Sari direct la conținut

Brexitul dur ridică încă o problemă: Marea Britanie nu are paleții potriviți pentru a putea exporta în UE

HotNews.ro
Paleti, Foto: Hotnews
Paleti, Foto: Hotnews

Guvernul britanic organizează marți o întâlnire de urgență cu liderii industriei, după ce a descoperit că țara nu are paleții potriviți pentru a putea continua să exporte mărfuri către Uniunea Europeană, în cazul unui Brexit dur. Dacă Marea Britanie pleacă, luna viitoare, fără ca o înțelegere să fie încheiată, acest lucru poate avea urmări grave, scrie businessinsider.com.

În conformitate cu normele stricte ale UE, paleții proveniți din state nemembre trebuie să fie tratați termic sau curățați pentru a preveni contaminarea și trebuie să aibă marcaje specifice pentru a confirma că respectă o serie de standarde.

În prezent, paleții folosiți de exportatorii britanici nu sunt în conformitate cu regulile pe care țările din afara UE sau „țările terțe” sunt obligate să le respecte. În schimb, statele membre ale UE respectă un set mult mai relaxat de reglementări.

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie nu va avea suficienți paleți aprobați de UE pentru a putea exporta pe continent, în cazul în care țara va părăsi blocul comunitar fară un acord de retragere luna viitoare.

Astfel, companiile britanice vor concura pentru un număr mic de paleți care respectă regulile UE și vor fi forțate să aștepte paleți noi, iar acest lucru ar putea dura săptămâni.

Industriile afectate au spus că au fost deranjate de faptul că miniștrilor le-a trebuit atât de mult timp pentru a realiza că există această problemă, având în vedere că subiectul este foarte important pentru comerțul transfrontalier.

Un reprezentant al unei industrii afectate a declarat pentru Business Insider: ” Scopul tranziției a fost acela că ne va oferi cei doi ani de care aveam nevoie pentru a ne pregăti. Acum încercăm să ne pregătim în câteva săptămâni, ce fel de nebun ar face asta?”

Guvernul britanic nu a răspuns solicitării BI pentru comentarii.

Secretarul din umbră al DEFRA, Sue Hayman, a declarat: „Nivelul de incompetență și lipsa de planificare anticipată demonstrată de guvern a creat riscuri și incertitudini pentru unele dintre cele mai mari sectoare ale industriei manufacturiere din Marea Britanie, inclusiv industria alimentară, a băuturilor și a produselor chimice”.

Firme de top din industria alimentară și a băuturilor din Regatul Unit au au avertizat că ar putea renunța la producția din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro