Senatul italian refuză să-i ridice imunitatea vicepremierului Salvini în dosarul blocării accesului migranților în peninsulă
Senatul Italiei a votat pentru blocarea unui proces penal împotriva vice-prim-ministrului și ministrului de interne de extremă dreapta, Matteo Salvini, pentru refuzul de a permite migranților să debarce de pe o navă de salvare, scrie The Guardian.
În ianuarie, o instanță italiană a decis că Salvini ar trebui să fie judecat pentru răpirea a 177 de solicitanți de azil, după ce a împiedicat debarcarea acestora de pe nava Ubaldo Diciotti, în august 2018.
Miercuri, membrii parlamentului trebuiau să decidă dacă Salvini va fi judecat sau dacă procedura va fi oprită. 232 de senatori au votat pentru ca imunitatea lui Salvini să nu fie ridicată.
Procurorii sicilieni nu vor putea, prin urmare, să-l ancheteze. Magistrații aveau nevoie de susținerea parlamentului pentru a continua ancheta împotriva lui Salvini.
În februarie, Salvini a solicitat imunitate, argumentând că a acționat în interesul italienilor atunci când i-a oprit pe cei 177 de pasageri, cei mai mulți din Eritreea, să debarce în Catania. El declarase anterior că este gata să fie judecat și mândru de faptul că „a apărat țara de imigranți ilegali”.
„După ce am reflectat asupra întregii întâmplări, cred că autorizația de a ancheta trebuie să fie refuzată”, a scris el într-o scrisoare adresată ziarului italian Corriere della Sera. „Aș face-o din nou. Și nu voi renunța”, a adăugat Salvini, care a susținut că” judecătorilor ar trebui să li se refuze autorizarea”.
Cei de la bordul lui Diciotti au fost blocați pe mare timp de cinci zile, pe fondul unei dispute între UE și biserica catolică. Irlanda și Albania s-au oferit să-i preia.
Ancheta reprezenta un risc politic pentru coaliția guvernamentală a Italiei, precum și pentru Salvini.
M5S inițial părea dispusă să voteze în favoarea unui proces dar, după publicarea scrisorii lui Salvini, Di Maio, vicepremierul M5S, a depus un document împreună cu premierul Giuseppe Conte în sprijinul lui Salvini. „Dacă Salvini este responsabil, atunci întregul guvern este responsabil”, scria în acest document.
Cu câteva ore înainte de vot, autoritățile italiene au ordonat sechestrarea unei nave de salvare de caritate după ce a sfidat ordinul guvernului de a nu aduce refugiați și migranți în Italia.
Voluntarii de la bordul Marel Jonio au salvat aproximativ 50 de persoane dintr-o barcă de cauciuc în largul coastei Libiei, dar Salvini a avertizat că este gata să oprească navele private „odată pentru totdeauna” din aducerea migranților în Italia.
Salvini a declarat în repetate rânduri că apele italiene au fost închise pentru navele de salvare ale ONG-urilor și le-a lăsat pe mai multe dintre ele blocate pe mare, în încercarea de a forța restul Europei să ia mai mulți solicitanți de azil.
Până în prezent, în 2019, 234 de persoane au murit în Marea Mediterană, potrivit Organizația Internațională pentru Migrație.