Sari direct la conținut

Soacra și socrul primarului Cătălin Cherecheş, arestați preventiv. Femeia, prinsă când dădea mită mamei unei judecătoare pentru o soluție blândă pentru edilul condamnat în primă instanță / Acuzațiile DNA

HotNews.ro
Cătălin Cherecheș, Foto: Agerpres
Cătălin Cherecheș, Foto: Agerpres

Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost arestați preventiv, după ce Tribunalul Mureş a admis cererea acest sens a procurorilor.

Claudia Gliga fusese reținută de procurorii DNA, după ce a fost prinsă în flagrant când îi dădea 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, pentru o sentinţă mai blândă în procesul de corupție al edilului, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Procurorii l-au reținut și pe socrul edilului, acuzat că a fost complice.

Claudia Gliga, soacra primarului Cherecheș, a fost reținută pentru 24 de ore, pentru dare de mită, iar joi a fost dusă la Tribunalul Mureș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, a fosst reținut și socrul primarului, pentru complicitate la dare de mită.

Acuzațiile oficiale aduse de DNA socrilor primarului Cătălin Cherecheș

DNA a anunțat oficial, joi, reținerea socrilor primarului din Baia Mare:

  • „În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.
  • Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
  • Ulterior, la data de 6 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
  • În contextul menționat mai sus, în data de 8 noiembrie 2023, într-un restaurant din Cluj Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
  • În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”.

Amintim că soacra lui Cherecheș a fost prinsă în flagrant, miercuri, în timp ce îi dădea mită 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj care ar urma să pronunțe decizia definitivă în dosarul de corupție în care în prima instanță Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că flagrantul a fost organizat într-un restaurant din Iulius Mall din Cluj-Napoca, soacra primarului fiind ridicată de procurori pentru a fi dusă la audieri la DNA.

În 19 octombrie, Curtea de Apel Cluj a amânat pentru 24 noiembrie pronunţarea în dosarul lui Cherecheş.

Claudia Gliga, în vârstă de 54 de ani, este unic acționar și administrator la Elenstab Brod SRL, din județul Mureș, scrie Libertatea.

Firma, care are obiect de activitate fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 452.000 de lei și un profit de aproape 200.000 de lei. Pe numele companiei există o cofetărie în Piața Victoriei din Târgu Mureș, conform Libertatea.

Cătălin Cherecheș: „Mi se pare o chestie pe care un om normal nu are cum să o facă, trebuie să fii tâmpit”

Într-o primă reacție la Antena 3, Cătălin Cherecheș a susținut că nu știe despre ce este vorba, că dacă soacra sa a făcut ceva nu a făcut-o în numele lui și că nu exclude „o manevră”:

  • „Habar nu am despre ce e vorba, mi se pare o prostie. Dacă a făcut așa ceva…oricum nu a făcut-o în numele meu…să i se aplice prevederile legale cât de drastice (…)
  • Mi se pare o chestie pe care un om normal nu are cum să o facă, trebuie să fii tâmpit, dar nu știu despre ce este vorba, lăsați-mă să mă documentez. Cu soacra nu am vorbit de când m-am însurat, este în alt oraș…
  • Dar de unde să știu eu că o cunoaște pe mama judecătoarei?
  • Dar nu exclud și să fie o manevră intenționată, chiar și de către soacră. Eu nu am încredere decât în mama și în Dumnezeu”.

În februarie 2022, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită de către Tribunalul Cluj, decizia nefiind definitivă.

De asemenea, a primit interdicția de a ocupa funcția de primar. Astfel, instanța a dispus, pentru o perioadă de patru ani, interzicerea mai multor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar.

Potrivit deciziei instanței, din durata pedepsei de 5 ani lui Cherecheș ar urma să îi fie scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în 2016.

De asemenea, instanța a dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA asupra mai multor bunuri ale primarului, între care un autoturism Porsche Cayenne și mai multe terenuri. Instanţa a mai decis confiscarea sumei totale de la 65.000 lei şi 5.000 de euro, urmând ca în cazul în care nu se găsesc sumele menţionate, confiscarea să se realizeze prin echivalent. În acest dosar, DNA l-a trimis în judecată pe Cherecheș în septembrie 2018.

În 29 iunie 2023, Cătălin Cherecheș a anunțat că a revenit în PSD, „întorcându-se acasă”. Cherecheș a trecut și prin PNȚCD, UNPR și PNL.

Cătălin Cherecheș este primar la Baia Mare din 2011.

Cătălin Cherecheș s-a căsătorit în 9 august cu creatoarea de modă Tabita Gliga. Ceremonia a fost organizată pe Câmpia Tineretului, un loc emblematic pentru oraș, fiind transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei Baia Mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro