Sari direct la conținut

AFP: Zelenski, președintele evreu al ”țării pogromurilor”

AFP: Zelenski, președintele evreu al ”țării pogromurilor”

După triumful electoral al actorului Volodymyr Zelenski, Ucraina va fi condusă de un președinte evreu nepracticant, un progres de remarcat pentru această fostă republică sovietică cu istoria marcată de pogromuri antisemite, și, uneori, acuzată de lipsă de fermitate față de grupurile neo-naziste, scrie AFP.

Actor, comediant si antreprenor de succes al emisiunii 41 de ani, Volodymyr Zelenski, cu mamă evreică, a câștigat cu 73% din voturi alegerile prezidențiale împotriva actualului președinte Petro Poroșenko.

După ce va prelua oficial funcția, la începutul lunii iunie, el va lucra împreună cu premierul Volodymyr Groysman, de asemenea, evreu. Acesta va rămâne în funcție în așteptarea alegerilor legislative programate pentru luna octombrie.

„Ucraina este singura țară din lume, cu excepția Israelului, unde președintele și premierul sunt evrei”, a declarat Edouard Dolinsky, unul dintre liderii comunității evreiești ucrainene, pe Facebook.

Nu numai că scorul lui Volodymyr Zelenski este enorm, dar originile evreiești ale popularului actor – care spune că tratează religia ca o chestiune privată și ai cărui copii sunt botezați în ritul creștin ortodox – nu au constitut un motiv pentru atacuri, într-o campanie care nu a dus lipsă de înțepături.

Victoria lui „este un miracol”, spune Moshe Reuven Azman, rabinul șef al Kievului. „Asta arată multă maturitate din partea poporului ucrainean”, adaugă el, reamintind că „ucrainenii și evreii nu au avut întotdeauna relații bune”.

Holocaustul organizat de Germania nazistă, cu participarea colaboratorilor ucraineni, a decimat comunitatea evreiască a țării.. Numai în Babi Yar, o râpă din Kiev, mai mult de 34.000 de evrei au fost împușcați de naziști între 29 și 30 septembrie 1941 una dintre cele mai sângeroase masacre din Al Doilea Război Mondial.

Acum independentă, Ucraina a fost din nou acuzată de antisemitism la venirea la putere, în 2014, a autorităților pro-occidentale în Kiev. Grupări ultranaționaliste au fost active în timpul revoltei din Euromaidan, fapt care a determinat Moscova să denunțe „regimul neonazist“ și „fascist“ de la Kiev.

Un astfel de tablou nu are nimic de-a face cu realitatea, spune rabinul Moshe Reuven Azman: „Din păcate, Ucraina este departe de a fi singura țară a pogromurilor”, spune el. „Până în prezent, nivelul antisemitismului din Ucraina este mai mic decât în ​​Rusia și Europa, văd asta clar”.

Un studiu publicat anul trecut de către Pew Research Center a arătat faptul că 5% dintre adulti din Ucraina nu vor să-i accepte pe evrei ca cetățeni ai țării, printre cele mai scăzute procente din Europa de Est și mult mai mic în comparație cu vecinii săi: 14% în Rusia, 18% în Polonia sau 22% în România.

Pentru cotidianul israelian Haaretz, victoria lui Zelensky nu înseamnă sfârșitul antisemitismului în Ucraina, ci reprezintă o „încercare de a articula un nou sens al națiunii ucrainene”, „mai multă pace cu trecutul său tulburat, minoritățile și vecinii săi „.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro