VIDEO Criza pestei porcine. Daea, despre porcii crescuți în gospodării: Nu interzicem, dar trebuie să se facă în condiții sanitare de biosecuritate
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, joi, că Guvernul nu va interzice creșterea porcilor în gospodăriile particulare, din cauza pestei porcine, însă trebuie să se facă în condiții sanitare , de biosecuritate. 75% din porcii crescuți în gospodării în UE sunt în România, a spus la rândul său comisarul european pentru agricultură Phil Hogan.
Întrebat de HotNews, într-o conferință, dacă Guvernul va interzice creșterea porcilor în gospodării, în contextul crizei pestei porcine africane din România, ministrul Daea a răspuns:
„Sigur că nu interzicem creșterea porcului – Doamne ferește! – dar creșterea porcului trebuie să se facă în condiții sanitare, pe care trebuie să le respectăm cu toții, în condiții de biosecuritate ridicată în așa fel încât să ne protejăm de această molimă”.
La rândul său, comisarul european pe agricultură, Phil Hogan, a precizat că 75% dintre porcii din crescuți în curțile oamenilor, din Uniunea Europeană, sunt în România. El a mai spus că virusul pestei porcine a fost detectat în 800 de ferme din România, iar situația foarte dificilă din țară afectează comerțul cu proci al întregii Uniuni Europene.
„Lucrăm cu toții pentru rezolvarea acestei situații foarte dificile. 75% din porcii crescuți în spatele curții, din UE, sunt în România. (…) Faptul că avem un nivel semnificativ al detecției bolii în ultimele câteva luni, 800 de ferme, este o indicație clară că controlul este făcut. Sigur, este un număr mare al cazurilor de boală într-o perioadă atât de scurtă. Pe termen scurt trebuie să oprim răspândirea bolii. Are un impact asupra statelor vecine, asupra comerțului cu porci al UE, asupra piețelor și trebuie să ajutăm fermierii să ia măsurile de securitate necesare”, a spus Phil Hogan, chestionat de HotNews în legătură cu măsurile pe care România le-a luat până acum pentru a nu ajunge la această criză.
„Sunt foarte mulțumit de nivelul de cooperare între Guvern și CE și am analizat azi să vedem cum putem să ajutăm mai mult cu măsuri de asistență veterinară și supraveghere, ceea ce va angaja susținere în CE împreună cu comisarul Vytenis Andriukaitis (pentru sănătate și siguranță alimentară -n.r.). Cel mai important este să fie oprită răspândirea bolii. Am discutat azi cu ministrul despre zonele roșii să vedem focusul potrivit pe zonele relevante și voi raporta comisarului relevant, Andriukaitis”, a mai spus Hogan.
De asemenea, comisarul pentru agricultură a fost notificat de Daea privind un posibil sprijin pe care fermierii care vor suferi pierderi din producția de porci din cauza măsurilor de protecție impuse de autorități să fie ajutați financiar de Comisia Europeană.
„Ministrul m-a notificat recent despre intenția de a primi asistența CE pentru a ajuta financiar fermierii în această situație dificilă, dacă va trebui să oprească producția din cauza implementării programului pe pesta porcină. Am discutat azi posibilele soluții, dacă se va putea ceva ajutor financiar fermierilor afectați”, a precizat Hogan.
De asemenea, el a menționat că UE a alocat 10 milioane de euro pentru 2019, la nivelul Uniunii, pentru cercetare în vederean realizării unui vaccin care să funcționeze împotriva pestei porcine africane.