Sari direct la conținut

Ședință comună de guvern România-Ucraina, miercuri la Kiev: Ce teme majore sunt pe agendă / Ciolacu se va întâlni și cu Zelenski

HotNews.ro
Denys Shmyhal si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Denys Shmyhal si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

​Premierul Marcel Ciolacu și alți miniștri se vor deplasa miercuri la Kiev pentru o ședință comună cu Guvernul Ucrainei, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Pe agendă se află dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, colaborarea economică, securitatea regională, dar și obținerea unei decizii favorabile privind recunoașterea inexistenței „limbii moldovenești”.

  • „Este prima ședință comună a guvernelor celor două state și a doua ședință comună organizată de Guvernul Ucrainei de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse (prima a avut loc la 1 iunie 2022, cu Polonia).
  • Temele prioritare pentru ambele state sunt direct legate de dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, aprofundarea colaborării sectoriale (energie, economie, sănătate etc) respectiv coordonarea pe teme legate de securitate regională, inclusiv din perspectiva stabilității Republicii Moldova.
  • În plus, partea română acordă o atenție deosebită temei protejării drepturilor minorității românești din Ucraina, dar și pentru obținerea unei decizii favorabile din partea Guvernului Ucrainei privind recunoașterea inexistenței ”limbii moldovenești”.”, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Premierul Marcel Ciolacu va fi însoțit de Marian Neacșu – vicepremier, Angel Tâlvăr – ministrul Apărării, Sebastian Burduja – ministrul Energiei, Florin Barbu – ministrul Agriculturii, Radu Oprea – ministrul Economiei, Alexandru Rafila – ministrul Sănătății, Ionel Scrioșteanu – secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Marcel Ciolacu se va întâlni în jurul orei 11.00 cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal. Întrevederea în plen a celor două delegații și ceremonia de semnare a unor documente bilaterale este programată pentru orele 11.15:13.50.

Marcel Ciolacu ar urma să aibă o conferință comună de presă cu Denys Shmyhal în jurul orei 14.00, iar la ora 16.00 premierul român va avea o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

O oră mai târziu, premierul Marcel Ciolacu ar urma să aibă o întrevedere și cu președintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro