FINAL Prima lege a Justitiei – Statutul magistratilor – a fost votata de Senat, in lipsa opozitiei care a parasit sala. S-au votat noi prevederi privind raspunderea magistratilor – statul se indreapta obligatoriu impotriva magistratului care a comis eroarea judiciara
Plenul Senatului a adoptat marti, in calitate de camera decizionala, proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, pe care l-au modificat la propunerea senatorului PSD Serban Nicolae. Astfel, prima lege din pachetul celor trei legi ale Justitiei merge acum la promulgare si eventual la controlul de constitutionalitate. Atmosfera din sala a fost una extrem de tensionata, cei de la USR protestand cu „mainile” cu textul „Toti pentru Justitie”, ceea ce sa dus si la intreruperea sedintei. In final, opozitia a parasit sala in semn de protest fata de faptul ca s-a prelungit programul Senatului, iar majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat amendamentele propuse si modificate direct in plen de Serban Nicolae la articolul privind raspunderea magistratilor. Astfel, statul se va indrepta obligatoriu impotriva magistratului care a comis eroarea judiciara.
- Miercuri este foarte probabil ca plenul Senatului sa dea vot pe cea de-a doua lege din pachet, Legea 304 privind organizarea judiciara, la care Comisia lui Iordache va lucra incepand cu ora 17.00, si poate chiar si pe cea de-a treia, Legea 317 privind CSM, daca in comisia speciala se va sta pana tarziu in noapte asa cum s-a intamplat luni
Transmisie LIVE VIDEO (Click aici pentru varianta mobil):
Urmareste aici transmisia LIVE TEXT:
14.47 Propunerea legislativa de modificare a Legii 303/2004 a fost admisa cu 80 de voturi „pentru”, niciun vot impotriva, opozitia nefiind in sala.
S-au adoptat mai multe amendamente la art. 96 privind raspunderea magistratilor, amendamentele apartinand lui Serban Nicolae si care fusesera respinse in comisia speciala a lui Florin Iordache:
Cum va arata art. 96 in noua forma:
„(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta
(3)Exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane.
(4) Exista rea credinta atunci cand jduecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara.
(5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.
(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.
(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se paote indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive.
(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva jduecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.
(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin 8 este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul.
(10) CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorului si procurorilor. Asigurarea obligatoriu nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta. „
14.29 Intrucat cei care aveau de sustinut amendamente respinse erau cei de la PNL si USR iar acestia au parasit sala, este de astepta ca sedinta sa mai dureze la fel de mult. Mai sunt cei de la UDMR care isi vor sustine amendamentele respinse.
14.23: Senatorii PNL si USR ies din sala. Ei au anuntat ca nu exista o hotarare a conducerii parlamentului de prelungire a prhttp://hn4.hotnews.ro/admin/main.htmogramului dincolo de ora 14.00 si ei vor merge la plenul comun. Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea anunta ca vor sesiza Curtea Constitutionala. Pe de alta parte, plenul comun a fost amanat pana la ora 17.00 pentru a se astepta finalizarea de la Senat.
14.18: Florina Presada (USR) vine la microfon sa isi sustina un amendament, dinspre zona senatorilor PSD se aude „Doamna camerista!”, aluzie la faptul ca Presada filmeaza live sedinta pe Facebook. Un senator PSD s-a postat in fata sa si o filmeaza cu telefonul.
13.58: S-a votat prelungirea programului pana la epuizarea dezbaterilor pe amendamente la legea 303. Tariceanu sustine ca plenul comun pe buget nu va incepe pana nu se termina aici.
13.52 Serban Nicolae propune prelungirea programului plenulu Senatului pana la epuizare, desi la ora 14 incepe plenul comun unde se dezbate bugetul de stat pe anul viitor. Practic ar avea loc doua plenuri in acelasi timp iar senatorii ar fi nevoiti sa aleaga la care participa.
13.44 Vlad Alexandrescu sustine fiecare amendament USR, toate pana acum au fost respinse de majoritatea parlamentara. La randul sau, Alina Gorghiu le sustine pe cele ale PNL, care au preluat propuneri si de la Forumul Judecatorilor.
13.40 In balconul presei au venit o parte dintre deputatii USR, dupa ce au incercat sa intre in sala de plen si nu au fost lasati, incvocandu-se de catre angajatii Senatului regulamentul.
13.35 S-au alocat patru ore pentru sustinerea amendamentelor respinse, insa nu s-a votat prelungirea programului.
13.20 Incepe votul pe amendamente. Inainte, liderul senatorilor PNL cere 5 minute de consultari.
13.18 Tariceanu revine la prezidiu. „Partidul Securitatii asa cum a fost numit il vedem astazi aici pe scena (Tariceanu este aplaudat din sala). Asta este partidul Uniunea Salvati Romania. Prin ceea ce ati facut blocati dezbaterile.”
!!! 13.05 Protest al senatorilor USR, acestia au venit cu „mainile” de la proteste pe care scrie „Toti pentru justitie” si l-au intrerupt pe presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu in timp ce isi sustinea discursul la microfonul central. Tariceanu a plecat si a anuntat de la prezidiu ca sedinta se suspenda „pana ce colegii de la USR se intorc in banci.”
13.02 Programul plenului Senatului a fost votat pana la ora 14.00. In prezent au loc inca dezbateri generale de la microfonul central. Au vorbit Adrian Tutuianu (PSD), Alina Gorghiu (PNL), George Dirca (USR).
Senatorii PMP au iesit din sala in semn de protest fata de proiectul controversat.
Proiectul a fost discutat pe repede inainte in comisia speciala condusa de Florin Iordache, unde discutiile s-au terminat finalizat luni seara.