Presa internațională: Decizia Curții Constituționale privind revocarea lui Kovesi oferă ministrului Justiției un control mai mare asupra procurorilor în unul dintre cele mai corupte state din UE
Presa internațională scrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să demită procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a rezolva un conflict instituțional cu Guvernul, în urma deciziei Curții Constituționale, ceea ce îi va face pe procurori vulnerabili presiunilor politice. Asta, în ciuda protestelor opoziției, a poziției comunității internaționale și a manifestațiilor de stradă.
AFP scrie că șeful statului (de centru-dreapta) ”nu are putere discreționară” în acest domeniu și trebuie, prin urmare, „să emită decretul de revocare”, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru guvernul social-democrat.
Mai mulţi reprezentanţi ai coaliţiei de stânga aflate la putere s-au felicitat imediat de acest anunţ, apreciind, ca preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, că procurorul Kovesi ”ar fi trebuit să demisioneze de mult timp”.
Opoziţia de centru-dreapta consideră însă că această decizie, adoptată cu şase voturi la trei, ”aduce o atingere gravă credibilităţii” CCR.
Potrivit agenției, oamenii au ieșit în stadă, după decizie, pentru a-și arăta susținerea față de Kovesi și pentru ”a apăra democrația”.
AFP a relatat că, în februarie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a deschis procedura de a o revoca pe Kovesi, acuzând magistratul că „a încălcat Constituția” și „a prejudiciat imaginea” României în străinătate.
Declarând că nu a fost convins de aceste argumente, Iohannis s-a opus acestei propunerii de revocare, invocând opinia negativă a Consiliului Superior al Judecății (CSM).
Comisia Europeană și Consiliul Europei, care se opun, de asemenea, reformei judiciare, despre care cred că ar putea submina independența judecătorilor și ar putea compromite lupta împotriva corupției, au criticat de asemenea procedura de concediere a Laurei Codruța Kovesi.
Reuters scrie despre votul majoritar din CCR privind conflictul instituțional, care limitează puterea președintelui și dă ministrului Justiției, numit politic, un mai mare control asupra procurorilor în unul dintre cele mai corupte state din UE.
Agenția de știri relatează și despre faptul că legal, președintele are ultimul cuvânt în revocarea procurorilor-șefi, care este cerută de ministrul justiției, dar CCR a decis miercuri că președintele nu are drept constituțional de a se opune cererii de revocare și astfel i se limitează puterea.
Nu în ultimul rând,s-a relatat și despre protestele de stradă de miercuriîn care manifestanții au scandat ”Dictatorii” și ”Șobolanii”, despre declarația lui Florin Iordache ”Codruța, go home”.
Furia românilor exprimată în stradă după hotărârea CCR a fost relatată și de The Associated Press, potrivit News.ro.
AP mai comentează că plecarea lui Kovesi ar reprezenta o lovitură la adresa DNA, respectată de români obişnuiţi, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.
Notată de această agenția a fost și reacția șefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, care acriticat hotărârea CCRși care a apreciat că aceasta dă prea multă autoritate ministerului Justiției.
Politiconotează, în legătură cu decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, că procurorul este o figură centrală în lupta anticorupție și că DNA, înfiinţată în 2002, s-a impus abia după instalarea lui Kovesi în 2013. Asta, după ce UE a plasat România, la aderarea sa la blocul european, în 2007, sub un mecanism de monitorizare a corupţiei şi reformei judiciare.
Mulţi o consideră drept faţa umană a luptei împotriva corupţiei în România, iar alţii, inclusiv politicieni din coaliţia aflată la putere, o acuză că face jocuri politice, comentează publicaţia.
Citește și: