Sari direct la conținut

Cum ne însănătoșim agricultura și mâncarea, cu metodele bio ale bunicilor și tehnologia modernă a nepoților

​​Panorama.ro
Agricultura regenerativă presupune o abordare holistică, ținând cont nu doar de culturi, ci și de pășunatul animalelor, Foto: Shutterstock
Agricultura regenerativă presupune o abordare holistică, ținând cont nu doar de culturi, ci și de pășunatul animalelor, Foto: Shutterstock

În vara lui 2022, români din toate colțurile țării s-au trezit în fața unui fapt dureros: acela de a primi apă cu porția. Între timp, fermierii români erau pur și simplu disperați, căci 80% dintre culturi erau compromise definitiv, din cauza secetei pedologice, care cuprinsese întreaga țară. Chiar au cerut ministrului Agriculturii să declare stare de calamitate.

Din păcate, la orizont se mai întrevăd astfel de perioade. România este vulnerabilă la o gamă largă de dezastre naturale, provocate de schimbările climatice, cu precădere la inundații și secetă, conform raportului de țară privind clima și dezvoltarea, realizat de Banca Mondială.

Seceta din 2022 a fost doar deschiderea unui amplu eveniment de veștejire a pământurilor și a unor provocări aferente. Dincolo de secetă, peste 660.000 de români sunt expuși, de pildă, la riscul de furtuni și 150.000 la riscul de inundații, arată același raport.

Pentru a îmblânzi criza produsă de schimbările climatice, s-au căutat soluții pe diverse paliere, inclusiv în agricultură și în felul în care o practicăm.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro