Arabia Saudită se împrietenește cu un vechi inamic, Irakul, pe fondul războiului prin procură cu Iranul
Granița dintre Arabia Saudită și Irak spune multe despre instabilitatea Orientului Mijlociu în ultimele trei decenii, scrie Bloomberg. A fost închisă în 1990, după ce invazia Kuweit-ului de către Saddam Hussein a declanșat războiul din Golf. Saudiții au propus construirea unei bariere de 7 miliarde de dolari pentru a sigila granița, în 2006, pe măsură ce violența sectară a escaladat. Apoi, ascensiunea Statului Islamic a determinat regatul să consolideze frontiera de 900 de kilometri.
Cu militanții extremiști alungați din Irak, Arabia Saudită se pregătește să redeschidă, anul acesta, granița din cauza celui mai recent conflict care domină regiunea: războiul prin procură cu Iranul. Astfel, regatul a identificat Irakul ca un potențial aliat, în încercarea de a reduce influența dușmanului său șiit care a amenințat miercuri că va renunța la angajamentele asumate în acordul său nuclear din 2015, ca răspuns la sancțiunile americane.
O delegație saudită a vizitat Irakul luna trecută și a promis că va investi un 1 miliard de dolari în proiecte de dezvoltare. Alături de deschiderea unui consulat în Bagdad. Arabia Saudită ar mai fi promis construirea un stadion și lansarea unui post de televiziune susținut de guvern.
Scopul Arabiei Saudite este de a susține guvernul de la Bagdad, a cărui autoritate a fost atacată de milițiile sponsorizate de Iran, și de a reancora națiunea în sfera arabă, potrivit lui Ibrahim al-Nahas, membru al Comitetului Afacerilor Externe al Consiliului Saudi-Shura.
„Vrem să ajutăm Irakul să fie o țară puternică”, a declarat Al-Nahas într-un interviu acordat săptămâna trecută în Riad. O astfel de apropiere „va diminua influența Iranului în Irak” și în întreaga regiune, a spus el.
Irakul a fost dominat de Iranul non-arab, după ce majoritatea șiită a preluat puterea în urma invaziei americane din 2003. Arabia Saudită consideră acum Irakul ca un potențial paravan împotriva Iranului, mai degrabă decât un stat marionetă controlat de Teheran. Și vrea să demonstreze că problema nu este cu șiiți, ci cu Iranul, despre care regatul consideră că se amestecă în afacerile arabe.
În cursul unei vizite de stat în Riad, luna trecută, prim-ministrul irakian Adel Abdul Mahdi a asistat la semnarea a 13 acorduri prin care Arabia Saudită a promis să pompeze un miliard de dolari în economia vecinului său. Acesta a fost punctul culminant al discuțiilor care au început în octombrie 2017, când cele două țări au înființat un consiliu de coordonare și și-au declarat intenția de a redeschide frontiera la trecerea de la Arar, programată pentru luna octombrie a acestui an.
„Suntem martorii unei transformări majore în relațiile cu regatul”, a spus Abdul Mahdi înainte de vizita sa în Irak. Capitalul saudit poate fi utilizat pentru a ajuta la reconstrucția țării după înfrângerea Statului Islamic, iar expertiza energetică și agricolă a Regatului poate contribui la dezvoltarea industriilor proprii ale Irakului, a declarat Mohammed Hanoon, purtătorul de cuvânt al ministerului de comerț irakian. „Ușa este larg deschisă”, a spus el.
Cheia este energia. Pentru Arabia Saudită, încercarea Irakului de a-și reabilita industria devastată de război pentru a deveni al treilea cel mai mare producător de țiței până în 2030 reprezintă o piață neexploatată pentru produsele și companiile din Arabia Saudită. Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă la investiții de aproximativ 15 miliarde de dolari în explorarea, extracția și producția de petrol și gaze între 2018 și 2030.
În 2018, Iranul a sistat deja exporturile energetice către Irak din cauza unor dispute legate de plăți. Iar Arabia Saudită s-a oferit să vândă energie Bagdadului la o fracțiune din prețul iranienilor.
Ca parte a deschiderii către Irak, Arabia Saudită și-a temperat poziția cu privire la islamul șiit, mult timp văzut ca fiind antitetic față de doctrina oficială wahhabită a Regatului. Astfel, Riadul intenționează să deschidă un consulat în orașul sfânt irakian Najaf, în care mulți șiiții saudiți călătoresc pentru pelerinaj, ca un semn de bunăvoință.
Cu toate acestea, Arabia Saudită continuă să rețină și chiar să execute șiiți în număr mare, acuzându-i, printre altele, că ar fi spioni ai Iranului. Iar Irakul s-a abținut în ultimul timp să critice în mod public tratamentul Arabiei Saudite față de aceștia.