Sari direct la conținut

Război în Israel: Armata israeliană lansează „lovituri semnificative” în Gaza, care „vor continua și în zilele următoare” / Abbas îi cere lui Blinken încetarea focului, Netanyahu nu vrea să audă / Ayatollahul Khamenei s-a întâlnit cu liderul Hamas / Ciprul propune stabilirea un coridor de ajutor maritim către Gaza

HotNews.ro
Fotografie făcută la Sderot, de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza- 5 noiembrie 2023, Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia
Fotografie făcută la Sderot, de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza- 5 noiembrie 2023, Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Palestinienii din Gaza au afirmat duminică dimineață că armata israeliană a lovit sâmbătă seara o tabără de refugiați, omorând cel puțin 51 de persoane, în timp ce apelurile lumii arabe la încetarea focului au fost respinse de atât de Statele Unite, cât și Israel, care continua să lovească enclava din aer, de pe mare și de la sol. Manifestanți pro-palestinieni au organizat proteste în orașe din întreaga lume, cerând încetarea războiului, în condițiile în care oficiali din enclava condusă de Hamas au spus că peste 9.488 de palestinieni au fost uciși în acest război.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 30-a sunt LIVE pe HotNews.ro

22:50Fâşia Gaza a fost „complet împărţită în două” de trupele israeliene, a declarat duminică seară purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

Acum există „o Gaza de nord şi una de sud”, a spus el. Unităţile armatei israeliene au ajuns pe coasta din partea de sud a oraşului Gaza şi „deţin” zona, a precizat Hagari.

Oraşul Gaza este acum complet înconjurat, a adăugat el, apreciind că acesta este un pas decisiv.

22:00 Armata israeliană anunță „lovituri semnificative” în această seară în Fâşia Gaza, care „vor continua și în zilele următoare”.

„Lovituri semnificative sunt în curs (…) şi vor continua în această noapte şi în zilele care urmează”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

El a mai spus că forţele israeliene care operează în acest teritoriu l-au „tăiat” în două: „Gaza sud şi Gaza nord”.

21:44Antony Blinken, în vizită surpriză în Irak: „O pauză umanitară ar fi binevenită pentru toţi”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns duminică într-o vizită surpriză în Irak, după ce anterior a fost în Cisiordania şi a făcut o scurtă oprire în Cipru.

În Irak, vorbind despre eforturile sale în curs pentru a obţine o pauză umanitară care să permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza şi plecarea mai multor civili, Blinken a afirmat că liderii din Orientul Mijlociu cu care a vorbit în timpul turneului său au salutat această idee. „Cred că toată lumea ar aprecia pauzele umanitare, nu există nicio îndoială în această privinţă”, a spus el.

20:59VIDEO Poliţia turcă dispersează o manifestaţie pro-palestiniană în apropierea bazei militare de la Incirlik, unde se află trupe şi arme americane.

20:17 Reuters a transmis un videoclip cu fotoreporterul agenției Anadolu Mohammad Al-Aloul, care și-a pierdut copiii și patru dintre frații săi într-o lovitură israeliană asupra taberei de refugiați Maghazi din Gaza:

„Am aflat că cei patru copii ai mei au fost martirizați. Singura mea fiică a fost martirizată. Fiul meu Ahmed, cel bun, Dumnezeu să aibă milă de el. Kenan, Dumnezeu să aibă milă de el. Qais, Dumnezeu să aibă milă de el. Ce pot să vă spun?

Nepoții mei au fost martirizați, Dumnezeu să aibă milă de ei. Fratele meu a fost martirizat împreună cu copiii săi Aboud, Abdelrahim și Layan. Toți frații mei au fost martirizați, cu excepția unuia, Mahmoud, care a fost rănit când zidurile i-au căzut pe spate. Soția mea este într-o stare critică”, a spus Al-Aloul în lacrimi.

19:57IDF estimează că armata va înconjura complet orașul Gaza în 48 de ore și vor începe lupta în interiorul orașului. Scopul operațiunii va fi de a ajunge la agenții Hamas și de a distruge tunelurile și infrastructura militară și civilă ale Hamas.

IDF consideră că este posibil să distrugă Hamas, dar că va necesita o perioadă lungă de timp: poate chiar peste un an. IDF spune că este necesar să se acționeze temeinic și încet. În această etapă, forțele armate se vor abține de la a intra în tuneluri, acestea urmând să fie lovite aerian

19:45Israelul spune că un civil a fost ucis de o racheta antitanc a Hezbollah trasă din Liban.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene spune că Hezbollah atacă „posturile militare israeliene și orașele din Nord”.

Serviciile de telefonie şi internet, din nou nefuncţionale în Fâşia Gaza

19:24 Liniile telefonice şi conexiunea de internet în Fâşia Gaza au fost tăiate duminică seara de către Israel, pentru a treia oară de la începutul războiului pe 7 octombrie, a anunţat operatorul palestinian PalTel, citat de AFP şi Reuters.

19:20Sirenele care avertizează de venirea unor rachete au fost declanșate în Kiryat Shmona și zonele învecinate din nordul Israelului.

19:06Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat împotriva dezinformarii în creștere care se răspândește la nivel global pe fondul războiului în curs dintre Israel și Hamas. Într-un tweet de duminică, secretarul general a scris: „Polarizarea și dezumanizarea sunt alimentate de un tsunami de dezinformare. Trebuie să facem față forțelor antisemitismului și tuturor formelor de ură.”

18:42 Premierul Benjamin Netanyahu: „Liderului Hamas Yahya Sinwar nu-i pasă de oamenii lui. Se comportă ca un mic Hitler într-un buncăr. Oamenii lui sunt la fel de interesanți pentru el ca o bucată de usturoi”.

18:27Presa libaneză susține că israelianii au tras o rachetă într-o mașină civilă, ucigând trei copii. Lovitura cu drone ar fi avut loc în zona Bint Jbeil, în sudul Libanului.

18:05Comisia Europeană a condamnat duminică „resurgenţa” actelor antisemite de la declanşarea conflictului între mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Israel, apreciind că „evreii din Europa trăiesc astăzi din nou în teamă”, transmite AFP.

„Recrudescenţa incidentelor antisemite în Europa în ultimele zile atinge niveluri excepţional de ridicate, amintind de unele din cele mai întunecate perioade ale istoriei”, a indicat executivul UE într-un comunicat.

17:56IDF a anunțat că un număr mare de arme și materiale informative au fost găsite într-o casă din zona Beit Hanoun din Fâșia Gaza în timpul operațiunilor armatei. Au fost găsite arme de tip Kalașnikov, pistoale-mitralieră, cartușe, grenade, încărcături, echipamente de protecție, drone și rachete RPG. Unele arme au fost distruse, iar altele au fost confiscate. IDF a distrus și un laborator pentru producția de explozibili.

17:28Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, potrivit presei de stat iraniene.

Reuters relatează: Presa de stat iraniană a declarat că Haniyeh, care locuiește între Qatar și Turcia din 2019, „l-a informat pe Khamenei despre cele mai recente evoluții din Fâșia Gaza și crimele regimului sionist din Gaza, precum și despre evoluțiile din Cisiordania”. Republica Islamică spune că sprijină Hamas, dar nu a jucat niciun rol în atacul surpriză al militanților asupra Israelului luna trecută. „Ayatollahul Khamenei a lăudat statornicia și rezistența poporului din Gaza și și-a exprimat un puternic regret față de crimele Israelului, susținut direct de Washington și unele țări occidentale”, a spus televiziunea de stat din Iran.

17:09Ce știm duminică până la această oră despre evoluția războiului – sinteză

  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins din nou cererile de încetare a focului în Gaza până când toți cei peste 240 de ostatici capturați de Hamas în timpul atacului său din 7 octombrie vor fi returnați. „Nu va exista încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor noștri, spunem asta atât inamicilor, cât și prietenilor noștri”, a declarat Netanyahu
  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut o vizită neanunțată la Ramallah pentru a se întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas. Un purtător de cuvânt al lui Abbas a declarat după întâlnire că președintele palestinian a cerut o încetare imediată a focului și livrarea de ajutor umanitar în Gaza.
  • SUA a spus că Blinken a reafirmat angajamentul SUA de a furniza asistență umanitară și de a relua serviciile esențiale în Gaza și a precizat că palestinienii nu trebuie să fie strămutați forțat. A refuzat să susțină cererile de încetare a focului, argumentând că ar permite Hamas să se regrupeze.
  • Blinken a vizitat, de asemenea, Cipru , unde a vorbit cu președintele Nikos Christodoulides despre propunerile ciprioților pentru formarea unui coridor maritim umanitar pentru a livra ajutor Gaza.
  • Cel puțin 9.770 de palestinieni, inclusiv 4.008 copii, au fost uciși în atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie.
  • Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a cerut Hamas să nu mai folosească unitățile spitalicești din Gaza, spunând că „nu vom accepta utilizarea cinică de către Hamas a spitalelor pentru a-și ascunde infrastructurile teroriste”.
  • Evacuările civililor și palestinienilor grav răniți din Gaza au fost suspendate de sâmbătă, potrivit unor surse medicale și de securitate egiptene
  • Șefa Programului Alimentar Mondial (WFP), Cindy McCain, a declarat duminică că ajutorul care intră în Gaza nu este „nici pe departe ” suficient pentru a satisface nevoile oamenilor de acolo

16:54Aflat în vizită la o bază a forțelor aeriene israeliene, prim-ministrul Benjamin Netanyahu reiterează că Israelul nu va fi de acord cu încetarea focului în Gaza decât dacă gruparea teroristă Hamas eliberează ostaticii. „Scoateți acest [cuvântul „încetare a focului”] din vocabular. Le spunem asta atât dușmanilor, cât și prietenilor noștri. Vom continua până îi vom învinge; nu avem o alternativă”, a spus Netanyahu, citat într-o declarație din biroul său.

16:40Președintele Isaac Herzog a acceptat duminică prerogativele ambasadorului american Jack Lew, a cărui confirmare ca nou trimis american la Ierusalim a fost accelerată din cauza războiului în curs dintre Israel și Hamas.

„O criză este întotdeauna când ți se amintește cine sunteți prietenii. Acest lucru este valabil pentru oameni și pentru țări. Vorbesc în numele tuturor israelienilor când spun că niciodată prietenia americană nu a fost mai evidentă sau mai apreciată decât este astăzi”, i-a spus Herzog lui Lew în timpul unei ceremonii la Reședința Președintelui.

„Suntem recunoscători pentru tot ceea ce Statele Unite ale Americii au făcut pentru noi și fac chiar acum. Nu vom uita niciodată”, adaugă Herzog.

Oficialii ciprioți i-au propus lui Antony Blinken stabilirea un coridor de ajutor maritim către Gaza

16:31Oficialii ciprioți au propus, în timpul scurtei escale a lui Antony Blinken la Larnaca, stabilirea un coridor de ajutor maritim către Gaza .

Secretarul de stat american s-a întâlnit cu președintele cipriot Nikos Christodoulides în timpul călătoriei neanunțate.

16:26 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a cerut Hamas să nu se mai folosească spitalele din Gaza, spunând:

„Nu vom accepta utilizarea cinică a spitalului de către Hamas pentru a-și ascunde infrastructura teroristă. Vreau să repet – nu vom accepta folosirea cinică de către Hamas a spitalelor pentru a-și ascunde infrastructurile teroriste. Exploatarea spitalului de către Hamas trebuie să se încheie”.

Mai devreme, el susținuse că Hamas lansează rachete de la 75 de metri de spital, știind că, dacă Israelul îl lovește, acesta ar provoca daune spitalului.

„Cred că este important ca lumea să înțeleagă că nu noi am început acest război. Pe 7 octombrie, am dormit în paturile noastre. În case liniștite. Bebeluși, femei, copii” Și ne-am trezit cu un masacru. Mii de terorişti intră în Israel, ucigând copii, ard familii, ard tineri. Acesta este un război pe care nu l-am început și nu l-am căutat. Dar acum suntem în război.

Vom învinge Hamas. Ne vom elibera ostaticii. Și vom elibera Gaza de Hamas.

Ne concentrăm pe nord în acest moment, dar îi vom lovi pe liderii Hamas oriunde s-ar afla. Ne va lua mult timp.

Suntem o țară care respectă dreptul internațional [dar] avem de-a face cu o organizație criminală care a făcut un masacru. Nu vom uita masacrul. Sper că lumea nu va uita masacrul din 7 octombrie”.

16:16Mahmoud Abbas a legat duminică o revenire a Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza după războiul actual dintre Israel şi Hamas, evocată de Washington, de o „reglementare politică” care să înglobeze şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate, transmite AFP.

„Fâşia Gaza este parte integrantă a statului Palestina, noi ne vom prelua toate responsabilităţile în cadrul unei soluţii politice globale pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza”, a afirmat Abbas.

16:06 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat duminică că armata a distribuit 1,5 milioane de fluturași, a făcut 20.000 de apeluri telefonice și a trimis 6 milioane de mesaje înregistrate civililor din nordul Gazei, îndemnându-i să evacueze în sud, arătând dovezi ale fiecăruia. Hagari a redat o înregistrare a unui rezident din Gaza care a spus că a fost trimis înapoi în nord, „știți cine ne-a trimis înapoi”, spune rezidentul.

16:05 Al Jazeera relatează că în ultima oră a avut loc un atac aerian asupra taberei de refugiați Bureij din Gaza, care a „distrus mai multe locuințe și a ucis un număr mare de oameni”.

16:00 Protestatarii s-au adunat duminică după amiază în fața unei baze militare americane din Turcia pentru a demonstra sprijinul pentru Gaza. Ei au fost dispersați de poliție

15:43 Iranul a anunţat duminică arestarea a trei iranieni suspectaţi că lucrau pentru serviciul secret israelian Mossad, operaţiunea Teheranului fiind desfăşurată în comun cu talibanii în zona de frontieră cu Afganistanul.

15:34 Israelul spune că este deschis la posibilitatea unei așa-numite pauze umanitare, dar că aceasta trebuie să includă „ progrese în ceea ce privește problema ostaticilor”.

Mark Regev, consilier principal al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că orice acord privind o pauză a luptelor „trebuie să includă eliberarea ostaticilor, din punctul nostru de vedere „.

Regev a fost, de asemenea, întrebat despre afirmația Hamas potrivit căreia 60 de ostatici au fost uciși de loviturile israeliene în Gaza.

„Nu pot confirma acest lucru… cred că face parte din propaganda psihologică a Hamas. Ei vor să nu-i mai lovim, așa că ne spun că ne ucidem propriul popor. Asta vor să ne facă să credem… este evident că nu este adevărat”, a spus Regev.

15:22 Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a discutat duminică, în cadrul unor convorbiri telefonice separate cu omologii săi egiptean și iordanian, despre situația din Gaza și despre necesitatea unei încetări urgente a focului în această zonă, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Turcia, care și-a intensificat puternic criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a acutizat, susține o soluție cu două state. De asemenea, Turcia găzduiește membri ai grupării Hamas, pe care, spre deosebire de SUA, UE și unele state din Golf, nu o consideră o organizație teroristă.

Papa Francisc: „Pentru numele lui Dumnezeu, vă rog să încetați”

15:04Ministerul de Externe din Qatar a transmis că, fără o „perioadă de acalmie” în Gaza, mediatorii săi nu vor putea asigura eliberarea ostaticilor deținuți acolo.

„Orice eliberare a ostaticilor trebuie să fie legată de o perioadă de calm care să permită ca eliberarea ostaticilor să funcționeze, ceea ce nu am mai văzut de ceva vreme”, a declarat Majed Al Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

14:49Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, i-a spus duminică liderului palestinian Mahmoud Abbas că Autoritatea Palestiniană ar trebui să joace un rol central în ceea ce va urma în Fâșia Gaza, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Oficialul de rang înalt al Departamentului de Stat a adăugat: „(Viitorul) Gaza nu a fost în centrul discuției (dintre cei doi), dar Autoritatea Palestiniană părea dispusă să joace un rol.” version)

14:17 Papa Francisc, apel pentru oprirea războiului Israel – Hamas:„Pentru numele lui Dumnezeu, vă rog să încetați”

Numărul morților în Gaza se apropie de 10.000, potrivit autorităților Hamas

14:06 Cel puțin 9.770 de palestinieni, dintre care 4.800 de copii, au fost uciși în loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat duminică Ashraf Al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, controlată de Hamas. (Reuters)

13:47 Iranul a spus că SUA vor fi „lovite puternic” dacă Washingtonul nu va sprijini o încetare a focului în Gaza , relatează Reuters citându-l pe ministrul apărării.

„Sfatul nostru pentru americani este să oprească imediat războiul din Gaza și să pună în aplicare o încetare a focului, altfel vor fi loviți puternic”, a spus Mohammad-Reza Ashtiani. Iranul a declarat anterior că el consideră că SUA sunt „implicate militar” în conflict.

13:35 Reuters relatează că Antony Blinken și Mahmoud Abbas s-au întâlnit timp de o oră, iar la final nu a avut loc nicio conferință de presă comună.

Ce s-a întâmplat azi în războiul Israel – Hamas (rezumat)

13:20Ce știm până acum în cea de-a 30-a zi de conflict :

  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut o vizită neanunțată la Ramallah pentru a se întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, după o întâlnire cu miniștrii arabi de externe în Iordania. Un purtător de cuvânt al lui Abbas a declarat după întâlnire că președintele palestinian a cerut o încetare imediată a focului și livrarea de ajutor umanitar în Gaza. Al Jazeera scrie că au avut loc mici proteste împotriva vizitei.
  • SUA a spus că Blinken a refuzat să susțină cererile de încetare a focului, argumentând că ar permite Hamas să se regrupeze.
  • Avioanele israeliene au lovit o tabără de refugiați din Fâșia Gaza, ucigând cel puțin 38 de persoane și rănind alte zeci, au declarat oficiali ai Ministerului Sănătății din Gaza controlat de Hamas.
  • Israelul spune că „au fost lovite peste 2.500 de ținte teroriste” de la începutul războiului. Ministerul Sănătății condus de Hamas din Fâșia Gaza estimează că numărul victimelor palestiniene este de 9.488, o mare parte dintre acestea fiind femei și copii.
  • Premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat duminică că au existat scurgeri de informații din negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni deținuți în Gaza. Ministerul de Externe al Qatar a spus că eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni ținuți în Gaza necesită o „perioadă de calm”, iar scurgerile sunt „dăunătoare” și îngreunează mediatorii să-și facă treaba.
  • Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat duminică la Doha că prea mulți civili au murit în atacurile israeliene asupra Gaza. Colonna a adăugat că o conferință umanitară internațională va fi găzduită de Franța pe 9 noiembrie
  • O dronă israeliană a tras pe lângă două ambulanțe care ridicau victimele loviturilor de peste noapte în sudul Libanului , rănind patru paramedici

Zelenski și-a amânat vizita în Israel

13:03Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Ramallah că e nevoie de o „încetare imediată a focului” și să fie permisă intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza , a declarat purtătorul de cuvânt Nabil Abu Rudeineh.

SUA refuză argumentând că așa ceva ar permite Hamasului timp să se regrupeze.

12:42 Zelenski urma să meargă în Israel săptămâna viitoare, dar vizita a fost amânată după ce informația a apărut în presa israeliană, a spus un diplomat ucrainean pentru The Times of Israel.

Sursa publicației a afirmat că Zelenski dorea ca vizita să devină publică doar după ce punea piciorul pe teritoriul Israelian și că președintele ucrainean este foarte dezamăgit de situație.

12:40 Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat duminică la Doha că prea mulți civili au murit în atacurile israeliene asupra Gaza.

Colonna a declarat în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, că școlile, spitalele, lucrătorii umanitari și jurnaliştii trebuie protejate, relatează Reuters.

Colonna a adăugat că o conferință internațională umanitară, care va fi găzduită de Franța pe 9 noiembrie, va acoperi respectarea dreptului internațional, nevoile de bază precum sănătatea, apa, energia și hrana și va solicita acțiuni concrete pentru a ajuta civilii din Gaza .

12:38 Sute de mii de oameni s-au adunat în orașe din întreaga lume pentru a lua parte la protestele de solidaritate pro-Palestina, în timp ce războiul dintre Hamas și Israel a trecut în cea de-a 30-a zi. Demonstranți au fost văzuți de la Santiago la Berlin, cerând încetarea focului și ridicarea asediului Israelului asupra Gazei.

Războiul cu Hamas ar putea costa Israelul 51 miliarde de dolari

11:55Războiul Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza ar putea costa 200 de miliarde de şekeli (51 miliarde de dolari), a estimat duminică publicaţia financiară Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanţe, relatează Reuters.

Ziarul menţionează că această estimare, echivalentul a 10% din produsul intern brut, porneşte de la premisa că războiul va dura între opt şi 12 luni, se va limita la Fâşia Gaza, fără implicarea completă a Hezbollahului libanez, Iranului sau Yemenului şi va cere activarea a 350.000 de israelieni din forţele de rezervă.

11:36Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește la această oră cu președintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah. Întâlnirea are loc după ce Blinken a discutat sâmbătă cu reprezentanții țărilor arabe din Iordania.

11:11Duminică dimineața, soldații israelieni au împușcat un tânăr palestinian și au răpit cel puțin alți zece, inclusiv un tată și doi dintre fiii săi, după ce mai multe vehicule militare israeliene au intrat în Jenin în partea de nord a Cisiordaniei ocupate, scrie Centrul Media din Orientul Mijlociu

Ministrul Eliyahu a fost suspendat din funcție

10:57 Prim-ministrul Benjamin Netanyahu îl suspendă pe ministrul Patrimoniului Amihai Eliyahu de la ședințele guvernamentale pe termen nelimitat, anunță biroul premierului.

Azi mai devreme, Eliyahu a adus în discuție ideea de a arunca bomba nucleară în Gaza, revenind apoi și spunând ca a vorbit „metaforic”.

Restul membrilor cabinetului nu sunt de acord cu suspendarea , despre care spun că e lipsită de sens. „Aceasta este o glumă, oricum abia dacă există ședințe de cabinet și cea mai mare parte a muncii se desfășoară în runde de voturi prin telefon”, a declarat un ministru nenumit, citat de site-ul de știri Ynet. O ședință de cabinet programată pentru astăzi a fost anulată

10:26 Benjamin Netanyahu se distanțează de comentariile unui ministru de-al său care sugera aruncarea unei bombe nucleare asupra Gaza.

Pe rețelele de socializare, premierul israelian a spus: „Declarațiile ministrului Amihai Eliyahu nu se bazează pe realitate. Israelul și IDF operează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internațional pentru a evita rănirea nevinovaților. Vom continua să facem asta până la victoria noastră”.

10:00 Israelul vrea să difuzeze filmările masacrelor comise de Hamas pe 7 octombrie în parlamentele din întreaga lume, la solicitareea ministrului de externe Eli Cohen.

Legislativele din SUA, Germania, Marea Britanie și Japonia au văzut deja videoclipurile, care au fost proiectate inițial jurnaliștilor din Israel și mai târziu Knesset.

Ministru israelian: Bomba nucleară, o opțiune pentru Gaza

09:40Un ministru din partidul extremist Otzma Yehudit spune că una dintre opțiunile Israelului în războiul din Gaza este să arunce o bombă nucleară pe Fâșie.

Întrebat într-un interviu acordat Radio Kol Berama dacă ar trebui aruncată o bombă atomică în enclavă, ministrul Patrimoniului Amichai Eliyahu spune că „aceasta este una dintre posibilități”.

Eliyahu, din partidul de extremă dreaptă a lui Itamar Ben Gvir, nu face parte din cabinetul de securitate care este implicat în luarea deciziilor în timpul războiului și nici nu deține control asupra cabinetului de război care conduce războiul împotriva grupării teroriste Hamas

09:10 Generalul David Petraeus se afla în biroul său din Manhattan vineri, urmărind cele mai recente evoluții din conflictul Israel-Hamas. Lui Petraeus, considerat cel mai mare comandant militar american al secolului XXI, i-a fost greu să înțeleagă amploarea gafei militare care a făcut ca Israelul să fie surprins de atacul Hamas din 7 octombrie.

El și-a exprimat dezamăgirea că liderii Israelului nu au întocmit un plan clar pentru dimineața de după declanșarea războiului împotriva organizației teroriste

„Pentru a obține victoria în război, liderii civili și militari de top trebuie să îndeplinească corect patru sarcini”, spune el cotidianului Haaretz într-un interviu telefonic. Prima sarcină este „să faci corect strategia”; în al doilea rând, „să o comunici militarilor și tuturor celor care au o miză în rezultatul conflictului”; în al treilea rând, să „supraveghezi aplicarea ei și, în cele din urmă, a patra sarcină este de a „determina modul în care strategia poate fi rafinată pentru a îndeplini cât mai bine cele patru sarcini”.

08:44Armata israeliană a declarat că a lovit peste 2.500 de ținte în Gaza de la începutul operațiunii la sol. Peste noapte, armata a lovit un complex militar Hamas care include sediul operațional și posturi de observație.

Protest palestinian cu mii de oameni la Washington

08:11Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson și fostul prim-ministru australian Scott Morrison au sosit în Israel pentru o vizită surpriză de solidaritate în care se vor întâlni cu președintele Isaac Herzog și cu rudele ostaticilor reținuți în Gaza de teroriști.

Foștii lideri, ambii susținând Israelul în timpul mandatelor lor, urmează să viziteze și orașele de graniță din sudul Gazei, devastate de atacul Hamas din 7 octombrie.

Vizita este găzduită de deputatul Likud Danny Danon, un fost trimis israelian la ONU.

07:11 Fostul preşedinte american Barack Obama condamnă atacurile din 7 octombrie ale Hamas împotriva Israelului, îndemnând în acelaşi timp oamenii să „ia în considerare întregul adevăr”, informează The Times of Israel.

„Dacă există vreo şansă de a putea acţiona constructiv, de a face ceva, va fi nevoie de o recunoaştere a complexităţii”, spune Obama în cadrul unei dezbateri găzduite de podcastul Pod Save America, realizat de foşti membri ai administraţiei sale.

„Ceea ce a făcut Hamas a fost îngrozitor şi că nu există nicio justificare pentru asta, iar ceea ce este de asemenea adevărat este că ocupaţia şi ceea ce li se întâmplă palestinienilor este insuportabil”, spune el în aplauzele publicului.

06:52 Mii de oameni au umplut străzile din centrul orașului Washington DC sâmbătă spre seară pentru a protesta împotriva sprijinului acordat de administrația Biden Israelului și a campaniei sale militare în Gaza, relatează Associated Press.

„De la râu la mare, Palestina va fi liberă”, au scandat demonstranții, care erau în principal tineri. Există controverse în jurul sensului sloganului, unii spunând că pledează pentru distrugerea Israelului .

Demonstranții purtau kefieh alb și negru în timp ce un steag enorm palestinian a fost desfășurat de mulțimea care a umplut Pennsylvania Avenue, strada care duce la Casa Albă.

Zeci de saci mici pentru cadavre, albe, cu numele copiilor uciși stăteau pe stradă, iar manifestanții țineau pancarte prin care se cere încetarea imediată a focului.

Lupte intense în Cisiordania, duminică dimineață

06:45 Poliţia engleză a arestat 29 de persoane la Londra, în timpul unui masiv miting pro-palestinian de sâmbătă, invocând infracţiuni precum incitarea la ură rasială, violenţă şi agresarea unui ofiţer de poliţie, relatează CNN.

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Trafalgar Square pentru protest, potrivit Serviciului de Poliţie Metropolitană din Londra, iar majoritatea demonstrau paşnic.

Un bărbat, suspectat că a făcut comentarii antisemite în timpul unui discurs, a fost arestat după ce a fost identificat pe reţelele de socializare cu ajutorul tehnologiei de recunoaştere facială retrospectivă, a declarat poliţia.

06:30Agenția de presă palestiniană Wafa a anunțat că 51 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși și zeci de răniți într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Maghazi din Gaza sâmbătă seara.

06:00Forțele israeliene s-au ciocnit cu palestinienii în Cisiordania ocupată sâmbătă noaptea și duminică dimineața, transmite Jerusalem Post, citând rapoarte palestiniene.

Postul a spus că Jenin, Nablus și Tulkarm se numără printre locațiile luptei.

În Nablus, trei palestinieni au fost răniți în timpul unui raid israelian, se arată în raport. În Jenin, un palestinian a fost rănit, în timp ce cel puțin un altul a fost arestat în timpul unui raid.

Israelul spune că îl va găsi și elimina pe liderul Hamas din Gaza

22:10 AFP cere o anchetă după un atac asupra biroului său din Gaza

Agenţia France-Presse a cerut Israelului „o anchetă aprofundată şi transparentă pentru a stabili cu exactitate responsabilitatea armatei sale”, în urma unui atac în care a fost afectat grav, joi, biroul său din Gaza, oraş bombardat de mai multe săptămâni.

21:25„Îl vom găsi pe Sinwar şi îl vom elimina”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat sâmbătă că Israelul îl va „găsi” şi „elimina” pe liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.

21:02 Ramura armată a Hamas anunță că a lansat sâmbătă o rachetă cu rază de acţiune mai lungă asupra zonei de sud a Israelului.

Brigăzile al-Qassam au anunţat că au lansat o rachetă Ayyash 250 asupra oraşului-port Eilat, în punctul cel mai sudic al Israelului. Aceasta este o rachetă produsă de Hamas, care, potrivit organizaţiei islamiste palestiniene, are o rază de acţiune de 250 de kilometri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro