Sari direct la conținut

Israelul nu vede „nicio criză umanitară” în Fâșia Gaza

HotNews.ro
Palestinieni printre ruinele unei clădiri din tabăra Al-Maghazi din Fâșia Gaza, Foto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images
Palestinieni printre ruinele unei clădiri din tabăra Al-Maghazi din Fâșia Gaza, Foto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images

„Nu există nicio criză umanitară în Fâșia Gaza”, a declarat joi un oficial militar israelian, în timp ce la Paris se desfășura o „conferință umanitară” pentru a încerca să deblocheze ajutorul internațional către teritoriul palestinian asediat și bombardat de Israel, potrivit AFP.

„Știm că situația nu este ușoară pentru civilii din Fâșia Gaza, știm că există multe provocări (…) multe dificultăți, dar pot spune că nu există o criză umanitară în Fâșia Gaza”, a declarat presei colonelul Moshe Tetro, șeful pentru Gaza al organismului Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activitățile civile în teritoriile palestiniene (Cogat).

„Suntem în război, un război pe care nu l-am ales noi. Hamas (mișcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Gaza din 2007) a decis să înceapă acest război”, a adăugat ofițerul în cadrul unui briefing de presă la punctul de trecere a frontierei Nitzana, între Israel și Egipt.

„O catastrofă umanitară se desfășoară sub ochii noștri” în Gaza, a declarat la sfârșitul lunii octombrie secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut în repetate rânduri o „încetare imediată a focului umanitar”.

Israelul și Hamas sunt în război de când mișcarea islamistă palestiniană a lansat un atac de o violență fără precedent asupra Israelului din Gaza, la 7 octombrie.

De partea israeliană, peste 1.400 de persoane, majoritatea civili masacrați de comandourile Hamas în prima zi a ostilităților, au fost ucise în acest conflict, potrivit autorităților israeliene.

Bombardamentele masive și intense ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 10.800 de persoane, în marea lor majoritate civili, din care peste 4.000 ar fi copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza al Hamas.

„Pauză umanitară”

Israelul va începe să pună în aplicare „pauze umanitare” de patru ore pe zi în nordul Fâșiei Gaza pentru a permite oamenilor să fugă, a declarat Casa Albă, potrivit Sky News și Reuters.

Camioane cu ajutoare pentru Gaza la granița Rafah cu EgiptulFoto: Mohammed Assad / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt John Kirby a calificat mișcarea drept un pas în direcția corectă și a declarat că SUA dorește ca aceste pauze să continue atât timp cât sunt necesare.

Prima pauză umanitară va fi anunțată astăzi, iar Israelul s-a angajat să anunțe fiecare fereastră cu cel puțin trei ore înainte, a spus el.

America încă nu susține o încetare a focului în Gaza în acest moment, a declarat Kirby.

Administrația Biden a asigurat o a doua cale pentru ca civilii să fugă din calea luptelor, a spus el.

El a adăugat că SUA urmărește ca cel puțin 150 de camioane umanitare să intre în Gaza în fiecare zi.

Biden face presiuni pentru mai multe pauze în lupte

În timp ce Casa Albă anunță că Israelul a fost de acord cu pauze de patru ore în fiecare zi, Joe Biden a declarat că face presiuni pentru mai mult.

El a spus că a cerut o pauză umanitară „chiar mai lungă” de trei zile.

Acest lucru vine după ce președintele a confirmat la începutul acestei săptămâni că a vorbit cu Benjamin Netanyahu despre o pauză de trei zile pentru eliberarea ostaticilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro