Sari direct la conținut

A început procesul istoric dintre SUA și Google, acuzat că a încălcat legea concurenței

HotNews.ro
Google, Foto: © Peter KovÃ¡Ä | Dreamstime.com
Google, Foto: © Peter KovÃ¡Ä | Dreamstime.com

Procesul istoric al Statelor Unite împotriva Google, acuzat că a abuzat de poziția dominantă a celebrului său motor de căutare pentru a menține monopolul, s-a deschis marți într-un tribunal federal din Washington, relatează AFP și Reuters.

Acest proces maraton, care se preconizează să dureze zece săptămâni, cu numeroși martori, este un test crucial pentru guvernul lui Joe Biden, care s-a impus ca un apărător al concurenței, dar se străduiește să convingă instanțele.

Statele Unite au susținut marți că Google nu a respectat regulile în eforturile sale de a-și menține dominația pentru a se asigura că motorul său de căutare va fi cel mai frecvent utilizat pe majoritatea telefoanelor și browserelor web.

Departamentul de Justiție al SUA acuză Google că plătește miliarde de dolari anual producătorilor de dispozitive precum Apple Inc, companiilor wireless AT&T T.N și producătorilor de browsere precum Mozilla pentru a menține motorul de căutare Google în top.

Apărarea Google este simplă: susține că cota sa de piață covârșitor de mare nu este pentru că a încălcat legea, ci pentru că este un motor de căutare rapid și eficient. Este, de asemenea, gratuit.

Consumatorii, vor argumenta avocații Google, pot șterge aplicația Google de pe dispozitivele lor sau pur și simplu pot introduce Bing, Yahoo sau DuckDuckGo de la Microsoft într-un browser pentru a utiliza un motor de căutare alternativ. Ei vor argumenta că Google rămâne preferatul consumatorilor pentru că se bazează pe acesta pentru a răspunde la întrebări și nu sunt dezamăgiți.

Dacă se constată că Google a încălcat legea, judecătorul va decide atunci cel mai bun mod de a rezolva problema. El poate decide pur și simplu să ordone Google să înceteze practicile pe care le-a considerat ilegale sau poate ordona Google să vândă active.

Google a acaparat în ultimii ani o cotă de piață de 90% în domeniul căutărilor în SUA, potrivit estimărilor guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro