Sari direct la conținut

Psihoza ploșnițelor din Franța. Dosar de ucidere din culpă după descoperirea unui insecticid interzis în UE în casa unui pensionar mort

HotNews.ro
Dezinsecţie împotriva ploşniţelor de pat, Foto: Christophe Ena / AP / Profimedia
Dezinsecţie împotriva ploşniţelor de pat, Foto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Parchetul din Lyon a deschis o anchetă preliminară pentru ucidere din culpă după ce a descoperit la domiciliul unei persoane în vârstă decedate un insecticid împotriva ploșnițelor care este interzis, a declarat marți pentru AFP o sursă judiciară.

De asemenea, potrivit Parchetului, dosarul vizează și acuzațiile de „punerea în pericol a vieții altora” și „vânzarea neautorizată a unui produs periculos”.

Bărbatul, găsit inconștient la domiciliul său pe 29 octombrie, avea un produs marca Sniper 1000 EC, fabricat în China și folosit pentru eradicarea ploșnițelor.

Cu toate acestea, vânzarea acestui produs este interzisă în Uniunea Europeană din cauza „toxicității sale excesive”, a declarat procurorul pentru AFP.

Pe site-ul său de alertă pentru produse periculoase, guvernul a sensibilizat consumatorii din 8 noiembrie cu privire la recipientele de Sniper 1000 EC, cerându-le să nu le mai folosească.

Agenția Națională pentru Siguranța Sănătății (ANSES) a enumerat peste 1.000 de cazuri de otrăvire, uneori grave, între 2007 și 2021, cu produse insecticide folosite în lupta împotriva ploșnițelor.

Investigațiile trebuie să stabilească rolul pe care l-ar fi putut juca utilizarea Sniper 1000 EC în decesul victimei și canalul de vânzare care i-a permis să acceseze acest produs. Ancheta este încredințată direcției departamentale de securitate publică (DDSP) de sud.

Franţa nu mai ştie ce să facă pentru a combate ploşniţele, în contextul în care numeroase locuinţe sunt infestate cu aceste insecte microscopice, iar mijloacele de transport în comun ar fi și ele afectate.

Serviciile de informaţii franceze chiar au dat vine pentru psihoza cu ploșnițe pe Rusia, care ar răspândi numeroase informaţii false pentru a menţine vie frica de ploşniţe în Franţa şi nu numai.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro