Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 630: UE vrea să interzică importul de diamante rusești / Rusia acuză UE că este „idiotul util” al SUA / Un oficial rus confirmă că trupele ucrainene au traversat Niprul

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Pierderile mai mari provocate forțelor rusești în apropiere de Avdiivka vor înrăutăți poziția generală a Rusiei în ceea ce privește conducerea războiului, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Forțele rusești au pierdut oameni și echipamente mai repede în jurul Avdiivka decât au făcut-o în timpul lunilor de lupte de lângă Bahmut, a spus el. Între timp, UE își va rata ținta de a furniza Ucrainei obuze până în martie 2024, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, primul oficial european care recunoaște că obiectivul nu va fi atins.

Sinteza zilei:

  • Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante și gaz petrolier lichefiat din Rusia și, de asemenea, să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Moscovei
  • Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei face parte dintr-un „război hibrid” purtat de Occident și că transformă blocul comunitar în „idiotul util” al SUA
  • Rusia a declarat miercuri că aderarea Ucrainei la alianța militară NATO este inacceptabilă pentru Rusia, în orice formă, chiar și parțial, relatează Reuters. „Fie că e parțial sau sub orice formă, aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia”, a declarat reporterilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.
  • Ungaria a cerut miercuri o revizuire a politicii Uniunii Europene faţă de Ucraina, nefiind de acord cu Germania, Lituania, Finlanda şi Irlanda, care susţin apropierea rapidă a Kievului de blocul comunitar şi acordarea mai multor ajutoare pe fondul invaziei ruseşti.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 630, LIVETEXT:

00:36 La 15 noiembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a avut mai multe întâlniri și a fost informat de șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei cu privire la persoane care stârnesc în mod deliberat ura în interiorul țării, relatează Ukrainska Pravda.

„Aș dori să menționez o întâlnire cu reprezentanți ai sectorului de aplicare a legii, inclusiv șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei. Acesta a raportat despre contracararea colaboratorilor și protejarea ucrainenilor de cei care incită în mod deliberat la ură în țara noastră”.

00:16Rosenergoatom a raportat că s-au stricat paletele turbinei la o centrală în care compania de stat rusă a instalat două reactoare de tipul celor pe care le construiește în Turcia și intenționează să le construiască în Ungaria, relatează Reuters.

23:55 Pentru prima dată în istorie, Rusia nu a fost aleasă în Consiliul Executiv al UNESCO în timpul votului din 15 noiembrie, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

„Era influenței ruse s-a încheiat și pe bună dreptate: teroriștii ruși nu au loc în fruntea unor organisme internaționale semnificative”, a scris președintele pe platforma de socializare X.

22:32 Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu își poate permite un „conflict înghețat” cu un impas și, din acest motiv, trebuie să pună capăt războiului, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Dacă acesta este un impas și un conflict înghețat, trebuie să spunem sincer că copiii noștri vor fi în război. Sau nepoții noștri vor fi în război. Am pierdut deja prea mulți oameni. Vrem să trăim așa, știind că vom crește copii care vor merge inevitabil la război? Un impas este o slăbiciune temporară. Dacă vrem să punem capăt războiului, trebuie să-i punem capăt”, a spus Zelenski la o întâlnire cu jurnaliștii africani din 15 noiembrie la Kiev, relatează Interfax Ucraina.

Președintele crede că există diferite moduri în care s-ar putea termina, dar trebuie să se termine și „răul trebuie să sufere”.

Zelenski a explicat că printr-un sfârșit al războiului, el înțelege o situație în care Rusia începe să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și Carta ONU și își retrage trupele de pe teritoriul ucrainean.

21:35 Guvernul ceh a înghețat miercuri proprietățile imobiliare deținute de ruși pe pământ ceh și a plasat compania care gestionează proprietățile rusești în străinătate pe lista sa de sancțiuni, relatează AFP.

„Guvernul a aprobat înghețarea proprietăților de stat rusești în Cehia”, a declarat ministrul de externe Jan Lipavsky.

„Acesta este sfârșitul activităților comerciale folosite de Rusia pentru a finanța asasinarea ucrainenilor”, a adăugat el.

Contul bancar al societatii va fi inghetat precum si bunurile imobiliare înscrise în cartea funciara pentru a preveni vanzarea acestora.

Rusia acuză UE că este „idiotul util” al SUA

20:36Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei face parte dintr-un „război hibrid” purtat de Occident și că transformă blocul comunitar în „idiotul util” al SUA, relatează Reuters.

19:45 Procesul Dariei Trepova, o tânără de 26 de ani acuzată de uciderea, în luna aprilie, a celebrului blogger militar Vladlen Tatarski, specializat în ofensiva rusă împotriva Ucrainei, a fost deschis miercuri la un tribunal din Sankt Petersburg, relatează AFP.

19:35Soția politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, care suferă de o tulburare nervoasă după ce a supraviețuit la două atacuri cu otravă, a declarat miercuri că se teme pentru viața lui după transferul acestuia de la Moscova într-o colonie penală din Siberia, relatează Reuters.

Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, are o afecțiune numită polineuropatie care îi elimină senzația de la nivelul membrelor, dacă nu este controlată cu medicamente și exerciții fizice.

Soția sa, Evghenia Kara-Murza, a spus că exercițiul fizic este acum imposibil pentru el într-o celulă de doar 3 x 1,5 metri, mobilată doar cu un pat și un scaun fără spătar, unde a fost ținut din septembrie într-o colonie penală de maximă securitate din orașul Omsk.

„Starea lui medicală se va deteriora, desigur, în situația actuală… Ei folosesc aceste celule de pedeapsă ca metodă de tortură”, a spus ea în timpul unei ceremonii în Camera Lorzilor din Marea Britanie, unde a primit un premiu pentru libertate în numele soțului său.

19:00Un grup civic ucrainean a declarat că a confirmat moartea a aproape 25.000 de soldați ucraineni de la invazia Rusiei din februarie 2022, folosind surse deschise, și estimează că bilanțul total este de peste 30.000, relatează Reuters.

UE vrea să interzică importul cu diamante rusești într-un nou pachet de sancțiuni

18:00Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante și gaz petrolier lichefiat din Rusia și, de asemenea, să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat miercuri diplomații UE, relatează Reuters.

17:27Rusia a declarat miercuri că aderarea Ucrainei la alianța militară NATO este inacceptabilă pentru Rusia, în orice formă, chiar și parțial, relatează Reuters.

„Fie că e parțial sau sub orice formă, aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia”, a declarat reporterilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

Asta după ce Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, a înaintat o propunere ca Ucraina să se alăture alianței militare fără teritoriile controlate de Rusia, a informat ziarul The Guardian.

16:54 Ungaria a cerut miercuri o revizuire a politicii Uniunii Europene faţă de Ucraina, nefiind de acord cu Germania, Lituania, Finlanda şi Irlanda, care susţin apropierea rapidă a Kievului de blocul comunitar şi acordarea mai multor ajutoare pe fondul invaziei ruseşti.

16:26Doi pompieri care interveneau pentru stingerea unui incendiu după un atac rusesc în regiunea Zaporojie au fost uciși după ce forțele rusești au atacat din nou zona.

„Regiunea Zaporojie. Rușii au atacat din nou infrastructura civilă. A izbucnit un incendiu. Lucrătorii Serviciului de Stat de Urgență au ajuns la fața locului în câteva minute. Apoi ocupanții au lovit din nou. Din păcate, doi lucrători ai Serviciului de Stat de Urgență au fost uciși în atacul inamicului. Eroii noștri neînarmați au acum pentru totdeauna 31 și 34 de ani…”, au spus Igor Klimenko, ministrul de Interne al Ucrainei, și Iurii Malașko, șeful Administrației militare a regiunii Zaporojie, pe Telegram, potrivit Ukrainska pravda.

15:58Prezent în emisiunea moderată de propagandistul Vladimir Soloviov la televiziunea de stat, politologul rus Dmitri Evstafiev a declarat că bazele militare din țara noastră ar trebuie să fie bombardate pentru că românii „au devenit aroganți”.

14:57NATO îşi va înlocui flota învechită de avioane de supraveghere AWACS, în funcţiune din anii 1980, din timpul Războiului Rece, cu o versiune militarizată a aeronavei comerciale Boeing 737, a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, într-o tranzacţie care ar putea costa miliarde de euro, relatează Reuters și Agerpres.

Un oficial rus confirmă că trupele ucrainene au traversat Niprul

14:10Trupele Kievului au reușit să stabilească poziții pe malul estic al Niprului, controlat de Rusia, în sudul țării, a recunoscut miercuri șeful autorităților de ocupație instalate de Moscova, insistând totodată că armata rusă îi face pe soldații ucraineni să treacă prin „iad”, transmite AFP.

13:53Rusia a tras trei rachete asupra regiunii Zaporojie, în sudul Ucrainei, miercuri dimineață, ucigând o persoană și rănind cel puțin alte șapte, a declarat guvernatorul, informează Reuters.

Case, mașini și anexe au fost avariate de suflul exploziei, într-un atac care a durat aproximativ o jumătate de oră și a lovit o instalație civilă, a declarat guvernatorul Iurii Malașko.

„Până în acest moment, știm de o persoană ucisă și șapte răniți, inclusiv femei”, a declarat el pe canalul său de Telegram.

13:20Trupele ucrainene deschid o nouă linie de atac spre Crimeea în timp ce forțele rusești au declanșat „focurile iadului” asupra lor

​Trupele ucrainene încearcă să respingă forțele rusești de-a lungul râului Nipru, în sudul regiunii Herson, a anunțat miercuri armata, făcând apel la „liniște” operațională de-a lungul liniei frontului, unde situația este „destul de fluidă”, informează Reuters.

11:46Căile ferate ucrainene de stat au anunțat miercuri că au restricționat livrările de cereale către Odesa, unul dintre porturile cheie ale țării de la Marea Neagră, din cauza unor reparații, informează Reuters.

„Ukrzaliznytsia a început să repare infrastructura feroviară din rețeaua sa, ceea ce îngreunează circulația trenurilor de marfă spre porturile din regiunea Odesa”, a declarat pe Valerii Tkachov, director adjunct al departamentului comercial al căilor ferate.

Compania nu a precizat când vor fi ridicate restricțiile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că exporturile țării prin intermediul unui coridor alternativ de transport maritim la Marea Neagră au ajuns la aproape patru milioane de tone de când ruta a început să funcționeze în august.

11:19Poliția anchetează drept act terorist explozia, urmată de un incendiu, care a avut loc săptămâna trecută la uzina de praf de pușcă Tambov din sud-estul Rusiei, la peste 700 de km de frontiera cu Ucraina, potrivit publicației rusești Kommersant, citată de Meduza.

Atac rusesc în Donbas

10:34Cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unui atac cu rachete rusești care a lovit în cursul nopții o clădire de apartamente din estul Ucrainei, au anunțat miercuri autoritățile, informează Reuters.

Alte cinci persoane, inclusiv un copil, au fost salvate, dar se crede că cel puțin o persoană este prinsă sub dărâmături, a declarat ministrul de interne Igor Klimenko.

Atacul din orașul Selîdove, situat la nord-vest de orașul Donețk, ocupat de Rusia, a avariat puternic o clădire cu patru etaje, a precizat Klimenko.

09:37Rusia a pierdut 314.290 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a declarat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Acest număr include 820 de soldați ruși eliminați doar în ultima zi.

Armata ucraineană a mai spus că Rusia a pierdut 5.377 de tancuri, 10.104 vehicule blindate de luptă, 10.020 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.647 de sisteme de artilerie, 884 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 582 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.675 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

07:46Forțele ucrainene și-au asigurat un cap de pod în partea regiunii Herson de pe malul stâng al Niprului, în sudul Ucrainei, a declarat marți, Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

07:27Televiziunea publică germană a anunțat marți seară că ia în considerare posibilitatea de a acționa în justiție un cunoscut jurnalist, care s-a dat drept expert în Rusia și care este suspectat că activitatea sa a fost finanțată de un oligarh apropiat de Vladimir Putin, potrivit AFP.

05:43O parte din produsele petroliere contractate de Departamentul american al Apărării prin intermediul unor furnizori din Grecia şi din Turcia ar putea fi de origine rusă, în ciuda sancţiunilor occidentale, relevă o investigaţie a cotidianului The Washington Post (WP), publicată marţi, scrie news.ro.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro