Sari direct la conținut

VIDEO Cercetători americani au creat un nou tip de imprimantă 3D care ar putea produce, în viitor, organe umane vii

Imprimanta 3D, Foto: Captura YouTube
Imprimanta 3D, Foto: Captura YouTube

Imprimantele 3D normale funcționează prin construirea de straturi subțiri de material topit pentru a crea obiecte solide, dar este greu ca desenele complicate să-și mențină forma, scrie scrie sbs sanfrancisco. Inginerii de la Cal și Lawrence Livermore Lab au avut ideea de a face obiecte 3D în același mod în care scanarea computer tomograf creează imagini 3D: bombardând un pacient cu raze X din mai multe direcții diferite, cu excepția faptului că în acest caz se folosește lumina.

Procesul se numește tipărire volumetrică. Imaginile rotative ale unui obiect sunt transmise printr-un videoproiector convențional. Lumina este concentrată pe un cilindru de rășină cu răsucire lentă care conține molecule de plastic cu un activator sensibil la lumină.

Când lumina se acumulează în zonele dorite, gelul începe să se întărească și, după 30 despre secunde, este creat un obiect 3D solid – nu în straturi, ci imediat.

„În acest caz, atunci când vedeți ceva care apare de nicăieri, este cu adevărat magic … este distractiv de urmărit”, a spus Hossein Heidari, membru al echipei UC Berkeley. În prezent, obiectele sunt rudimentare, dar tehnica deschide o lume a posibilităților. Poate crea obiecte în interiorul altor obiecte sau, după cum este ilustrat într-un experiment, un mâner în jurul unei șurubelnițe metalice.

Un alt avantaj al metodei este că numai materialul se întărește; rășina rămasă este încă utilizabilă, ceea ce înseamnă că practic nu există deșeuri. Dar cercetătorii se gândesc la modalități de a utiliza tipărirea volumetrică pentru a organiza celule umane în organe vii, cum ar fi ficatul sau rinichii.

„Cred ca s-ar putea întâmpla în următorul deceniu să vedem un organ funcțional care este gata să fie implantat sau transplantat”, a spus Heidari.

Laboratoarele au patentat invenția și abordează deja licențierea tehnologiei pentru industria prelucrătoare ca pe un nou mod de a produce în viitor produse de plastic de înaltă calitate.

„Dar cred că ceea ce este cu adevărat important în ceea ce privește trecerea la un produs comercial este că materialul asociat cu acesta este foarte ieftin”, a spus dr. Chris Spadaccini, de la Laboratorul Național Lawrence Livermore.

Dat fiind faptul că acum conceptul este verificat, următoarea provocare va fi creșterea dimensiunii, complexității și calității obiectelor fabricate. Acest lucru ar trebui să deschidă drumul pentru toate tipurile de utilizări comerciale.

Oamenii de știință spun însă că va mai dura mult timp până când obiectele obișnuite vor putea fi produse în acest fel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro