ashdod, pentru a întrerupe aprovizionarea cu bunuri a Israelului timp de o săptămână sau chiar 10 zile.

Toată această acțiune de protest amintește de așa-numita „Flotă pentru libertatea Gazei” din mai 2010, condusă de nava Mavi Marmara, care a încercat să spargă blocada maritimă asupra Fâșiei Gaza, controlată de Hamas, dar care a fost interceptată de marina israeliană.

După incidentul Mavi Marmara, au fost încercate multe alte convoaie către Gaza, dar în mare parte au eșuat din cauza activităților militare și diplomatice ale Israelului.

„Regimul sionist pare să nu aibă nicio posibilititate de a repeta incidentul Mavi Marmara”, a spus activistul turc. „Navele navighează sub pavilioanele SUA, Marii Britanii, Luxemburgului, Rusiei, Germaniei, Spaniei, Poloniei și multor altor țări”.

Activistul a mai precizat că acestui convoi i se vor alătura și ambarcațiuni de lux, iar participanții din Europa și SUA vor cheltui în medie 14.000 de dolari pentru a se alătura.

„Vom respecta normele internaționale”

Okçu a promis că participanții vor „respecta cu strictețe normele internaționale” și nu vor avea asupra lor arme, „nici măcar un cuțit de buzunar”, pentru a nu oferi Israelului nicio „justificiare” pentru a interveni.

„În momentul în care vom intra în apele teritoriale ale Fâșiei Gaza, [forțele israeliene] pot doar să ne percheziționeze”, a spus activistul, „sau să ne remorcheze până la porturile lor și să aplice amenzi”, dar nu li se va permite pe baza dreptului internațional să atace convoiul în apele internaționale, în modul în care au atacat Mavi Marmara în 2010. [Israelul] ar plăti un preț mare pentru încercarea oricărei acțiuni nebunești împotriva unei flote internaționale atât de mari de menținere a păcii”.

Simbolismul incidentului Mavi Marmara

Incidentul Mavi Marmara din 2010 are o semnificație deosebită pentru regimul Hamas din Gaza, ca simbol al sprijinului internațional pentru încetarea blocadei. Un monument ridicat în portul Gaza în memoria acestui incident a fost dărâmat joi de către IDF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro