Sari direct la conținut

Rusia: Șase ani de închisoare pentru vandalizarea unor afișe cu „eroi” de război

HotNews.ro
Politie Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Politie Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Un tribunal rus a condamnat la șase ani de închisoare un bărbat acuzat că a vandalizat afișe cu soldați participanți la ofensiva Kremlinului împotriva Ucrainei, în plină campanie de reprimare a vocilor critice la adresa conflictului, potrivit AFP.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost găsit vinovat de „discreditare” a armatei, „vandalism” și „implicarea unui minor în comiterea unei infracțiuni”, a anunțat marți Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, bărbatul, însoțit de fiul său minor, a vandalizat „de mai multe ori” în 2022, în orașul Togliatti, la circa 1.000 km sud-est de Moscova, pancarte cu „militari care au dat dovadă de eroism în timpul operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Pe site-ul internet al ONG-ului Memorial, acuzatul este descris ca fiind Alexei Arbuzenko, născut la 25 noiembrie 1976, „profesor-psiholog, logoped, scriitor și muzician”.

De la începutul asaltului asupra Ucrainei, acest tip de afiș patriotic de mari dimensiuni, menit să mobilizeze populația, a apărut în numeroase orașe din țară.

Potrivit presei locale 63.ru, acuzatul a aruncat „pietre și bulgări de pământ” asupra mai multor afișe de pe marginea drumului din Togliatti.

Acest organ de presă a publicat imagini de pe camerele de supraveghere care arată doi indivizi care aleargă spre un panou publicitar, după care par să ridice pietre de pe jos și să le arunce în panou timp de câteva secunde, înainte de a fugi imediat din nou.

Sistemul judiciar pedepsește sever cetățenii care se opun, prin cuvinte sau fapte, asaltului asupra Ucrainei. Mii de ruși obișnuiți au fost amendați sau condamnați la pedepse lungi cu închisoarea începând cu februarie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro