O companie a redus săptămâna de muncă la patru zile / Rezultatele: nivel mai mic de stres, productivitatea nu a fost afectată
Analiza unui experiment derulat în Noua Zeelandă, în cadrul căruia săptămâna de lucru a fost redusă la patru zile, a arătat că productivitatea nu a fost afectată, nivelul stresului angajaților a scăzut, crescând în schimb implicarea acestora, scrie The Guardian, care notează că testul alimentează speranța unui echilibru între viața profesională și cea personală.
Perpetual Guardian, o companie de servicii financiare din Noua Zeelandă, a redus săptămâna de lucru a celor 240 de angajați de la cinci la patru zile.
Experimentul a început în noiembrie anul trecut, a durat opt săptămâni și nu a implicat reduceri salariale. Procesul a fost monitorizat de profesori de la Universitatea din Auckland și de la Universitatea de Tehnologie din Auckland.
La final, s-a constatat că nivelul de stres al angajaților a scăzut de la 45% la 38%.
În urma succesului repurtat, Perpetual Guardian a fost inundat cu peste 350 de cereri de informații, din 28 de țări, în legătură cu experimentul. Majoritatea au provenit de la organizații din Marea Britanie, urmată de Australia, SUA și Germania.
În Marea Britanie, după criza financiară, numărul mediu de ore de lucru a crescut. Dar companiile mici care au experimentat săptămâna de patru zile au ajuns la concluzia că performanța a fost mai bună.
Însă acest lucru ridică întrebări cu privire la modul în care oamenii care lucrează în meseriile din prima linie, precum asistența medicală sau poliția, își pot reduce orele de lucru fără a afecta serviciile publice pe care aceștia le oferă.