Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 636: Rusia a lovit infrastructura portuară din Odesa, spune Kievul / Putin plănuiește decapitarea conducerii Ucrainei / Un nou ajutor militar de peste un miliard de euro pentru Kiev din partea Germaniei

HotNews.ro
Soldați ruși atacă pozițiile trupelor ucrainene, Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși atacă pozițiile trupelor ucrainene, Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

La aproape 21 de luni de când Rusia a invadat Ucraina, SUA anunță că va acorda un nou ajutor militar Kievului în valoare de 100 de milioane de dolari. Luptele acerbe continuă în jurul orașului Avdiivka, în timp ce Moscova ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024, susține un oficial ucrainean. Deși țara se află în plin conflict, doi oficiali de rang înalt de la Kiev sunt bănuiți de fapte de corupție, iar președintele Volodimir Zelenski i-a demis.

07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei de marți:

  • Peste 10.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara în februarie 2022, în timp ce aproximativ jumătate dintre decesele recente au avut loc cu mult în spatele liniei frontului, a anunțat marți Biroul ONU pentru Drepturile Omului
  • Iranul „ar putea să se pregătească să facă un nou pas” în asistența sa militară pentru Rusia, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți că Ucraina își rezervă dreptul de a-l elimina pe Vladimir Putin
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că omologul său rus Vladimir Putin plănuiește să îl înlăture de la conducerea țării până la sfârșitul anului prin „orice mijloace”
  • Germania va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro care va include un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 636, LIVETEXT:

23:11Trupele ruse au aruncat bombe ghidate asupra orașului Berîslav, regiunea Herson, ucigând un bărbat de 65 de ani, relatează Ukrainska Pravda.

„Inamicul a aruncat 12 unități de bombe ghidate asupra orașului. Armata rusă a aruncat astăzi în total 28 de bombe asupra cartierului Berîslav. O casă privată a fost lovită. Proprietarul a rămas prins sub dărâmături. Bărbatul de 65 de ani a fost ucis pe loc”, a spus șeful administrației militare a regiunii Herson, Oleksandr Prokudin

22:30Parlamentul European a fost de acord să deschidă un birou în Ucraina pentru a-și consolida sprijinul pentru parlamentul ucrainean, în urma unei solicitări din partea unor înalți oficiali ai guvernului ucrainean, arată un document al Biroului Parlamentului European văzut de Euractiv, relatează European Pravda

20:27Grupul rus Wagner se pregătește să livreze un sistem de apărare antiaeriană către Hezbollah sau Iran (Casa Albă)

Grupul paramilitar Wagner, la cererea autorităților ruse, „se pregătește să livreze un sistem de apărare aeriană către Hezbollah sau Iran”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

La rândul său, Iranul „ar putea să se pregătească să facă un nou pas” în asistența sa militară pentru Rusia, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, referindu-se la o posibilă livrare de rachete balistice iraniene pe care armata rusă le-ar putea folosi pentru a lovi Ucraina.

19:43Rachetele rusești au lovit marți infrastructura portuară și clădirile administrative din regiunea Odesa, a anunțat armata ucraineană, relatează Reuters.

„Pe teritoriul Odesei și districtul Belgorod-Nistru, rachetele au lovit o suprafață deschisă, clădiri administrative și infrastructura portuară”, a declarat comandamentul militar din sud pe Telegram, adăugând că Rusia a folosit rachete Х-31.

18:51Un videoclip cu o slujbă evanghelică din Sankt Petersburg, cu cântece despre rachete balistice și cu un cor care cântă „Rusia pentru Hristos” a devenit viral în weekend, iar pastorul care este în centrul videoclipului, Olga Golikova, vine să sublinieze că Dumnezeu are un „scop special” pentru Rusia, relatează The Moscow Times.

18:21Doi parlamentari ucraineni sunt suspectați că sunt implicați în tentative de mituire a oficialilor de rang înalt din domeniul reconstrucției, parte a unei campanii pentru a elimina corupția la nivel înalt, relatează Reuters.

Kievul și-a intensificat eforturile de a lupta împotriva corupției în timp ce urmărește aderarea la Uniunea Europeană și se pregătește să primească ajutoare occidentale de miliarde de dolari pentru reconstrucție după invazia la scară largă a Rusiei.

Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a declarat că l-a prins pe unul dintre parlamentari, un membru al comisiei anticorupție a parlamentului, care ar fi oferit prima mită în bitcoin documentată vreodată.

Anchetatorii au mai spus că bănuiau că un alt parlamentar a aranjat predarea în parcarea unui supermarket din Kiev a sumei de 150.000 de dolari în numerar îndesate într-o cutie decorativă chinezească.

Ambele mite ar fi avut ca scop obținerea de fonduri de stat pentru proiecte de reconstrucție și au fost oferite șefului Agenției de Stat pentru Restaurare și Dezvoltare a Infrastructurii din Ucraina, care a raportat ofertele, a spus NABU.

18:10Peste 10.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara în februarie 2022, în timp ce aproximativ jumătate dintre decesele recente au avut loc cu mult în spatele liniei frontului, a anunțat marți Biroul ONU pentru Drepturile Omului, scrie Reuters.

Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina a declarat că se așteaptă ca bilanțul real să fie „semnificativ mai mare” decât numărul oficial.

17:56Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți că Ucraina își rezervă dreptul de a-l elimina pe Vladimir Putin în condițiile în care și Rusia are un plan care să înlăture conducerea de la Kiev până la sfârșitul anului.

Zelenski vrea un rezultat în decembrie cu privire la aderarea Ucrainei la UE

17:54Președintele Consiliului European, Charles Michel, se așteaptă la o întâlnire „dificilă” luna viitoare pe tema lansării discuțiilor oficiale de aderare cu Ucraina, a spus el în timpul unei vizite la Kiev, marți, relatează Guardian.

Michel a vorbit la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ucraina a fost adăugată vara trecută pe lista candidaților oficiali, cu recomandări de a acorda prioritate unor reforme centrate pe reformele judiciare, legislația anticorupție și anti-oligarhie.

Sandu a cerut UE să dea dovadă de „viteză și unitate” în ceea ce privește cererile Moldovei și Ucrainei de a adera la bloc, în timp ce ea a vizitat marți Kievul.

„Urgența acestor vremuri, marcate de război și nesiguranță, cere să ne accelerăm procesele. Viteza și unitatea nu sunt doar alegeri strategice, ele sunt o chestiune de supraviețuire și de revenire la stabilitatea europeană”, a declarat ea într-o conferință de presă în capitala Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți la Kiev că dorește un „rezultat” la summitul european din decembrie, care va judeca dacă Ucraina este sau nu pregătită să deschidă negocierile de aderare cu UE, potrivit AFP.

La următorul summit european „din decembrie, așteptăm un rezultat, o decizie politică de a începe negocierile” de aderare, a declarat Zelenski.

.„Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a-mi convinge colegii că avem nevoie de o decizie în decembrie”, a răspuns domnul Michel

17:05SUA au redus livrările de muniție standard NATO către Ucraina cu 30% de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza luna trecută, scrie ABC News, citând un oficial ucrainean, scrie Ukrainska Pravda.

15:33 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că omologul său rus Vladimir Putin plănuiește să îl înlăture de la conducerea țării până la sfârșitul anului prin „orice mijloace”, relatează Politico și The Moscow Times.

15:20Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a declarat marți că deocamdată nu a fost luată nicio decizie privind demiterea a doi comandanți militari de rang înalt, conform Reuters.

Umerov a făcut această declarație la o conferință de presă comună cu omologul său german, când a fost întrebat despre relatările din presă potrivit cărora comandantul Forțelor Întrunite, Serhiy Nayev, și Oleksandr Tarnavskyi, șeful comandamentului militar ucrainean „Tavria”, ar putea fi înlocuiți.

„Trebuie să spun că decizia nu a fost încă luată, dar facem tot posibilul pentru a îmbunătăți eficiența”, a declarat el.

15:00Germania va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro care va include un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, a declarat marți, la Kiev, ministrul apărării Boris Pistorius.

Preşedintele Consiliului European, vizită surpriză la Kiev

12:45 Bilanțul atacurilor rusești din timpul nopții asupra regiunilor Donețk și Harkov din estul Ucrainei a crescu la trei morți și opt răniți, potrivit oficialilor ucraineni, transmite Reuters.

12:32Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit marţi la Kiev, într-un gest de susţinere, în contextul în care Ucraina marchează 10 ani de la începutul protestelor în masă care au răsturnat de la putere un preşedinte susţinut de Moscova şi au pus Kievul pe o direcţie pro-occidentală fermă, relatează Reuters, preluată de News.ro.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev – printre prieteni”, a scris Charles Michel pe X, postând o fotografie în care apare dând mâna cu ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Mathernova, în gara din Kiev.

Kremlinul a calificat marţi revoluţia ucraineană din 2014 – care a culminat cu înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici – drept o lovitură de stat sponsorizată de străini care a definit actuala poziţie politică pro-occidentală a Ucrainei.

„Faptul că a fost sponsorizată din străinătate a fost recunoscut, direct şi indirect, de către reprezentanţi ai ţărilor străine. Acesta nu este un secret pentru nimeni”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Luna aceasta, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, la un an după ce Kievul a primit statutul de ţară candidată, un demers excepţional care avea loc la câteva luni după ce ţara fusese invadată de forţele Moscovei.

12:24Rusia nu poate coexista cu actualul „regim” al Ucrainei și va rezista puterii NATO care ajută Kievul indiferent cât timp va fi necesar acest lucru, a declarat marți un înalt oficial diplomatic de la Moscova.

11:38 Igor Lipsits, unul dintre cei mai cunoscuți economiști ai Rusiei, afirmă că situația reală a economiei țării conduse de Vladimir Putin este „proastă”, în pofida declarațiilor optimiste făcute de Kremlin și propagandiștii săi.

11:04Guvernul SUA a impus luni interdicţii de călătorie pentru doi ofiţeri ruşi acuzaţi de „implicare în încălcări masive ale drepturilor omului” în estul Ucrainei, printre care și Azatbek Omurbekov, transmite DPA.

Mai multe regiuni ucrainene, vizate de atacuri rusești

09:22O persoană a fost ucisă în bombardamentele rusești din Harkov, a declarat guvernatorul regiunii, Oleh Synehubov, conform Reuters.

09:05Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât o rachetă și 9 din 10 drone lansate de Rusia într-un atac din noaptea de luni spre marți, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, relatează Reuters.

08:55O persoană a fost ucisă și șase au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete lansate în cursul nopții asupra regiunii ucrainene Donețk, în estul țării, a declarat marți ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, transmite Reuters.

Rachetele au lovit un spital din orașul Selidove și o mină de cărbune, a declarat oficialul.

„Două clădiri ale spitalului au fost avariate, șase civili au fost răniți. Este posibil să existe victime sub dărâmături, operațiunile de căutare continuă”, a spus Klimenko.

Un muncitor a fost ucis în atacul asupra minei de cărbune, a precizat el.

„Patru clădiri, 19 vehicule și o linie electrică au fost avariate. 39 de mineri au fost prinși în subteran. Până în prezent, toți minerii au fost aduși la suprafață”, a spus el.

Reuters precizează că nu poate verifica independent informațiile.

08:50Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a sosit în vizită la Kiev, a anunțat marți, la Berlin, un purtător de cuvânt al ministerului său, fără a oferi detalii, conform Reuters.

07:06A început să ningă în Ucraina, putem spune că s-a încheiat campania militară din 2023?

Analistul Armand Goșu a explicat într-un interviu pentru HotNews.ro care este este miza operațiunii ucrainene de desant de pe malul stâng al Niprului și de ce nici Ucraina, nici Rusia nu și-au îndeplinit obiectivele propuse pe câmpul de luptă.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro