Sari direct la conținut

VIDEO Aproape 2.000 de sindicaliști protestează în Piața Victoriei, nemulțumiți de măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu

HotNews.ro
Sindicaliștii au protestat în Piața Victoriei, nemulțumiți de măsurile fiscale ale guvernului, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Sindicaliștii au protestat în Piața Victoriei, nemulțumiți de măsurile fiscale ale guvernului, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Aproape 2.000 de oameni protestează în Piața Victoriei, joi, în timpul ședinței Guvernului, mitingul – la care au fost chemate 5.000 de persoane – fiind oganizat de către Confederație Națională Meridian. Sindicaliștii au ieșit în stradă, nemulțumiți de noua Lege a pensiilor și de unele măsuri din ordonanța creșterilor de taxe. Ei spun că eliminarea unor excepții va duce la pensii mai mici și vor fi încălcate drepturi ale salariaților.

Protestatarii sunt angajați din silvicultură, CFR, poliţişti, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic, conform confederației sindicale.

cu

Nemulțumirile sindicaliștilor

Principala nemulțumire este legată de proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de guvern în 9 noiembrie și aprobat pe repede înainte de Senat.

  • „Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate! (…) În mod surprinzător, abrogă (proiectul -n.r.) în mod expres drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal, în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare”, spun sindicaliştii.

Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat pe repede înainte nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă sau poliţiştii locali.

  • „Nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, preţurile mari şi inflaţia, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung şi deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social, dreptate şi restabilire a justiţiei sociale în România – stat membru al Uniunii Europene”, spun sindicaliştii.

„Mitingul acesta este un semnal”

Sindicaliştii de la CNS Meridian care protestează în faţa Guvernului se aşteaptă să fie invitaţi la discuţii cu premierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

  • „Aşteptăm (o întâlnire, n.r.) de la Guvern, de la domnul Ciolacu. Ne-a promis că astăzi (joi, n.r.) va fi o întâlnire. Am vorbit şi cu doamna ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Suntem pozitivi.
  • Am cerut întâlnirea pentru ora 13:00, dar este şedinţă de guvern astăzi. Sigur ne va primi cineva. Nu ne aşteptăm la mari surprize. Mitingul ăsta are ca obiectiv principal a arăta că oamenii sunt nemulţumiţi în România pentru modul în care se legiferează, pentru erodarea statului de drept, pentru erodarea dezbaterilor în Parlamentul României, pentru lipsa de transparenţă în elaborarea unor legi sistemice, cum este Legea pensiilor, pentru faptul că nu ne-a consultat nimeni asupra Legii salarizării, asupra contractelor colective de muncă. Sunt multe nemulţumiri”, a declarat pentru Agerpres Dumitru Fornea, secretar general al CNS Meridian.

Protestul este autorizat pentru aproximativ 5.000 de participanţi din întreaga ţară.

„Mitingul acesta este un semnal. Semnale vor mai fi şi de la alte organizaţii. Mesajul nostru este foarte clar: respectaţi legea în primul rând şi contractele colective de muncă şi nu vă jucaţi cu concepte importante, statul de drept, democraţie, democraţie parlamentară. Aici este problema. Am ajuns într-o situaţie de inflexiune”, a adăugat Dumitru Fornea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro